Το Σεπτέμβριο θέλει η τρόικα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013
Την υποβολή το Σεπτέμβριο, αντί του Οκτωβρίου, του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013, με προβλέψεις μέχρι το 2015, περιμένει η τρόικα από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση για πιθανή χαλάρωση του Προγράμματος Προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι μέχρι τότε θα έχουν «τρέξει» όλες οι φετινές υποχρεώσεις.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τη φετινή χρονιά, εάν συνεχιστούν οι χαμηλές επιδόσεις της οικονομίας που οδηγούν αναπόφευκτα σε ύφεση και εκτροχιασμό του ελλείμματος.
Έχοντας πλέον πολλά μέλη να επιτηρούν εκτός της Ελλάδας (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος και έπεται συνέχεια), οι Βρυξέλλες θέλουν έγκαιρο και αξιόπιστο σχεδιασμό, προκειμένου να γνωρίζουν τις δημοσιονομικές ανάγκες και προοπτικές. Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεσή της, η Κομισιόν επισημαίνεται η ανάγκη να δημοσιοποιούνται την ίδια ημερομηνία από όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης τα προσχέδια των επόμενων προϋπολογισμών.
Ειδικά για την ελληνική περίπτωση και με δεδομένο ότι υπάρχει μία καινούργια κυβέρνηση, η τρόικα βάζει στο τραπέζι αρκετούς νέους όρους, θέλοντας να δει την αποφασιστικότητά της. Καταρχάς, στέλνει μήνυμα ότι η πρακτική των ισοδύναμων μέτρων, για να αντικατασταθούν κάποιες άλλες παρεμβάσεις (π.χ. ειδικά μισθολόγια), δεν μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πτυχές του προγράμματος.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι ελεγκτές θέλουν να δουν πολύ σύντομα, αποτυπωμένες στο χαρτί, τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για την επόμενη τριετία. Στο ραντεβού που θα έχουν με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να του θέσουν το ζήτημα της επίσπευσης της διαδικασίας κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013. Κάθε χρόνο, η υποβολή του προσχεδίου γίνεται τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, αλλά στην παρούσα φάση είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να συζητηθεί πριν φτάσει στη Βουλή. Η κατάθεση ενός τέτοιου οικονομικού κειμένου, θεωρείται από την τρόικα απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις περί ενδεχόμενης χαλάρωσης του Προγράμματος.
Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων θα πρέπει, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η δουλειά για την κατάρτιση του φακέλου με τα 11,5 δισ. ευρώ, να δώσουν όλο το βάρος στην προετοιμασία της επόμενης χρονιάς.
Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να τους ανατεθούν επιπλέον υποχρεώσεις, καθώς είναι ορατό πλέον το σενάριο της αστοχίας του φετινού ελλείμματος λόγω ύφεσης και αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μία τροποποίηση των βασικών προβλέψεων του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Πηγή:capital.gr