Άμεση διάψευση του Mark Zuckerberg για συμμετοχή του facebook σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος και ιδρυτής του facebook, Mark Zuckerberg, τα δημοσιεύματα της Guardian και της Washington Post, που έφεραν το facebook σαν μια από τις μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες που παρείχαν κρυφά προσωπικά δεδομένα και στοιχεία επικοινωνίας των χρηστών του, στις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικάνικης και Βρετανικής κυβέρνησης. (διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο).
Ο Mark Zuckerberg τόνισε ότι το facebook όχι μόνο δεν παρείχε πληροφορίες αλλά μέχρι χθες δεν ήξερε το πρόγραμμα PRISM που υποκλέπτει δεδομένα. Αν διαπιστωθεί ότι έγινε κάτι τέτοιο εν αγνοία του, δήλωσε, ότι θα αντιδράσει βίαια και θα καταφύγει στη δικαιοσύνη. Εξ άλλου μέχρι σήμερα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και τα παρέχει μόνο όταν διαπιστωθεί αξιόποινος πράξη καταδικαστέα από τους τοπικούς νόμους των χωρών.
Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση του Mark Zuckerberg:
«Θέλω να απαντήσω προσωπικά, στα εξωφρενικά δημοσιεύματα σχετικά με το PRISM.
Το facebook δεν συμμετείχε, ούτε έλαβε ποτέ μέρος, σε οποιοδήποτε πρόγραμμα για άμεση πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών στους server του, στην Αμερικάνικη ή σε ξένη κυβέρνηση.
Δεν λάβαμε ποτέ αίτημα ή δικαστική απόφαση από καμία κυβερνητική υπηρεσία για να δώσουμε πρόσβαση στα δεδομένα των server μας, όπως φέρεται ότι έκανε το Verizon. Κι αν έγινε κάτι τέτοιο (εν αγνοία μας), θα αντιδράσουμε βίαια. Εμείς μέχρι χθες δεν είχαμε ακούσει καν για το PRISM.
Εξετάζουμε πάντα με μεγάλη προσοχή όλα τα αιτήματα της κυβέρνησης για πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του facebook κι αφού πρώτα βεβαιωθούμε ότι τηρούνται οι σωστές διαδικασίες και η νομοθεσία, κι εφ’ όσον το επιτρέπει ο νόμος τότε μόνο παρέχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σκληρά, για να είναι τα προσωπικά σας δεδομένα και οι πληροφορίες σας ασφαλείς για πάντα.
Προσπαθούμε να πείσουμε τις κυβερνήσεις να είναι πιο διαφανείς με τα μέτρα και τα προγράμματα που χρησιμοποιούν για την διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.
Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν οι ατομικές ελευθερίες και να δημιουργήσουμε μια πιο ασφαλή κι ελεύθερη κοινωνία του αύριο.»
Βέβαια ο Mark απέφυγε να απαντήσει στις καταγγελίες για τις αθρόες διαγραφές προφίλ «αντικαθεστωτικών» χρηστών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά όπως αποκαλύφθηκε και στην Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και σε άλλες χώρες που υφίστανται την δύνη της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.
Κωνσταντίνος Σγόντζος