Χρυσός-1-kg ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Χρυσό της πουλάει η Κύπρος για να σωθεί


 Σύμφωνη η Κύπρος στο να πωλήσει πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού, προκειμένου  να εξασφαλίσει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλύψει μέρος της δικής της συνεισφοράς στην δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με την αποτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Λευκωσίας που προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποία επικαλείται το Reuters.

Συγκεκριμένα, το κείμενο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου, αναφέρεται επίσης η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ από την διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

Επιπρόσθετα, φαίνεται πως θα εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων.

Επί του συνόλου των κυπριακών χρηματοδοτικών αναγκών των 23 δισεκ. ευρώ μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2013 και του πρώτου τριμήνου του 2016, ο ESM προβλέπεται να δώσει 9 δισεκ. ευρώ, το ΔNT 1 δισεκ. ευρώ και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει από την πλευρά της τα 13 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που προετοίμασε η Επιτροπή.

Επίσης, στο έγγραφο αναφέρεται πως η οικονομία της Κύπρου, πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 8,7%, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2014 και θα επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη (+1,1%) το 2015.

Ταυτοχρόνως,  το χρέος ως λόγος επί του ΑΕΠ της θα φτάσει το 126%, πριν μειωθεί στο 104% το 2020.

Τέλος, το φετινό   έλλειμμα της Κύπρου θα είναι στο 6%, 7,9% το 2014, 5,7% το 2015 και 2,5% το 2016, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του εγγράφου.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.