IMG_8338 (1) ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Αμαλία Ζερβάκου, μεταπτυχιακή στη Γενετική/Βιοτεχνολογία: «Τίποτα πιο συναρπαστικό από το να εξερευνάς τη Φύση»


Η Αμαλία Ζερβάκου ανήκει μεταξύ αυτών των λεγόμενων ελληνικών μυαλών, που επειδή η πατρίδα της μπορούσε να της προσφέρει πολύ περιορισμένες δυνατότητες στους τομείς της σύγχρονης επιστήμης, ακολούθησε σπουδές Μοριακής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας στην Αγγλία. Με στόχο να εξελίξει τις γνώσεις της – που στο αντικείμενο αυτό δεν σταματούν ποτέ- θεωρεί ότι η προσωπική εξέλιξη επιτυγχάνεται και με τη διεύρυνση των γνώσεων για τη φύση και το σύμπαν γύρω μας…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Μεταπτυχιακός Ερευνητής Μοριακής Γενετικής/Βιοτεχνολογίας.

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα;

Βασίζεται στις αρχές της επιστημονικής μεθόδου συνδυάζοντας την έρευνα και τη μελέτη βιολογικών συστημάτων μέσα στο εργαστήριο και την ανάλυση δεδομένων στον υπολογιστή μέσα απο δίαφορα λογισμικά προγράμματα της βιοπληροφορικής.

Σαφώς και υπάρχουν επίπεδα τα οποία βασίζονται στο βαθμό γνώσεως του αντικειμένου και της εργαστηριακής και ερευνητικής εμπειρίας. Όμως, από τον απλό προπτυχιακό μαθητή μέχρι τον καθηγητή/επικεφαλή της επιστημονικής ομάδας, όλοι συμβάλλουν ώστε να μπορέσει να προχωρίσει το επιστημονικό έργο της εκάστοτε ομάδας.

[sociallocker]

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Όχι. Προέκυψε στην πορεία.

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;

Οι ηθικές αρχές και αντιλήψεις που μου ενσωματώθηκαν από την οικογένεια μου, η εξερεύνηση της φύσης και η επαφή με αυτήν και ο τρόπος διδασκαλίας της καθηγήτριας της Βιολογίας στο Γυμνάσιο. Αυτά πιθανολογώ πως στάθηκαν καθοριστικά.

amalia zervakou

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Η επαγγελματική πραγματικότητα είναι αρκετά κοντά στο πως φανταζόμουν αυτό το επάγγελμα.

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;

Σπούδασα Γενετική στο πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne και συνέχισα τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιοτεχνολογία στο πανεπιστήμιο του Essex.

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Από αρκετά μικρή ηλικία ασχολήθηκα με το τένις το οποίο συνεχίζω ερασιτεχνικά έως σήμερα. Το ποδήλατο ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μου τόσο για την μετακίνηση μου όσο και για βόλτες με φίλους και τη συμμετοχή σε διάφορες ποδηλατοπορείες. Αρκετά πρόσφατα η απλή ενασχόληση με διάφορα υλικά όπως pastel, ακρυλικά χρώματα και πηλός έχει αρχίσει και γίνεται κάτι παραπάνω από χόμπυ, σαν ένας καινούριος τρόπος αποσυμφόρισης συναισθημάτων και σκέψεων. Αυτό παλιότερα το έκανα μόνο με το γράψιμο, αλλά πλέον οι λέξεις δεν αρκούν.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα; Εσείς πόσα έχετε αλλάξει στην ίδια δουλειά και ποια;

Έχω εργαστεί σε μικρού χρονικού διαστήματος δουλειές όπως συνοδηγός σχολικού λεωφορείου, σε μία κατασκήνωση, εθελόντρια σε πειράματα εξοικείωσης με τη χημεία και τη βιολογία με παιδιά δημοτικού σχολείου κ.α. Πάνω στο αντικείμενο μου έχω κάνει την πρακτική σε ινστιτούτο μοριακής γενετικής όταν τελείωσα το πτυχίο και τώρα μετά το master δουλεύω ως μεταπτυχιακή ερευνήτρια σε πανεπιστημιακό εργαστήριο.

Υπάρχουν διαφορετικά αντικείμενα/κλάδη στην έρευνα. Εγώ προσωπικά στην αρχή βοήθησα στην έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη μετά άλλαξα σε ένα project νευρολογίας και τώρα ασχολούμαι με την μικροβιολογία και τη γενετική μυκήτων. Στο μέλλον όμως θα ήθελα να ασχοληθώ πιο πολύ με τα φυτά και την βιοτεχνολογία φυτών, πάνω στην οποία ήταν και η διπλωματική του master μου.

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Θα με ενδιέφερε πολύ μια ακαδημαϊκή καριέρα, να γίνω δηλαδή καθηγήτρια. Βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει, είναι αρκετά δύσκολος δρόμος. Ώς ερευνήτρια μου δίνεται η δυνατότητα να εξασκώ όσα διδάχτηκα και να διευρύνω τις γνώσεις μου πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Ταυτόχρονα μου δίνει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία ώστε να είμαι πιο σωστά προετοιμασμένη για το διδακτορικό που σκοπεύω να κάνω.

Για αυτό και αποτελεί για μένα μία σημαντική επαγγελματική επιλογή. Ένα από τα βασικότερα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν, κατά τη γνώμη μου, είναι η συνεργασία. Είναι το θεμέλιο ώστε να μπορέσει να δέσει μια επιστημονική ομάδα. Να μπορεί το άτομο να ξεφεύγει από ατομικισμούς και να σκέφτεται το συνολικό όφελος. Σαφώς η οργανωτικότητα και η συγκέντρωση/αφοσίωση σε κάθε πείραμα είναι απαραίτητα προσόντα.

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Μία τυπική ημέρα θα ξεκινούσε με την ενημέρωση στο πού βρίσκονται τα τρέχοντα πειράματα, με την συντήρηση ή συνέχιση κάποιων άλλων και την σκέψη για την δημιουργία νέων. Υπάρχουν διαρκής συζητήσεις για την πορεία των πειραμάτων και κατά που στρέφεται το ενδιαφέρον της έρευνας που συντονίζονται από τον επικεφαλή/καθηγητή της ομάδας. Η ενημέρωση και έρευνα στο διαδίκτυο γίνεται στις διάφορες αναμονές μεταξύ των πειραμάτων καθώς και η μελέτη και ανάλυση αντίστοιχων δημοσιευμένων ερευνών. Συνήθως κάνω διάλειμμα για φαγητό το μεσημέρι. Στο τέλος γίνεται καταγραφή και ταξινόμηση διαφόρων δεδομένων από τα πείραματα.

Ύστερα επιστροφή στο σπίτι για ξεκούραση ή για καφέ με φίλους, μαγείρεμα για τις επόμενες μέρες και κάποια ταίνια με το βραδινό.

1956841_10152140955396647_8193727368507954219_o

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Η ίδια του η φύση: Μελέτη της φύσης! Είναι από μόνο του συναρπαστικό.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Σαφώς και θα ήθελα περισσότερο ελεύθερο χρόνο! Μετά όμως κάποιο πείραμα πάει καλά και το ξεχνάω. Επίσης όσο εξοικειώνομαι με το αντικείμενο έρευνας, το project και τις συγκεκριμένες τεχνικές κάθε φορά υπάρχει μία αίσθηση χαράς και κυρίως σημάδια πως οδεύουμε σώστα και δεν χάνουμε τον χρόνο μας. Γιατί αυτό είναι και μία από τις δυσκολίες της δουλείας αυτής, να κρατάς το ηθικό σου ψηλά και να μήν απελπίζεσαι όταν κάτι δεν βγαίνει. Ιδίως για καινοτόμα project και ιδέες που δεν έχουν ξαναϋλοποιηθεί – θέλει κουράγιο και επιμονή.

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Να καταφέρεις καλά μία τεχνική που μόλις μαθαίνεις και να την προσαρμόσεις στα μέτρα σου. Να πάρεις αποτελέσματα! Να μήν πάρεις αποτελέσματα! Να καταλάβεις γιατί δεν πήρες τα αποτελέσματα που ήθελες.. Να βρείς κάτι που αξίζει να δημοσιευτεί. Να δημοσιευτεί! Και άλλα αντίστοιχα…

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Άν εξαιρέσουμε ότι αυτή τη στιγμή από προσωπική επιλογή απασχολούμαι χωρίς πληρωμή, γενικά θεωρώ ότι στο επάγγελμα μου και κυρίως στην Ελλάδα δεν αμοιβόμαστε ικανοποιητικά. Βέβαια θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν από τους καθηγητές μου να λέει πως αν πληρωνόταν για κάθε πείραμα που έχει κάνει τα τελευταία είκοσι χρόνια θα ήταν ο πιο πλούσιος επιστήμονας στην Αγγλία.

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα (συγκεκριμένη ιεραρχία) που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα;

1200…

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις;

Αυτή τη στιγμή όχι.

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Να ζήσω δημιουργικά με τους ανθρώπους που αγαπώ, να ανακαλύπτω καινούρια πράγματα και να εξελίσσομαι εσωτερικά!

hsfa1d_28C-probablynuclear-snapshots

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Βεβαίως.

[/sociallocker]

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Είμαι αρκετά ευχαριστημένη. Ναι συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής μου αλλά όχι όπως το είχα φανταστεί.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Να ακούσουν την καρδία τους και να θυμούνται πως πάνω από όλα είναι άνθρωποι. Όλα τα άλλα μαθαίνονται.

Ονοματεπώνυμο: Αμαλία Ζερβάκου
Πατήστε εδώ για το βιογραφικό μου
LinkedIn Profile: https://uk.linkedin.com/pub/amalia-zervakou/5a/309/308


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.