Δεφίνια ΜΑΘΕ ΤΙ

6 συγκλονιστικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα δελφίνια


Τα δελφίνια συγκλονίζουν τον άνθρωπο εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τις εντυπωσιακότερες ιστορίες, έρευνες και χαρακτηριστικά για αυτό το μοναδικό θηλαστικό και πραγματικά θα σας κάνουν να τα λατρέψετε. Θεραπεύουν, ακούν μουσική, μαντεύουν επικοινωνούν και πολλά άλλα… Δείτε τα 6 πιο συγκλονιστικά πράγματα για τα δελφίνια:

[sociallocker]

1) Ο Αριστοτέλης, 2350 χρόνια πριν, περιέγραψε τη φυσική ιστορία των δελφινιών με τόσες λεπτομέρειες που είναι λίγα αυτά που μπορούμε να προσθέσουμε, ακόμα και τώρα.

 Το δελφίνι έχει φυσητήρα και πνεύμονες. Κοιμάται με το ρύγχος του πάνω από το νερό κι όταν κοιμάται, ροχαλίζει. Κανένα δεν έχει κάνει αυγό παρά κατευθείαν ένα έμβρυο, όπως στην περίπτωση του ανθρώπου και στα ζωοτόκα τετράποδα. Η περίοδος της κυοφορίας είναι δέκα μήνες και γεννάει το καλοκαίρι. Το δελφίνι παράγει γάλα και θηλάζει το μικρό του, το οποίο συντροφεύει για ένα αρκετό χρονικό διάστημα. Πραγματικά είναι αξιοσημείωτη η στοργή που δείχνει για τα παιδιά του. Το μικρό μεγαλώνει γρήγορα και ωριμάζει σε ηλικία 10 χρονών. Ζει για πολλά χρόνια ακόμα και πάνω από 25 ή 30. Οι ψαράδες τα αιχμαλωτίζουν και τα απελευθερώνουν στη θάλασσα έτσι ώστε οι ηλικίες τους να μην είναι σίγουρες.

Μια εκπληκτική αναφορά του “Έλληνα φιλοσόφου στη συμπεριφορά των δελφινιών απέναντι στα παιδιά τους είναι: Σε περίπτωση που κάποιο δελφίνι πνίγεται και βυθίζεται τα άλλα θα τρέξουν να το βοηθήσουν υποστηρίζοντας το στις πλάτες τους και προσπαθώντας να μην το φάνε τα άλλα ζώα.

(Αριστοτέλης, ΤΩΝ ΠΕΡΙ ΤΑ ΖΩΑ ΙΣΤΟΡΙΩΝ 350 π.Χ.).

2) Τα δελφίνια στις παραδόσεις των λαών συχνά αναφέρονται ως «αδελφοί του ανθρώπου», ενώ η λατρεία τους ανάγεται στην πανάρχαια εποχή των μητριαρχικών κοινωνιών και τη λατρεία της Μητέρας Γης. Αξίζει να επισημανθεί πως, ετυμολογικά, η ονομασία «δελφίνι» προέρχεται από την ελληνική λέξη «δελφύς» που σημαίνει «μήτρα»

3) Τα δελφίνια εκφράζουν τις ιδιότητες της φιλίας και της ανιδιοτέλειας, επισημαίνοντας ότι αυτές ακριβώς είναι οι ποιότητες που αποζητούσε η φιλοσοφική έρευνα στις υψηλότερες εκφάνσεις της. Αυτό έγραφε ο Πλούταρχος.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ποιητή Οππιανό στη διατριβή του στη Φυσική Ιστορία:Το κυνήγι των δελφινιών είναι ανήθικο και όποιοςεπιθυμεί να προκαλέσει καταστροφή στα δελφίνια δενθα μπορεί πια να φέρει κοντά του τους θεούς σανκαλός θυσιαστής ούτε θα μπορεί να αγγίζει τουςβωμούς τους με καθαρά χέρια αλλά μόνο να μολύνει καιαυτούς που μοιράζονται την ιδία στέγη.

 4) Το δελφίνι αντιλαμβάνεται τη μουσική και μπορεί να γοητευτεί από ένα αρμονικό τραγούδι και κυρίως από τον ήχο ενός υδρο-οργάνου,σύμφωνα με του Πλίνιου τη Φυσική Ιστορία.

5) Στις δοξασίες των ινδιάνων της βόρειας Αμερικής το δελφίνι θεωρείται ως ο φύλακας της «ανάσας της ζωής» και ως φορέας θεραπευτικών δυνάμεων, ενώ το τοτέμ του δελφινιού σχετίζεται με τη δύναμη τη ζωής.

Μια συγκινητική ιστορία 

Η ιστορία όμως που χαράχθηκε στη καρδιά μας, είναι αυτή του ποιητή Αελιανού. Αναφέρεται στον ισχυρό δεσμό μεταξύ ενός δελφινιού και ενός αγοριού. Κάθε μέρα το δελφίνι περίμενε το παιδί να τελειώσει το σχολείο και μετά μαζί ανοιγόντουσαν στην ανοιχτή θάλασσα. Κάποια, μέρα το δελφίνι άφησε το παιδί να ανέβει στη πλάτη του και εκεί δεν άργησε να γίνει το κακό. Το μικρό αγόρι έχασε την ισορροπία του και πέφτοντας μπροστά στο ραχιαίο πτερύγιο, θα ανοίξει μια πληγή στο στομάχι και θα πεθάνει από αιμορραγία.Όταν το δελφίνι κατάλαβε τι έχει συμβεί, γύρισε πίσω στην ακτή και βγήκε μέχρι έξω στην παραλία.Στη πλάτη του κουβαλούσε το νεκρό του φίλο. Συγκινημένοι από την ιστορία των δύο φίλων, οι ντόπιοι έθαψαν το σώμα του νεκρού δελφινιού δίπλα στο αγόρι.

6) Έχουν θεραπευτική επίδραση στον Άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα:

•             Η επαφή με τα δελφίνια έχει παρατηρηθεί πως απελευθερώνει από τις υποβόσκουσες νοητικές και συγκινησιακές εντάσεις, εγείρει τη χαρά για τη ζωή, βοηθά τη δημιουργική έκφραση και την επικοινωνία και ενισχύει μια θετική στάση απέναντι στα γεγονότα και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος.

•             στα αυτιστικά παιδιά  έχει διαπιστωθεί πως η συναναστροφή με τα δελφίνια βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση της επικοινωνίας τους με το περιβάλλον,

•             οι υπέρηχοι που εκπέμπουν τα δελφίνια έχουν δράση ανάλογη με τα ιατρικά μηχανήματα υπερήχων τα οποία χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για διάγνωση και για θεραπεία,

•             τα ηχητικά κύματα που εκπέμπουν τα δελφίνια στο νερό δημιουργούν πάρα πολλές μικρές φυσαλίδες οι οποίες προσκρούοντας με δύναμη στο σώμα προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του και αποκατάσταση του μυϊκού τόνου

•             η μείωση της έντονης εγκεφαλικής δραστηριότητας και η εγκαθίδρυση μια βαθιάς χαλάρωσης, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επίδραση στη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών και συγχρονισμός της δραστηριότητας των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.

•             σύμφωνα με μελέτη Γερμανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε το 2003 στο περιοδικό Journal of Theoretical Biology, αυτή η διεισδυτική ικανότητα των ηπερήχων των δελφινιών επιδρά πιο αποτελεσματικά στους ιστούς του σώματος με την τακτική επανάληψη. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2006 και σε δημοσίευση Ιαπώνων ερευνητών το 2006 στο περιοδικό Journal of Veterinary Medical Science

•             μέχρι και τοκετοί γίνονται στο νερό με την παρουσία δελφινιών, τα οποία σπεύδουν να ανεβάζουν τα νεογέννητα στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, σαν να πρόκειται για δικά τους βρέφη.

 

Δεφίνια

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ δείτε και εδώ:

Η Θεραπευτική Επίδραση των Δελφινιών

Γενικά, η επαφή με τα δελφίνια έχει παρατηρηθεί πως απελευθερώνει από τις υποβόσκουσες νοητικές και συγκινησιακές εντάσεις, εγείρει τη χαρά για τη ζωή, βοηθά τη δημιουργική έκφραση και την επικοινωνία και ενισχύει μια θετική στάση απέναντι στα γεγονότα και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί πως άνθρωποι που υποφέρουν από φοβίες και κατάθλιψη μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά από την παρουσία των δελφινιών.

Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες ειδικά για την επίδραση που έχουν πάνω στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στα αυτιστικά παιδιά, καθώς έχει διαπιστωθεί πως η συναναστροφή με τα δελφίνια βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση της επικοινωνίας τους με το περιβάλλον, ενώ ενισχύει και τις μαθησιακές τους ικανότητες.

Ορισμένα τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία που σχετίζονται με τη «δελφινοθεραπεία» είναι τα εξής: α) οι υπέρηχοι που εκπέμπουν τα δελφίνια έχουν δράση ανάλογη με τα ιατρικά μηχανήματα υπερήχων τα οποία χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για διάγνωση και για θεραπεία, β), τα ηχητικά κύματα που εκπέμπουν τα δελφίνια στο νερό δημιουργούν πάρα πολλές μικρές φυσαλίδες οι οποίες προσκρούοντας με δύναμη στο σώμα προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του και αποκατάσταση του μυικού τόνου. Επίσης, λόγω της πρόσκρουσης των φυσαλίδων δημιουργούνται κοιλότητες στις κυτταρικές μεμβράνες, και ως συνέπεια αυξάνεται η διαπερατότητά τους σε ορισμένες ορμόνες του σώματος οι οποίες μειώνουν τη σπαστικότητα.

Άλλα καταγεγραμμένα αποτελέσματα της θεραπείας με τα δελφίνια είναι: η μείωση της έντονης εγκεφαλικής δραστηριότητας και η εγκαθίδρυση μια βαθιάς χαλάρωσης, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επίδραση στη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών και συγχρονισμός της δραστηριότητας των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά προγράμματα ανά τον κόσμο, με τη βοήθεια των δελφινιών, τα οποία σχεδιάζονται ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Μέχρι και τοκετοί γίνονται στο νερό με την παρουσία δελφινιών, τα οποία σπεύδουν να ανεβάζουν τα νεογέννητα στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, σαν να πρόκειται για δικά τους βρέφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά στα οποία όταν τα δελφίνια αντιλήφθηκαν ότι μια γυναίκα ήταν έγκυος, τότε υιοθέτησαν προστατευτική συμπεριφορά, όπως συνηθίζουν και στην περίπτωση των δικών τους θηλυκών που εγκυμονούν.

Οι υπέρηχοι που εκπέμπουν τα δελφίνια τούς επιτρέπουν να «βλέπουν» μέσα στο ανθρώπινο σώμα, όπως ακριβώς ένα υπερηχογράφημα δίνει εικόνες από τα εσωτερικά μας όργανα. Έχουν αναφερθεί μάλιστα περιπτώσεις δελφινιών που εντόπισαν καρκινικούς όγκους σε ανθρώπους που κολυμπούσαν μαζί τους και με τον τρόπο τους το υπέδειξαν.

Σύμφωνα με μελέτη Γερμανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε το 2003 στο περιοδικό Journal of Theoretical Biology, αυτή η διεισδυτική ικανότητα των ηπερήχων των δελφινιών επιδρά πιο αποτελεσματικά στους ιστούς του σώματος με την τακτική επανάληψη. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2006 και σε δημοσίευση Ιαπώνων ερευνητών το 2006 στο περιοδικό Journal of Veterinary Medical Science.

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος και έτσι τελευταία η θεραπεία με τα δελφίνια έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής, ενώ ορισμένοι αμφισβήτησαν ακόμη και την αποτελεσματικότητά της. Για παράδειγμα, επισημάνθηκε το γεγονός ότι η συναναστροφή με τα δελφίνια εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς, καθώς μπορεί να υπάρξει τραυματισμός των τελευταίων από τα ίδια τα δελφίνια. Όπως τραυματισμός εξαιτίας της μεγάλης μυικής δύναμης των δελφινιών, δάγκωμα, εμβολισμός με το ρύγχος και κίνδυνος από βακτήρια που μεταφέρουν. Όμως αυτές οι απόψεις δεν ακυρώνουν σε καμία περίπτωση την επιστημονικά καταγεγραμμένη θεραπευτική επίδραση που με μυστηριώδη τρόπο τα δελφίνια ασκούν στον άνθρωπο.

Δελφίνια σε Κίνδυνο

Οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα δελφίνια προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η αιχμαλωσία, τα αφρόδικτα και η μόλυνση των υδάτων με τοξίνες οι οποίες μέσω της τροφικής αλυσίδας περνούν στον οργανισμό τους. Συχνά μάλιστα έχουν υπάρξει και μαζικοί θάνατοι δελφινιών από θανατηφόρες επιδημίες.

Η γενικότερη υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, η εκτεταμένη αλιεία και η αλόγιστη εκμετάλλευση των ακτών, ελαττώνει τα αποθέματα της τροφής τους και καταστρέφει τα φυσικά τους καταφύγια. Ενώ το γεγονός ότι αναπαράγονται με αργούς ρυθμούς τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ο άνθρωπος δε διστάζει να σκοτώνει συστηματικά τα δελφίνια και να τα εκμεταλλεύεται με κάθε δυνατό τρόπο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ψαράδες σε όλο τον κόσμο τα θεωρούν ανταγωνιστές τους και τα εξοντώνουν ή τα κυνηγούν για το κρέας και το λίπος τους. Στη Χιλή οι βιομηχανίες των καβουριών τα σκοτώνουν και τα χρησιμοποιούν ως δόλωμα για τα καβούρια. Στα νησιά Φερόες στη Δανία προβαίνουν σε μαζικό σφαγιασμό τους κάθε χρόνο, στα πλαίσια της διοργάνωσης μιας τοπικής εορτής που σχετίζεται με το έθιμο της ενηλικίωσης των νέων. Ανεπανόρθωτη είναι η καταστροφή που έχουν υποστεί οι πληθυσμοί των δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα, με κύριους υπαίτιους την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ενώ το ψάρεμα του τόνου στον Ειρηνικό ωκεανό έχει ως παράπλευρη απώλεια και τη θανάτωση μεγάλου αριθμού δελφινιών στα δίχτυα. Στην Ελλάδα κατά δεκαετία του 1970 τα δελφίνια ήταν επικηρυγμένα έναντι αμοιβής. ¶ρση της επικήρυξης πραγματοποιήθηκε το 1982, ενώ σήμερα θεωρούνται ως προστατευόμενο είδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ότι τα δελφίνια επιδρούν θεραπευτικά ωθεί χιλιάδες ανθρώπους να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να τα επισκεφθούν στο φυσικό τους περιβάλλουν και να κολυμπήσουν μαζί τους. Έτσι όμως διαταράσσεται ο ρυθμός της ζωής τους, τα ίδια τα ζώα τίθενται σε δοκιμασία και ταυτόχρονα κινδυνεύουν να τραυματιστούν από τα πλοία και τις προπέλες τους. Επιπλέον, με το επιχείρημα της παρουσίας τους σε θεραπείες συχνά προωθείται και «νομιμοποιείται» η αιχμαλωσία τους.

Ο άνθρωπος με τον άμετρο εγωισμό του ανάγει τα πάντα σε οικονομικούς όρους και θεωρεί αυτονόητο ότι όλος ο πλανήτης οφείλει να υπηρετεί τη δική του ευημερία και μάλιστα σε βάρος άλλων μορφών ζωής. Και όμως, κάθε είδος που υπάρχει πάνω σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικό του σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας. Διότι όλοι είμαστε συνταξιδιώτες πάνω σε αυτή τη μικρή διαστημική νησίδα που αποκαλούμε Γη, με την οποία κάθε στιγμή που περνά ταξιδεύουμε σε νέες, άγνωστες περιοχές του συμπαντικού ωκεανού.

[/sociallocker]


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.