greece_britian ΓΕΝΙΚΑ

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις με την έξοδο της Βρετανίας – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα


Παγκόσμιο σοκ έχει προκληθεί από το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία. Ο κύβος ερρίφθη και οι Βρετανοί αποφάσισαν με 51,9% την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι επιπτώσεις από αυτή την απόφαση είναι αλυσιδωτές και θα επηρεάσουν άμεσα και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού think – tank (δεξαμενή σκέψης) Global Counsel, οι πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην Ε.Ε. συνοψίζονται ως εξής:

1. Η ισορροπία δυνάμεων στις τάξεις της Ε.Ε. θα μετατοπιστεί σημαντικά, καθώς πλέον θα καθίσταται δυσκολότερη η αποτροπή της λήψης αποφάσεων, οι οποίες για πολλούς αντιτίθενται στη φιλελευθεροποίηση της αγοράς.
2. Επιχειρήσεις και τράπεζες θα υποστούν διευρυμένες ζημιές, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αύξησης του χρηματοπιστωτικού κόστους.
3. Η Ε.Ε. θα καταστεί λιγότερο ελκυστική ως εμπορικός εταίρος, δίχως τη βαρύτητα και το κύρος της Βρετανίας.
4. Οι Βρυξέλλες θα απωλέσουν ένα σταθερό και αυστηρά πειθαρχημένο μέλος, το οποίο συνεισφέρει σε αξιοσημείωτο βαθμό (5,8%) στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
5. Η αβεβαιότητα που θα προκληθεί, θα πλήξει σημαντικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
6. Το Brexit, ως πολιτική απειλή, κινδυνεύει να μεταδοθεί και σε άλλα κράτη – μέλη, ισχυροποιώντας τις φυγόκεντρες τάσεις που ήδη ενυπάρχουν στην Ε.Ε.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Η χώρα μας, αναλογικά με το ΑΕΠ της, διαθέτει την πέμπτη υψηλότερη έκθεση στην οικονομία της Μ. Βρετανίας. Ενδεικτικά, το 1,7% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία, ενώ το 0,3% των μετοχών που διαπραγματεύονται στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά «χέρια». Υψηλή είναι και η τραπεζική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία αριθμεί στο 24% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οι χώρες με την υψηλότερη έκθεση, οι οποίες ως κατ’ επέκταση κινδυνεύουν περισσότερο από το Brexit, είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Και οι τρεις διαθέτουν ισχυρές εμπορικές σχέσεις και έντονες επενδυτικές – τραπεζικές διασυνδέσεις, καθιστώντας τες άκρως ευάλωτες στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου, που για ιστορικούς, πολιτικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους, έχει αναπτύξει μία πολυ-επίπεδη σχέση με τη Βρετανία οι επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές. Οι εξαγωγές της Κύπρου ανέρχονται στα 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα, η τραπεζική εξάρτηση των δύο χωρών υπερβαίνει το 70% του κυπριακού ΑΕΠ, καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εξαιρετικά ευάλωτο λόγω της απόφασης για Brexit. Εκτός του οικονομικού τομέα, οι δύο χώρες παρουσιάζουν και έντονους πολιτισμικούς δεσμούς, καθώς πάνω από 1 εκατ. Βρετανοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο, ενώ περίπου 300.000 Κύπριοι διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο και τις υπόλοιπες πόλεις της Βρετανίας.  Υψηλή εξάρτηση εμφανίζουν τόσο η Γερμανία, όσο και το Βέλγιο, ενώ η Γαλλία διαθέτει μία σχετικά «ασφαλή» έκθεση, η οποία δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο πολιτικός αντίκτυπος

Η αύξηση του χρηματοπιστωτικού κόστους αναμένεται να αποδειχθεί το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα, ενώ ο κίνδυνος απώλειας της εσωτερικής συνοχής θα επιβεβαιώσει τις πολιτικές και υπαρξιακές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει απολέσει σε μεγάλο βαθμό, την πρότερη αίγλη του. Έχει πάψει να συνιστά πόλο έλξης για τα κράτη της ευρύτερης Ευρώπης και αντ’ αυτού, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι οραματίζονται το μέλλον των χωρών τους, εκτός του κοινού ευρωπαϊκού σχεδιασμού. Τα ευρωσκεπτικιστικά και αντι-ευρωπαϊκά κόμματα διευρύνουν διαρκώς την εκλογική τους απήχηση, ενώ η αδυναμία των Βρυξελλών να δώσει σταθερές, μόνιμες και βιώσιμες λύσεις σε μία σειρά προβλημάτων, όπως η ελληνική και η προσφυγική κρίση, τροφοδοτεί περαιτέρω τέτοιου είδους ιδεολογικά και πολιτικά κινήματα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης κατά συνέπεια, είναι ζωτικής σημασίας για το «οικοδόμημα» των Αντενάουερ, Μπεχ, Σουμάν και όλων των υπόλοιπων εμπνευστών της Ε.Ε. Ο κίνδυνος πολιτικής μετάδοσης του Brexit είναι πραγματικός, καθώς ολοένα και περισσότερες φωνές ασκούν κριτική στις Βρυξέλλες, αξιώνοντας την αποχώρησή τους από τον γραφειοκρατικό μηχανισμό των Βρυξελλών. Η έξοδος της Βρετανίας – μίας τόσο ισχυρής και γεμάτη συμβολισμούς χώρας – θα πυροδοτήσει μία σειρά εξελίξεων, με απρόβλεπτο χαρακτήρα, οι οποίες πιθανώς να θέσουν εν αμφιβόλω τη συνοχή της Ε.Ε.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.