Ελληναράς ΑΠΟΨΕΙΣ

Άκου αγαπημένε μου Ελληναρά


 

Άκου αγαπημένε μου Ελληναρά: «Ναι, είμαστε στην πόλη τώρα, στην πόλη που βασιλεύει η πείνα και η αναστάτωση. Ένα πράγμα δεν ξέρω όμως, αν είναι εποχή ανταρσίας και θα ξεσηκωθούμε, ή αν είναι εποχή ΒΟΥΒΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ και ΒΟΥΒΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ».

«Τα μαύρα χρόνια, είναι εδώ δεν έφυγαν ποτέ, μάλλον πάλι τώρα θα ευχόμαστε να σωθούμε και θα βραχνιάζει η φωνή μας, από την οργή προς την αδικία. Τώρα όμως θα έχουμε μια παρηγοριά, ότι ο στόχος μας, ήταν μακριά, ήταν σχεδόν απρόσιτος»

Το ποτάμι της κατανάλωσης ξεχείλισε, πλημμύρισε τα πάντα και τώρα αφήνει τον βάλτο της ύφεσης. Αφού οι κοινωνίες αρρώστησαν από υπερβολική ανάπτυξη της οικονομίας, τώρα “σβήνουν” από το σκάσιμο της φούσκας. Είχαμε τον πιο ζηλευτό τρόπο ζωής ως Ευρωπαίοι πολίτες, τώρα «θέλουν να μας πάρουν την ζωή»….

«Είναι σωστό: το ψωμί μου ακόμα το κερδίζω.
Όμως πιστέψτε με: Είναι εντελώς τυχαίο.
Απ’ ό,τι κάνω, τίποτε δε μου δίνει
Το δικαίωμα να φάω ως να χορτάσω.
Έχω γλιτώσει κατά σύμπτωση.
(Λίγο η τύχη να μ’ αφήσει, χάθηκα.)
Μου λένε: Φάε και πιες!
Να ‘σαι ευχαριστημένος που έχεις!
Μα πώς να φάω και να πιω, όταν
Το φαγητό μου τ’ αρπάζω από τον πεινασμένο, όταν
Κάποιος διψάει για το ποτήρι και το νερό που έχω;
Κι ωστόσο, τρώω και πίνω.»

Βukowski: Στους μεταγενέστερους

 Είμαστε φοβισμένοι πια, περιμένουμε κάθε μέρα, «ότι κάτι άλλο θα μας αρπάξουν».

Λιτότητα, μνημόνια, δημοσιονομικές προσαρμογές , δημοσιονομικά σύμφωνα, κουρέματα , στάσεις πληρωμών, υποβαθμίσεις κρατών. Αυτές και άλλες έννοιες αντικατέστησαν παλιότερους όρους όπως ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, Ευρώπη των λαών, ευρωπαϊκό σύνταγμα, ομοσπονδιακή Ευρώπη, Ευρώπη της γνώσης .. Αυτές οι αλλαγές δείχνουν και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Ωστόσο, δεν ξέρω αν όλοι μας έχουμε τους ίδιους φόβους. Κάποιοι τρέμουν, την πιθανή καταστροφή του διεστραμμένου «εγώ» του καπιταλισμού. Αυτό το «εγώ» που τους έφερνε στο προσκήνιο, τους έδινε υπόσταση μέσα από τα υλικά αγαθά.

Ο Ελληναράς και το αντίστοιχο θηλυκό του, ο φαίνομαι, ο νεόπλουτος, κομπλεξικός ο ανοίγω σαμπάνιες, πάω μπουζούκια χαλάω 2.000 ευρώ στις λουλουδούδες, και για να μην με έχουν και για σκυλά/σκυλού το χτυπάω τον in club μου, το παίζω και διανοούμενος και  ξέρω τι σημαίνει και hipster. Έχω φουσκωτό λέω πως είναι κότερο, έχω 4 αυτοκίνητα, έχω ύφος, είμαι ευρωπαίος και όχι βλάχος και ταγάρι, έχω τιγκάρει στα δάνεια διακοπών, καταναλωτικά και ότι άλλο δάνειο εκτός από στεγαστικό το έχω πάρει. Στο πορτοφόλι μου έχω 15 πιστωτικές και μια gold, έχω κάνει λαμογιές είμαι φαν των πελατειακών σχέσεων με τους πολιτικούς και στην θέση που είμαι, σουςςς μπήκα με βίσμα (Μπάρμπα στην Κορώνη και τα σχετικά). Και τώρα με την κρίση κλαίγομαι για την περικοπή στον μισθό μου, και το βασικότερο τρέμω γιατί ξεβολεύτηκα και κινδυνεύει να ξεσκεπαστεί η σαπίλα μου, και να ναυαγήσει το αμερικάνικο όνειρο μου. Πήρα πολλούς στο λαιμό μου, σκαρφιζόμουνα μέρες ολόκληρες πως θα φάω κάνα ευρώ από το κράτος, αλλά τώρα που κόπηκαν όλα αυτά αντιδρώ και διαμαρτύρομαι γιατί είμαι Ελληναράς ρε, δεν είμαι σαν και εσάς είμαι ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ.

Κάποιοι λένε ότι ο καπιταλισμός μας κατέστρεψε, αυτή η δίψα για αύξηση και συσσώρευση πλούτου. Ας μην γελιόμαστε θέλουμε τον καπιταλισμό είμαστε όλοι κομμάτια του και τον συντηρούμε.

Είμαστε σε κατάσταση πολέμου, οικονομικού πολέμου, τον νιώθουμε και τον ζούμε καθημερινά.

Μέσα λοιπόν σε αυτόν τον πόλεμο βγαίνουν και οι αδυναμίες αυτών που συμμετέχουν.

Η κρίση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αποτυχιών της Δύσης συνολικά, και οι κινήσεις που γίνονται είναι μια προσπάθεια να σώσουν ότι προλάβουν, φαίνεται σαν τον μοντέλο τους να απέτυχε και μοιάζουν με γιατρούς που βρίσκονται πάνω από τον ασθενή και του κάνουν πειράματα, προκειμένου να δουν, ποιο θα πετύχει..

Ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται στην μέση του πολέμου. Η Ελλάδα η χώρα που τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, χώρα που έχει σαπίσει στο εσωτερικό της, ο μηχανισμός της «σμπαραλιασμένος», όμως χώρα «πειρασμός», χώρα «φιλέτο», χώρα παράδεισος μας θέλουν δεν μας έχουν, βέβαια αυτό είναι σχετικό αφού, πάντα οι εχθροί στην «αδυναμία σου καραδοκούν για να σε κατασπαράξουν».

Δεν θα αναλύσω το τι συνέβη στην Ευρώπη, προσπαθώ να καταλάβω τι έχει γίνει στην χώρα μου και ψάχνω να βρω τι φταίει. Φταίνε τα ιστορικά βιώματα που φέρουμε ως χώρα, φταίνε τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους, φταίει η ξενομανία μας, φταίνε τα κόμπλεξ μας να φαινόμαστε και όχι να είμαστε, φταίει το μυαλό μας, φταίει ο Ελληναράς, φταίει η Μέρκελ, τι φταίει άραγε..

Είμαστε μια χώρα νεκρή πολιτικά, δεν υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί, υπάρχουν «πιόνια» χωρίς βούληση και χωρίς καμία πολιτική δεινότητα. Δεν φταίνε αυτοί, προσπαθούν να μιλήσουν, αλλά το «μπουκωμένο τους στόμα, από αυτά που έχουν φάει τόσα χρόνια δεν τους αφήνει».. Δεν υπάρχει κράτος, υπάρχει ένα πράγμα ζόμπι και αυτό είναι η Ελλάδα.

27% ανεργία, μηδέν ανάπτυξη, μηδέν επενδύσεις. Νεκροζώντανη χώρα στην κυριολεξία…

Δεν ξέρω αν τα φάγαμε μαζί, αν τα φάγαμε χώρια, αν τα έφαγε ο καθένας μόνος του ή αν τα τρώγανε κατά ομάδες..πάντως τα φάγανε.

Δεν υπερασπίζομαι  το ΔΝΤ και την οικονομική πολιτική της Ευρώπης, να μας «φάνε» θέλουν, αλλά υπάρχει τόση διαφθορά σε αυτή την χώρα, που εξοργίζεσαι, φυσική κατάληξη ήταν  τα πράγματα να οδηγηθούν εκεί, στην αδυναμία θα μας «πάταγαν».

Μα γιατί δεν ξεσηκωνόμαστε γιατί;

Γιατί μας έχει κατακλύσει το χειρότερο όλων των συναισθημάτων, ο φόβος!!

Ο εργαζόμενος φοβάται ότι θα χάσει κι αυτή την εργασία που έχει με τις λιγοστές απολαβές. Ο άνεργος φοβάται, ότι δεν θα κατορθώσει να βρει δουλεία. Ο δημόσιος υπάλληλος φοβάται το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Ο ιδιωτικός υπάλληλος φοβάται το αφεντικό του αν τυχόν αντιδράσει, θα τον απολύσει χωρίς αποζημίωση.

Έπειτα, όλοι βουλιάζουμε στην κινδυνολογία, ότι θα έρθουν νέα μέτρα αν δεν είμαστε συνετοί και φρόνιμοι.

Φοβόμαστε να κάνουμε προσπάθειες για μια άλλη κοινωνία, έχουμε απελπιστεί, γιατί δεν βρίσκουμε εναλλακτική λύση, οπότε βολευόμαστε στην παρούσα κατάσταση.

Ο φόβος θρέφει τις εξουσίες και απομονώνει το άτομο. Ωστόσο πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που μας κρατούν καθηλωμένους και να τις αντιμετωπίσουμε.

Ζήνα Κρούστη


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.