Bermouda-Triangle ΜΑΘΕ ΤΙ

Το Τρίγωνο των Βερμούδων. Από τη Φανή Μακρή


 

Ένα μυστήριο καλύπτει τα νερά του βορειοδυτικού Ατλαντικού Ωκεανού, στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Αυτή η περιοχή που είναι γνωστή ως το Τρίγωνο των Βερμούδων, λέγεται πως σκορπίζει το φόβο στις καρδιές όσων ταξιδεύουν μέσα από αυτή. Εδώ, πλοία φαίνεται πως εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος, αεροπλάνα χάνονται από το ραντάρ και δεν εμφανίζονται ποτέ ξανά και παράξενα φώτα αιωρούνται στον ουρανό. Τι να συμβαίνει άραγε;

Πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν επιστημονικά το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων. Θα μπορούσε να είναι ένα «φυσικό» φαινόμενο; Τα πλοία θα μπορούσαν να καταπίνονται από τεράστιες φυσαλίδες μεθανίου που εκρήγνυνται από το βυθό της θάλασσας, ή θα μπορούσαν να είναι οι μεταβολές στο μαγνητικό πεδίο της Γης που κάνουν τις πυξίδες να κινούνται ανεξέλεγκτα. Ίσως πλοία και αεροπλάνα πλήττονται από τις ξαφνικές και σφοδρές καταιγίδες, στις οποίες είναι επιρρεπής η περιοχή.

Από την άλλη μεριά, διάφοροι μύθοι έχουν αποδώσει αυτές τις εξαφανίσεις σε  μη φυσική δραστηριότητα. Πολλοί πιστεύουν σε απαγωγές από διαστημόπλοια εξωγήινων, ή στην ύπαρξη μιας χωροχρονικής ανωμαλίας μέσω άλλων διαστάσεων. Εμφανίστηκαν πολλά άρθρα, βιβλία και ταινίες, που περιελάμβαναν θεωρίες από απαγωγές εξωγήινων μέχρι γιγάντια χταπόδια!

Επίσης κάποιοι πιστεύουν ότι η περιοχή, είναι το μέρος όπου βρισκόταν η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας και τα υπολείμματα των προηγμένων τεχνολογιών της. Αυτή την πεποίθηση έρχεται να συμπληρώσει μια πρόσφατη ανακάλυψη.

Μια βυθισμένη πόλη ανακάλυψαν κοντά στο Τρίγωνο των Βερμούδων, σε απόσταση 700 χιλιομέτρων από τις ανατολικές ακτές της Κούβας, καναδοί ερευνητές με επικεφαλής τους επιστήμονες Paul Vantzveig και Pauline Zalitzky. Οι δύο επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αρχαία πόλη της Ατλαντίδας, με τη βοήθεια υποβρύχιου ρομπότ, το οποίο επιβεβαίωσε με sonar φωτογραφίες, την ύπαρξη ερειπίων μιας γιγαντιαίας πολιτείας στο βυθό του ωκεανού. Η αρχαία πόλη περιλαμβάνει πληθώρα μνημείων, τέσσερις τεράστιες πυραμίδες -εκ των οποίων η μια γυάλινη-, ένα γλυπτό που μοιάζει με τη Σφίγγα, καθώς και σκαλιστές πλάκες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι δομές που ανακαλύφθηκαν χρονολογούνται από την προ-κλασική περίοδο της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής.

Επίσης, αμερικανοί και Γάλλοι εξερευνητές έκαναν στο βυθό της θάλασσας της Καραϊβικής μια άλλη μνημειώδη ανακάλυψη: μία μερικώς διαφανή, κρυστάλλινη πυραμίδα , πιθανότατα μεγαλύτερη από την πυραμίδα του Χέοπα, στο Κάιρο. Μέχρι τώρα όμως , δεν έχει εξακριβωθεί η ηλικία και η «καταγωγή» του μυστηριώδους αυτού κτίσματος.

Υπάρχει όμως στην πραγματικότητα μυστήριο, όσον αφορά τις εξαφανίσεις στο τρίγωνο των Βερμούδων; Σύμφωνα με τα αρχεία της ασφαλιστικής εταιρείας Lloyd’s του Λονδίνου, 428 σκάφη έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ του 1955 και του 1975, ενώ δεν υπήρξε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων γεγονότων στο Τρίγωνο των Βερμούδων, από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο! Τα αρχεία του Λιμενικού Σώματος των ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύονται ετησίως, επιβεβαιώνουν το ίδιο. Εκατοντάδες πλοία και αεροπλάνα περνούν μέσα από το Τρίγωνο κάθε μέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Άρα που κατέληξαν τα χαμένα σκάφη και οι άνθρωποι;

Η εξαφάνιση της Πτήσης 19 είναι από τα πιο διάσημα μυστήρια του Τριγώνου των Βερμούδων. Το 1945 εξαφανίστηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, πέντε βομβαρδιστικά TBM Avenger, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Αργότερα, συναρμολογώντας διάφορα κομμάτια αποδείξεων, αποκαλύφθηκε ότι αυτή η ομάδα των αεροσκαφών χάθηκε σε ένα σύννεφο και ανατινάχθηκε από τους ανέμους πολύ πιο πέρα από τον Ατλαντικό. Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι έμειναν από καύσιμα.

Μια ακόμα διάσημη εξαφάνιση αποτέλεσε το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο Scorpion, που χάθηκε το 1968 χωρίς κανένα ίχνος. Στην πραγματικότητα το υποβρύχιο Scorpion δεν εξαφανίστηκε στο Τρίγωνο των Βερμούδων, αλλά πιο μακριά προς τα ανατολικά, κοντά στα νησιά Αζόρες. Το ναυτικό βαθυσκάφος Trieste πήρε αργότερα εικόνες από το ναυάγιο. Μια δικαστική έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Scorpion καταστράφηκε από μια δική της δυσλειτουργική τορπίλη.

Οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να παρέχουν πειστήρια για αποκλίσεις από τη συνήθη μορφολογία στη θαλάσσια αυτή περιοχή, έχοντας καταγράψει ιδιαίτερους σχηματισμούς στον βυθό του Τριγώνου των Βερμούδων. Με βάση αυτά τα στοιχεία λοιπόν οι επιστήμονες ανέπτυξαν την εξής θεωρία: Μεγάλες ποσότητες μεθανίου (φυσικό αέριο) παγιδεύονται σε υπόγειες στοές, αρκετά κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Η πίεση σιγά-σιγά ανεβαίνει μέχρι που φτάνει σε τέτοιο σημείο που διασπά τα πετρώματα που συγκρατούν το αέριο παγιδευμένο. Η μεγάλη ποσότητα του αερίου απελευθερώνεται ξαφνικά αλλά χωρίς προηγούμενα σημάδια ή προειδοποίηση. Τα πλοία που πλέουν στην περιοχή βρίσκονται ξαφνικά κυριολεκτικά σε ένα κενό αέρος, χάνεται η θάλασσα από κάτω τους με αποτέλεσμα να κάνουν ελεύθερη πτώση προς το βυθό μέσα σε δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά η θάλασσα κλείνει από πάνω τους μην αφήνοντας κανένα ίχνος του τι έγινε.

Οι φυσαλίδες του φυσικού αερίου όμως δεν σταματούν εκεί. Επειδή το μεθάνιο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα συνεχίζει την πορεία του στον ουρανό. Έτσι και τα αεροπλάνα που πετούν στην περιοχή βρίσκονται ξαφνικά και αυτά μέσα στο απόλυτο κενό αέρος. Αν το μεθάνιο έχει μεγάλη πυκνότητα οι κινητήρες του αεροσκάφους σταματούν να λειτουργούν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Αν πάλι το μεθάνιο έχει μικρή πυκνότητα είναι πολύ πιο εύφλεκτο με αποτέλεσμα να εκρήγνυται ακαριαία λόγω της θερμότητας από τους κινητήρες του αεροσκάφους.

Είναι αυτή η ανακάλυψη και η λύση του μυστηρίου; Αν και είναι η επικρατέστερη θεωρία μέχρι σήμερα που εξηγείται επιστημονικά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

OloiGiaOlous.gr


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.