Βρες πώς πραγματικά είναι η φιγούρα σου! Κάνε τον υπολογισμό για να μάθεις την αλήθεια!
Η Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος μίλησε στο savoirville.gr και μας είπε να χαλαρώσουμε λιγάκι.
Η Lena Dunham κυκλοφορεί αυτάρεσκα στη σειρά girls με καυτά σορτσάκια προβάλλοντας τα «παχάκια» της, τη στιγμή που πολλές φίλες και γνωστές μου μόλις βάλουν δύο κιλάκια αρχίζουν να φοράνε τα φαρδιά τους. Περίεργα πράγματα…
Οι παχύσαρκοι ακόμα και όταν χάσουν κιλά βλέπουν στον ύπνο τους την παλιά τους εικόνα και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αγοράσει κάποιο ρούχο σε εντελώς λάθος νούμερο επειδή βαρεθήκαμε να το δοκιμάσουμε. Τι στο καλό συμβαίνει; Είναι θέμα αυτοπεποίθησης, διάθεσης ή διαστρεβλωμένης εικόνας σώματος;
Αν κάποιος αισθάνεται άνετα με το σώμα του και αδιαφορεί για τη γνώμη των άλλων, ακόμα και αν δεν ανταποκρίνεται στα κοινωνικά πρότυπα με τις τέλειες αναλογίες, τότε ανήκει στους λίγους, τους τυχερούς. Εγώ θέλω να μιλήσω για τους άλλους, που συχνά χαλάνε τη διάθεσή τους χωρίς πραγματικό λόγο.
Δε θα πω «αγάπησε το σώμα σου όπως και να είναι» γιατί μου ακούγεται κλισέ και «ψυχολογίστικο» και θεωρώ πως κάτι τέτοιο δε γίνεται κατά παραγγελία ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα πω όμως: «μάθε το σώμα σου», γνώρισέ το και στη συνέχεια αποφασίζεις αν το συμπαθείς ή όχι. Τουλάχιστον να ξέρεις αν η υστερία σου έχει κάποια λογική ή είναι μια πεποίθηση βασισμένη σε άλλα θεματάκια…
Το ζήτημα είναι να μην ξυπνήσεις μια μέρα και να χρειαστεί να συστηθείς ξανά με ένα σώμα που θεωρείς ξένο και που πιθανώς αγνοώντας το, το έχεις παραμελήσει.
Η πρώτη απλή λύση είναι ο καθρέφτης. Ο καθρέφτης είναι φίλος μας και ακόμα και στις άσχημες μέρες μας, μας επιτρέπει να αποκτούμε συνείδηση του σώματός μας. Κοίτα στον καθρέφτη και προσπάθησε να μη σκέφτεσαι αρνητικά, αλλά τουλάχιστον ουδέτερα για να μπορέσεις να είσαι αντικειμενικός. Δε μιλάμε για ομορφιά, μιλάμε για το περίγραμμα του σώματός μας ή αλλιώς το μέγεθός μας. Δε χρειαζόμαστε μεζούρα, γιατί ένας αριθμός δε μας δίνει την πληροφορία που χρειαζόμαστε. Σημασία έχει η προσωπική μας αντίληψη για τις διαστάσεις μας.
Μια άλλη λύση είναι η παρακάτω άσκηση:
Παρατήρησε τι φιγούρες (πάνω τα αγοράκια, κάτω τα κοριτσάκια) και τοποθέτησε τον εαυτό σου όπως θεωρείς πως φαίνεσαι. Μπορείς να τοποθετηθείς και ενδιάμεσα, πχ. μεταξύ του 4 και του 5.
Στη συνέχεια υπολόγισε το δείκτη μάζας του σώματος σου: Βάρος/Ύψος²
Δες την πραγματικότητα:
Φιγούρα ΔΜΣ (Α) ΔΜΣ (Γ)
1 19,8 18,3
2 21,1 19,3
3 22,2 20,9
4 23,6 23,1
5 25,8 26,2
6 28,1 29,9
7 31,5 34,3
8 35,2 38,6
9 41,5 45,4
cosmo.gr