ΤΤ: Πρόσκαιρη η διάσωση των θέσεων εργασίας;
Στη χρυσή τομή για την διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των αρμόδιων αρχών και της Τρόικας.
Η συμφωνία προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών σε ποσοστό 30%, ενώ παράλληλα θα «τρέξει» πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από το οικονομικό αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί το τελικό ύψος των μειώσεων. Όποιο όμως και αν είναι το τελικό ποσοστό, οι μειώσεις θα είναι μικρότερες για τους χαμηλόμισθους και αρκετά μεγαλύτερες για τους υψηλόμισθους.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας ξεκίνησαν από τη βάση ενός σχεδίου που προέβλεπε απολύσεις, οι οποίες ξεκινούσαν από 600 και σύμφωνα με ορισμένα σενάρια ίσως ξεπερνούσαν τις χίλιες, η διασφάλιση των θέσεων μόνο θετική μπορεί να είναι.
Πως όμως μεταπείστηκε η Τρόικα; Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες από πλευράς ΥΠΟΙΚ, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ένα σχέδιο, βάσει του οποίου τα… νούμερα έβγαιναν και χωρίς δραστικές μειώσεις προσωπικού, αλλά με μειώσεις μισθών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», υπό τη σύμφωνη πάντα γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο μοναδικός πλέον μέτοχος της τράπεζας, των μειώσεων θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, κυρίως για τις κλίμακες στις οποίες θα χωριστούν τα διαφορετικά ποσοστά μείωσης. Σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συνέλευση στην οποία θα συζητηθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αλλά και η στάση που θα κρατήσουν στο εξής.
Όπως, εξάλλου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές προσκείμενες στο θέμα, η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι και προέβλεπε περικοπές θέσεων και θα έπληττε εργαζόμενους του ΤΤ που προέρχονταν από το δημόσιο τομέα δεν προχώρησε καθώς αποφασίστηκε να δοθεί μία κοινή λύση για όλους.
Με το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, αν αυτό τελικά προχωρήσει, εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς πάνω από 200 άτομα (από ΤΤ και TBank), ενώ στην περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, οι μεσοσταθμικές μειώσεις ενδέχεται να φτάσουν τελικώς στο 20% αντί για 30%.
Παρ’ όλα αυτά, η «διάσωση» των θέσεων εργασίας στην παρούσα φάση δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές θέσεων εργασίας στο μέλλον, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες το ΤΤ θα διατεθεί και πάλι προς πώληση. Η τράπεζα που θα αποκτήσει το «Νέο ΤΤ» θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί την αλληλοκάλυψη δικτύου και δραστηριοτήτων
Σημειώνεται τέλος ότι με τη διάσπαση του ΤΤ, στους χαμένους μετόχους είναι τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Eurobank, οι οποίες θα περιμένουν και αυτές… στη σειρά τους να ικανοποιηθούν από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Πηγή: capital.gr