ntous ΜΑΘΕ ΤΙ

8 λάθη που κάνεις σίγουρα στο ντους! Θα φρίξεις!


 Μπορεί να κάνεις ντους  κάθε μέρα και πολλές φορές την εβδομάδα, όμως, πόσο μπορεί να σε βλάψει όλο αυτό το σαπούνισμα, το τρίψιμο, το ξέβγαλμα;

 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπουμε στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι το ξηρό δέρμα και ο κνησμός , που εξελίσσεται σε έκζεμα» λέει η Patricia Farris, δερματολόγος στη Νέα Ορλεάνη και Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Tulane . » Καθώς μεγαλώνουμε είμαστε πολύ πιο επιρρεπείς στο ξηρό δέρμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ρυθμίσουμε ανάλογα από νωρίς τις συνήθειες στον τρόπο που κάνουμε μπάνιο. «

 

Αυτά λοιπόν είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο ντους και μάλλον δεν τα γνωρίζουμε. Ίσως κάποια δεν τα ακολουθούμε και από νοοτροπία..

 

Λάθος #1 :  Ζεστό νερό στο φουλ

Μπορεί  να σκεφτόμαστε ότι ένα καυτό ντους είναι καλό και θεραπευτικό χαλαρώνοντας τους μυες, αλλά ένας δερματολόγος θα πει να κρατήσουμε το ζεματιστό νερό για το τσάι μας.» Το ζεστό νερό είναι κακό για δύο λόγους», λέει η Cynthia Bailey , MD , δερματολόγος στη Βόρεια Καλιφόρνια και ιδρυτής του DrBaileySkinCare.com . » Πρώτον, απομακρύνει μεγάλο μέρος από τα φυσικά έλαια (λειτουργεί καλύτερα από ότι το κρύο νερό για τον καθαρισμό των λιπαρών σε κατσαρόλες και τηγάνια) . Δεύτερον, το ζεστό νερό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα σας, με αποτέλεσμα το δέρμα να κοκκινίζει σαν αστακού . Με την αύξηση της κυκλοφορίας  δημιουργούνται  φλεγμονώδεις  στοιχεία  που μπορεί να οδηγήσουν σε  κνησμό ή ακόμη και σε εξάνθημα» . Η Δρ Bailey συμβουλεύει λοιπόν ότι το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό , που σημαίνει ότι στη θερμοκρασία του δέρματος ή λίγο πιο ζεστό , ειδικά αν το δέρμα είναι ευαίσθητο και επιρρεπές σε ξηρότητα . [sociallocker]

hot_water_woman

Λάθος # 2:  Το ντους που διαρκεί πολύ

Κάπου εκεί ανάμεσα στους ατμούς, τη ζέστη και τη συνεχή ροή του νερού  τα 15, 20 ακόμη και 30 λεπτά μπορούν να περάσουν πολύ γρήγορα. Πολλοί ειδικοί όμως αναφέρουν πως πάνω από 10 λεπτά είναι υπερβολή. » Δεν πρέπει να κάνουμε ντους για περισσότερο από 5 έως 10 λεπτά » λέει ο Δρ Φάρις . «Όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο. Το πολύλεπτο ντους παρομοιάζεται με ταινία που απορροφά όλη την υγρασία του σώματος».

Λάθος #3:  Χρήση αποσμητικού σαπουνιού (deodorant)

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποχωριστούμε τα προϊόντα που έχουμε συνηθίσει , αλλά η χρήση αποσμητικού  ή αντιβακτηριακού σαπουνιού , λόγω των αρωμάτων και των σκληρών συστατικών, απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα. «Παραδοσιακά αντιβακτηριακά σαπούνια ή αποσμητικά μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική ξηρότητα , φαγούρα , απολέπιση»  υποστηρίζει ο Rhonda Klein , MD , δερματολόγος στο Milford , CT , και Βοηθός Κλινικός Καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale .  Σύμφωνα με τον Δρ. Klein όταν αγοράζετε αφρόλουτρο φροντίστε να μην περιέχει τα παρακάτω σκληρά συστατικά: parabens , αρώματα, τρικλοζάν , συνθετικά χρώματα , φορμαλδεΰδη , λαυρυλοθειικό νάτριο / Λαουρεθικό θειικό.  Όλα αυτά  μπορούν  να επιδεινώσουν το δέρμα και να προκαλέσουν δερματίτιδα και ανώμαλη ξηρότητα. 

Λάθος #4: Σαπούνισμα σε όλο το σώμα

Το σαπούνι είναι σχεδιασμένο για να διαλύσει τη βρωμιά και τη λιπαρότητα, επιτρέποντας στο νερό να τα ξεπλύνει . Το δέρμα στα χέρια και τα πόδια γενικά δεν έχει πολλή λιπαρότητα με αποτέλεσμα ο καθαρισμός με το σαπούνι  να παρομοιάζεται με την άντληση νερού από μια πέτρα . » Ελαχιστοποιήστε το σαπούνισμα και επιμείνετε σε μέρη του δέρματος  όπως το πρόσωπο, τις μασχάλες, τους γλουτούς , τη βουβωνική χώρα , και τα πόδια » υποστηρίζει ο δρ Bailey. 

Λάθος #5:  Περιμένεις πολύ μέχρι την ενυδάτωση

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι το τρία είναι ο μαγικός αριθμός. Η αναμονή περισσότερο από τρία λεπτά μετά την έξοδο από το ντους για να ενυδατώσουμε  το δέρμα μας είναι η αιτία να χάσουμε πολύτιμη υγρασία. Η σωστή ενυδάτωση: Μετά το ντους, σκουπίζουμε απαλά το νερό από το δέρμα, αφήνοντας κάποια σταγονίδια . Στη συνέχεια, απλώνουμε άφθονη ποσότητα από μια ενυδατική κρέμα, όπως CeraVe , και κάνουμε μασάζ σε όλο το σώμα μας. » Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το νερό με την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας μέσα σε 3 λεπτά από το σκούπισμα  παγιδεύει την υγράσια » λέει ο Δρ Bailey . Ο Δρ Φάρις συμφωνεί  και προσθέτει πως όταν το δέρμα γίνεται ξηρό με ρωγμές , επιτρέπει  την είσοδο στα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα , ενώ προειδοποιεί ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο .  

Λάθος # 6: Η μη συχνή αντικατάσταση του σφουγγαριού

Χρησιμοποιώντας το ίδιο σφουγγάρι πάνω από 4 εβδομάδες μπορεί να ενθαρρύνει τη μεταφορά βακτηρίων και μυκήτων. Αυτό συμβάινει γιατί η παρατατεμένη υγρασία είναι σύμμαχος των βακτηρίων σύμφωνα με τη Debra Jaliman, MD, συγγραφέα του «Κανονισμού του δέρματος: Εμπορικά μυστικά από την Αρχή της Νέας Υόρκης Δερματολόγος» και Επίκουρος  Καθηγήτρια Δερματολογίας, στην  Ιατρική Σχολή Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Ιδανικά, ας βγάζουμε το σφουγγάρι να αεριστεί μέχρι να στεγνώσει. 

sfouggari

Λάθος#7:  Σπατάλη χρημάτων για «φυσικά» προϊόντα

Μπορεί να ακούγονται υγιή και να ταυτίζονται με μεγάλες ετικέτες και υψηλές τιμές όμως πόσο «φυσικά» είναι και αξίζουν τα χρήματα; Εάν ανησυχείτε για το πώς το σαπούνι σας παράγεται και ποια είναι η επίδραση της παραγωγής του στη γη, τότε αγοράστε βιολογικά. Αλλά εάν τα αγοράζετε μόνο για την ομορφιά ίσως πρέπει να σκεφτείτε και αυτό:  «Ακόμα και τα «φυσικά»ή βιολογικά προϊόντα αφαιρούν το φυσικό στρώμα λιπιδίων από την επιφάνεια του δέρματος καταστρέφοντας το προστατευτικό φράγμα του», λέει ο Δρ Klein. 

Λάθος # 8:  Το καθημερινό λούσιμο των μαλλιών σας

Πόσες φορές την εβδομάδα νομίζετε ότι θα πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας ; Κάθε μέρα;  Μέρα παρά μέρα; Σύμφωνα με ειδικούς Τριχολογίας , «Κάποιος με λεπτή τρίχα πρέπει να αποφεύγει το λούσιμο πάρα πολύ συχνά, πρέπει να λούζεται έως και 2 φορές την εβδομάδα για να συμβάλλει στη φυσική παραγωγή λίπους επιτυγχάνοντας την κατάλληλη υγρασία αναφέρει ο Andrea Λ Hayden , Διευθυντής του Διεθνούς Συνδέσμου Τριχολογίας ( ΗΠΑ ) και ιδιοκτήτης της ομάδας διαχείρισης μαλλιών σε Σαν Αντόνιο , Τέξας . «Αν έχετε σκληρά ή σγουρά μαλλιά , δοκιμάστε μια φορά κάθε επτά ημέρες . Η τραχιά υφή ή τα φυσικά σγουρά μαλλιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσουν  μια καλή ποσότητα των φυσικών ελαίων, έτσι  ώστε το λούσιμο μπορεί να μειωθεί σε μία φορά την εβδομάδα . Αν πάλι πρέπει οπωσδήποτε να λουστείτε πριν από τον απαιτούμενο χρόνο χρησιμοποιήστε ένα conditioner  και ξεπλύνετε καλά».  

[/sociallocker]

Αλήθεια, διαβάζοντας αυτό το άρθρο, πόσες φορές είπες «τι λέει;» «ούτε καν» « ναι καλά»;;;     

oloigiaolous.gr

 

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.