euyhwh7w9eyw0 ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Αγγελική Κουβαρά, Ψυχολόγος: «Στόχος μου να πέσει η μάσκα και να φανεί το αληθινό πρόσωπο του θεραπευόμενου»


Η Αγγελική Κουβαρά, ακολουθώντας τις πολύχρονες σπουδές που απαιτεί το λειτούργημα του ψυχολόγου, διαθέτει σήμερα το δικό της γραφείο στο Χαλάνδρι. Θεωρώντας ότι η κάθε μέρα σε αυτή τη δουλειά είναι διαφορετική από την προηγούμενη, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης και ψυχοσύνθεσης, θέτει ως στόχο την ανάδειξη της «αληθινής» μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

O ακριβής μου επαγγελματικός τίτλος είναι Ψυχολόγος- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην Υπαρξιακή-Συστημική Προσέγγιση.

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας.

Για το επάγγελμα του ψυχολόγου χρειάζεται το βασικό πτυχίο ψυχολογίας το οποίο έχει διάρκεια σπουδών 4 χρόνια. Με την απόκτηση του πτυχίου σε ελληνικό πανεπιστήμιο και την ολοκλήρωση της πρακτικής αποκτά κανείς την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στην συνέχεια οποίος επιθυμεί να συνεχίσει την κατάρτιση του μπορεί να ξεκινήσει εκπαίδευση σε κάποια ιδιωτική σχολή ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσει τον τίτλο του ψυχοθεραπευτή. Τα περισσότερα κέντρα εκπαίδευσης παρέχουν στους εκπαιδευόμενους τους και προσωπική θεραπεία σε όλα τα χρόνια των σπουδών τους. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με την ψυχοθεραπεία μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό σε ποικίλους κλάδους της ψυχολογίας όπως σχολική ψυχολογία, κλινική ψυχολογία, αναπτυξιακή ψυχολογία και να αποκτήσει αντίστοιχο τίτλο.

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Η επιλογή επαγγέλματος ήρθε στα χρόνια της εφηβείας γιατί πιο πριν δεν γνώριζα το επάγγελμα.

306639_3568593690534_1662914019_n

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;

Σαν οικογενειακή θεραπεύτρια τα βιώματα μέσα στην οικογένεια, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών έπαιξε καθοριστικό ρόλο για μένα ώστε να θέλω να ασχοληθώ με την οικογένεια. Έψαχνα διαρκώς μέσα μου, γύρω μου. Είχα την ευτυχία να γεννηθώ σε μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά και για μένα ήταν συναρπαστική και πολύτιμη η εμπειρία από την συνύπαρξη με διαφορετικούς χαρακτήρες .

[sociallocker]

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Η πραγματικότητα όπως την ζω είναι πολύ πιο συναρπαστική από ότι την φαντάζομουν γιατί δεν εστιάζω στην παθολογία του ανθρώπου αλλά ψάχνω πάντα τρόπο να αναδεικνύω την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;

Μετά το λύκειο συνέχισα τις σπουδές μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ψυχολογίας και στην συνέχεια με υποτροφία του ΙΚΥ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψυχολογία και ΜΜΕ. Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού συνέχισα τις σπουδές μου επί 5 χρόνια στην υπαρξιακή-συστημική προσσέγιση στο Ινστιτούτο Αντίστιξη με δασκάλους μου τον κύριο Δημήτρη Καραγιάννη και την κυρία Ελένη Καραγιάννη.

215332_1012547750983_5799_n

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Τα χόμπι μου είναι οι λάτιν χοροί, η μουσική και το θέατρο.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα; Εσείς πόσα έχετε αλλάξει στην ίδια δουλειά και ποια;

Στο επάγγελμα εργάζομαι εδώ και 7 χρόνια. Το αντικείμενο της ψυχοθεραπείας ήταν αυτό που πάντα με ενδιέφερε περισσότερο από το άλλο γιατί πίστευα πάντα στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ανθρώπου. Είναι βασική μου πεποίθηση ότι κάθε άτομο παρ́ όλα τα λάθη, την δυστυχία και τον πόνο περικλείει επίσης δυνάμεις που δεν έχουν ενεργοποιηθεί και έτσι μπορούμε να ελπίζουμε κάποια σημαντική αλλαγή. Ο θεραπευτής βοηθά το άτομο να αξιοποιήσει τις δυνάμεις που κρύβονται μέσα σου ώστε να πετύχει τους δικούς του ρεαλιστικούς στόχους.

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Οι σημαντικότεροι παράγοντες ήταν ότι μου άρεσε πάντα να παρατηρώ τις συμπεριφορές των ανθρώπων, την διαφορετικότητα τους. Ο ρόλος που είχαν σαν παιδιά οι άνθρωποι μέσα στην πατρική οικογένεια ήταν κάτι πάντα πίστευα ότι σχετιζόταν και με τον τρόπου που σχετίζοντουσαν με τους σημαντικούς άλλους.

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Η ημέρα μου ξεκινά πολύ πρωί. Πώς να μπορείς να κοιμηθείς όταν χάνεις στιγμές από την τόση ομορφιά που υπάρχει γύρω μας; Κάθε μέρα στο γραφείο αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ανακαλύπτω μοναδικούς ανθρώπους που κουβαλάνε τις προσωπικές τους δυσκολίες, είναι μπλοκαρισμένοι στις περιόδους που αποφασίζουν να έρθουν στο γραφείο αλλά επιτρέπουν πάντα την ώρα της ψυχοθεραπείας να περάσει μία αχτίδα φως. Κάθε μέρα μετά την δουλειά θα βρω λίγο χρόνο να ασχοληθώ με κάποιο χόμπι, η να βγω μια βόλτα.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι ότι ποτέ καμία μέρα δεν είναι ίδια με τις άλλες γιατί κάθε μέρα ανακαλύπτω κάτι διαφορετικό από το κάθε πρόσωπο. Η ανθρώπινη πολυπλοκότητα είναι ανεξάντλητη ώστε σε κάνει να μην βαριέσαι ποτέ σε αυτό το επάγγελμα.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Υπάρχουν δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματος π.χ πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν συνεδρίες λόγω οικονομικών προβλημάτων και εκεί προσπαθούμε πάντα να βρούμε μία λύση. Δεν με έχει περιορίσει ποτέ στον ελεύθερο χρόνο μου γιατί αν κάποιος παίρνει ενέργεια από την δουλειά του όσες ώρες και αν εργάζεται μετά μπορεί αν αξιοποιήσει καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο του.

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Όταν ο θεραπευόμενος επιτρέψει στον εαυτό να πέσει η μάσκα και να φανεί το αληθινό του πρόσωπο ώστε να μπορέσει να δει όλη την ομορφιά που υπάρχει από κάτω.

10440764_10205921728619364_5956350678925654089_n

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή για εμάς από την εξέλιξη των θεραπευόμενων μας.

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα (συγκεκριμένη ιεραρχία) που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα;

Ο μισθός του ψυχολόγου σε κάποιο κέντρο ή σε κάποιο νοσοκομείο είναι γύρω στα 900 ευρώ. Οι αποδοχές στα γραφεία διαφέρουν από ψυχολόγο σε ψυχολόγο.

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις;

Συμμετέχω εθελοντικά στο Χαμόγελο του Παιδιού από το 2008, στο Σύλλογο Αγέννητου παιδιού από το 2009 και προσφέρω και εθελοντικά ατομικές συνεδρίες στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων από το 2011 και στα Πολυιατρεία του Δήμου Χολαργού από το 2012.

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Να εκπαιδεύομαι διαρκώς, να εξελίσσομαι και να μην μένω ποτέ στάσιμη.

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Την έχει επηρεάσει με το να ζω πιο έντονα την κάθε στιγμή της ημέρας.

10407189_10206840541953801_7793385497623382187_n

[/sociallocker]

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Eίμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί κάθε μέρα ζω το όνειρο και το ταξίδι της ψυχοθεραπείας με συνοδοιπόρους μου υπέροχους ανθρώπους.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Να μην σταματούν ποτέ να ονειρεύονται και να εξελίσσονται.

Ονοματεπώνυμο: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΒΑΡΑ
Πατήστε εδώ για το βιογραφικό μου www.psixikailogos.gr
LinkedIn Profile:ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΒΑΡΑ


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.