thumb.php ΜΑΘΕ ΤΙ

Αποκάλυψη: Το αμφιλεγόμενο κείμενο της Βίβλου εντυπωσιάζει με την ακρίβεια που περιγράφει την εποχή μας…


«Και οι βασιλείς της γης και οι μεγιστάνες και οι χιλίαρχοι και οι πλούσιοι και οι ισχυροί και πας δούλος και ελεύθερος έκρυψαν εαυτούς εις τα σπήλαια και εις τας πέτρας των ορέων και λέγουσι τοις όρεσι και ταις πέτραις πέσατε εφ΄ ημάς και κρύψατε ημάς από προσώπου του καθήμενου επί του θρόνου και από της οργής του αρνίου, ότι ήλθεν η ημέρα η μεγάλη της οργής αυτού, και τις δύναται σταθήναι;» (Αποκάλυψη, ΣΤ΄ 15-17).

Το ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, η Αποκάλυψη, αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους θεολόγους και τους ερμηνευτές των γραφών, ενώ συνεχίζει να συναρπάζει και να καλεί τους πιστούς (και μη) να προβληματίζονται για ένα μέλλον του πλανήτη μας, το οποίο βάσει των σύγχρονων εξελίξεων δεν αποτελεί σενάριο πολύ ακραίας επιστημονικής φαντασίας… Η αλήθεια είναι πάντως ότι η ανθρωπότητα σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της κατέφευγε σε οιωνούς και προφητείες για να προβλέψει τα μελλούμενα, ενώ οι ερμηνείες που δίδονταν εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των εκάστοτε εποχών. Αρκετές γενιές θεωρούσαν ότι αυτές είναι οι… τελευταίες του κόσμου, χαρακτηριστικά αναφέρεται ένα κίνημα 50.000 ατόμων στις ΗΠΑ το 1844, οι οποίοι προετοιμάζονταν μάταια επί χρόνια για το τέλος των ημερών, η μάστιγα της ισπανικής πανώλης που έπληξε τη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, επανάφερε την εποχή αυτή τις εσχατολογικές συζητήσεις στο προσκήνιο.

Δείτε τη συνέχεια εδώ [sociallocker]

Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η Αποκάλυψη συγγράφηκε περί τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. από τον Απόστολο Ιωάννη, τον αγαπημένο μαθητή του Ιησού, στο νησί της Πάτμου. Θεωρείται θεόπνευστο, μιας και βασίζεται σε οράματα που αποκαλυφτήκαν στον Ιωάννη ο οποίος τα κατέγραψε κατά τρόπο αλληγορικό, δυσερμήνευτο και, κατά συνέπεια, το νόημα είναι αμφιλεγόμενο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η επίσημη εκκλησία το συμπεριέλαβε στη Βίβλο αρκετούς αιώνες μετά τη συγγραφή του.

20130807124858spilia_ag_ioanni1

Το σπήλαιο στην Πάτμο όπου κατά την παράδοση, γράφτηκε η Αποκάλυψη

Το κύριο θέμα της Αποκάλυψης είναι η εμφάνιση φοβερών και τρομερών δεινών στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη (σεισμοί, πόλεμοι, καταστροφές και θάνατος) κι έτσι θα οδηγηθούμε στον «Αρμαγεδδών», στην τελική μάχη αλληλοσπαραγμού του είδους μας που θα επιφέρει το τέλος… και μια αρχή. Η αφήγηση των οραμάτων του Αποστόλου περισσότερο μπερδεύουν παρά καθοδηγούν τον απλό αναγνώστη, εν τούτοις κάποια σημεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχουν αποτελέσει πεδίο ερμηνείας και σειράς συζητήσεων για πολλούς ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το θηρίο… βρυχάται

Το περιεχόμενο του κειμένου διαπνέεται από την εμφάνιση του «θηρίου», το οποίο παρουσιάζεται να αναδύεται από τη θάλασσα και να έχει «δέκα κέρατα και εφτά κεφάλια», ενώ του δόθηκε από το Σατανά η εξουσία επάνω σε κάθε φυλή, λαό, γλώσσα και έθνος. Ακολουθεί η εμφάνιση ενός ακόμη θηρίου, προερχόμενου αυτή τη φορά από τη στεριά, το οποίο έχει δύο κέρατα και εκτελεί την εξουσία του πρώτου, ενώ υποχρεώνει τους πάντες να χαράξουν το σημάδι επάνω στο δεξί τους χέρι ή επάνω στο μέτωπό τους. «Και κανένας δεν θα μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει, παρά μόνον αυτός που έχει το σημάδι, δηλαδή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του»(ΙΓ΄16-17)… Και ο αριθμός αυτού… 666 (χξς΄).

image3
Στην περίπτωση αυτή ο Ιωάννης δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, που σχετίζονται με ακριβείς αριθμούς αλλά και πρακτικές που θα επιβάλλει το θηρίο ώστε να επιβάλλει τη θέλησή του. Όσο πιο συγκεκριμένα είναι τα στοιχεία όμως, τόσο πιο πολύ μπερδεύονται οι ερμηνευτές μέσα στη «βεβαιότητα» που αυτά προσφέρουν. Μια δημοφιλής θεωρία εικάζει ότι το θηρίο δεν είναι τίποτα άλλο από τον μεγαλύτερο πολεμικό οργανισμό από συστάσεως κόσμου, ικανό να επιβάλλει την κυριαρχία του σε όλο (ή σχεδόν όλο) τον πλανήτη. Το όνομά του προέρχεται πράγματι από τη θάλασσα και συγκεκριμένα από τον Βόρειο Ατλαντικό, ενώ υπήρξε στιγμή στην πολύ πρόσφατη ιστορία του που αποτελούνταν από 17 μέλη (7 ισχυρά και 10 λιγότερο ισχυρά). Πρόκειται για το ΝΑΤΟ και τις χώρες που το απαρτίζουν, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα ένα στοιχείο που παρουσιάζει ο Απόστολος Ιωάννης: «ένα από τα κεφάλια του έμοιαζε να είχε πληγωθεί θανάσιμα, όμως η θανάσιμη πληγή του θεραπεύθηκε, και θαύμασε όλη η οικουμένη και ακολούθησε το θηρίο». Το παράδειγμα της Γερμανίας και του διχασμού της στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, μέχρι την επανένωσή της, θα μπορούσε να ταιριάξει στον εν λόγω εδάφιο…

1_913

Όσο για το χάραγμα, πρόκειται για το πιο «δημοφιλές» σημείο αντιπαράθεσης της Αποκάλυψης, μιας και πράγματι υπάρχουν αναφορές για το λεγόμενο «barcode», που θα υπάρχει σε όλα τα προϊόντα και θα χαρακτηρίζεται από τον αριθμό 666. Σενάρια για το επερχόμενο «τσιπάρισμα» των ανθρώπων, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συναλλαγές αλλά και η ταυτοποίησή τους σε όλο τον προηγμένο κόσμο, δεν αποτελούν πλέον επιστημονική φαντασία αφού τεχνολογικά, τουλάχιστον, ήδη εφαρμόζονται. Αλλά και η χρήση των ταυτοτήτων που έχουμε όλοι, χωρίς τις οποίες νομικά δεν υπάρχουμε, βασίζονται είτε στη φωτογραφία του προσώπου μας είτε στο… δεξί μας χέρι (η υπογραφή μας αλλά και το δαχτυλικό αποτύπωμα παλαιότερα).

18-Barcode-Tattoo-Designs-13

Η φύση εκδικείται τον άνθρωπο

Ο Απόστολος Ιωάννης αναφέρεται σε ένα βιβλίο με 7 σφραγίδες το οποίο δεν τολμά κανείς να το ανοίξει μέχρι την εκπλήρωση της προφητείας. Το άνοιγμά τους, δε, σημάνει την αντίστροφη μέτρηση. Η έκπτωση από τον Χριστό, οι μάστιγες που θα έλθουν στους ασεβείς, σεισμοί και καταποντισμοί, μέχρι και ότι θα μετακινηθούν τα βουνά και τα νησιά από τη θέση τους αναφέρεται, ενώ ο ήλιος θα γίνει μαύρος, η σελήνη κόκκινη, τα άστρα θα πέσουν στη γη και όλοι άνθρωποι, πλούσιοι και φτωχοί, θα κρυφτούν στα βουνά για να γλιτώσουν από την οργή.

Η έβδομη σφραγίδα δηλώνει την αρχή των 7 σαλπισμάτων από τις αγγελικές δυνάμεις του Θεού και ουσιαστικά τα δεινά για τους ανθρώπους έχουν μόλις ξεκινήσει. Το πρώτο σάλπισμα του αγγέλου θα σημάνει χαλάζι και φωτιά ανακατωμένα με αίμα, που θα κατακάψουν το 1/3 της γης και το 1/3 των δέντρων. Το δεύτερο σηματοδοτεί το ρίξιμο «κάτι που μοιάζει με βουνό» στη θάλασσα που θα έχει ως συνέπεια το 1/3 του νερού να μετατραπεί σε αίμα, το 1/3 των ψαριών να πεθάνουν και να καταστραφεί το 1/3 των πλοίων. Το σάλπισμα του τρίτου αγγέλου σημαίνει την πτώση ενός αστέρα που καίγεται σαν λαμπάδα, λέγεται Άψινθος και μολύνει το 1/3 των νερών με αποτέλεσμα να πεθαίνουν οι άνθρωποι που το πίνουν. Με το σάλπισμα του τέταρτου αγγέλου θα πληγεί το 1/3 του φωτός του ηλίου, της σελήνης και των αστεριών, με αποτέλεσμα να χαθεί το φως στο 1/3 της ημέρας.

15-02-05/33
Ο πέμπτος άγγελος σηματοδοτεί την πτώση ενός νέου αστεριού που δημιουργεί τεράστια σκόνη που έκρυψε τον ήλιο και μέσα από την άβυσσο που άνοιξε να πετάγονται θανατηφόρες ακρίδες. Ο έκτος θα σημάνει τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων και το θάνατο του 1/3 των ανθρώπων. Η έβδομη σάλπιγγα αποτελεί τον ύμνο των αγίων προς τον Θεό για τη μελλοντική κρίση.
Παρόμοιο είναι το νόημα και στη συνέχεια που αναφέρεται το άδειασμα 7 φιαλών από τους αγγέλους. Η ερμηνεία στα σημάδια αυτά μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο σαφής. Η επερχόμενη και επιστημονικά τεκμηριωμένη περιβαλλοντική καταστροφή που θα πλήξει τον πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν λάβουμε άμεσα και ιδιαίτερα γενναία μέτρα, θα επιφέρει σίγουρες «πληγές» για την ανθρωπότητα.

Ο καρκίνος («έλκος κακό και πονηρό») μαστίζει και οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις στη μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως είναι η ρύπανση των θαλασσών (που επίσης αναφέρεται) και του υδροφόρου ορίζοντα που έχει κάνει ακατάλληλη την πόση του νερού, ενώ η τέταρτη «φιάλη» αναφέρει ρητά ότι το φως του ηλίου θα κατακαίει τους ανθρώπους. Κάτι που παρατηρούμε να γίνεται ήδη, κυρίως στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου οι επιπτώσεις της τρύπας του όζοντος καταστρέφουν την υγεία των ανθρώπων και, φυσικά, το βλέπουμε και με τις επισημάνσεις των επιστημόνων ότι η πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι πλέον καρκινογόνος. Οι περιγραφές παρουσιάζουν με σαφήνεια το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου να γίνεται εχθρικό προς αυτόν και τα στοιχεία της φύσης να στρέφονται εναντίον του και να τον σκοτώνουν. Και η κλιματική αλλαγή έχει μόλις πρόσφατα αρχίσει…

plastic-pollution-seal-trapped
Το πιο εντυπωσιακό όμως «αποκαλυπτικό» στοιχείο της Αποκάλυψης ίσως, λόγω της ρητής ονομαστικής αναφοράς, που κάνει και τους πιο σκεπτικιστές να μειδιάσουν αμήχανα, βρίσκεται στο σημείο που αναφέρεται το όνομα του αστέρα που θα πέσει, μοιάζει με λαμπάδα, θα μολύνει τα νερά και θα σκοτώσει πολύ κόσμο. Το «μανιτάρι» που δημιουργείται από μια πυρηνική έκρηξη θυμίζει μια τέτοια περίπτωση, ιδιαίτερα δε όταν αυτή λέγεται… Τσέρνομπιλ (Άψινθος = Τσέρνομπιλ στα ουκρανικά!).

norpolmesa230498

Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις «ακρίδες» που σκοτώνουν τους ανθρώπους, όπως και στο «ιππικό». «Στην εμφάνιση οι ακρίδες έμοιαζαν με άλογα έτοιμα για πόλεμο. Είχαν επάνω στα κεφάλια τους κάτι σαν στεφάνια που έμοιαζαν χρυσά και τα πρόσωπά τους ήταν σαν πρόσωπα ανθρώπων. Είχαν μαλλιά σαν των γυναικών και τα δόντια τους ήταν σαν των λιονταριών. Και είχαν θώρακες που έμοιαζαν με σιδερένιους, και ο θόρυβος των φτερών τους έμοιαζε με τον θόρυβο των αρμάτων που τρέχουν στον πόλεμο δεμένα σε πολλά άλογα. Είχαν ουρές και κεντριά σαν των σκορπιών …» (κεφ. Θ΄, 7-10) και «Είδα στο όραμά μου πως τα άλογα και οι αναβάτες φορούσαν θώρακες κόκκινους σαν φωτιά, γαλάζιους σαν τον υάκινθο και κίτρινους σαν το θειάφι. Τα κεφάλια των αλόγων ήταν σαν των λιονταριών και από τα στόματά τους έβγαινε φωτιά, καπνός και θειάφι. Η δύναμη των αλόγων βρισκόταν στο στόμα τους και στις ουρές τους, διότι οι ουρές τους έμοιαζαν με φίδια και είχαν κεφάλια και με αυτά σκόρπιζαν το θάνατο» (κεφ. Θ΄, 17-19). Ο Ιωάννης έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ., την εποχή των σπαθιών, των τόξων και των ιππήλατων αρμάτων. Ξαναδιαβάζοντας προσεκτικά τις πιο πάνω αναφορές του κεφαλαίου Θ΄, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι κάπως έτσι ίσως θα περιέγραφε ένας άνθρωπος της εποχής αυτής, αν είχε τη δυνατότητα να δει, τα σύγχρονα πολεμικά ελικόπτερα (στην πρώτη περίπτωση) και τα τανκ (στη δεύτερη)…

APACHE1L

Το Τέλος των Ημερών

Κι όμως… το νόημα της Αποκάλυψης είναι από τα πλέον ελπιδοφόρα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε αρχαίο, ευαγγελιστικό ή προφητικό κείμενο. Μετά την τελική μάχη των εθνών που θα διαδραματιστεί σε έναν τόπο που λέγεται Αρμαγεδδών (στη Μεγιδδώ της Μέσης Ανατολής;), ο Θεός επεμβαίνει. «Τότε είδα τον ουρανό ανοιγμένο και ένα άσπρο άλογο και ο αναβάτης του ονομάζεται πιστός και αληθινός και κρίνει και πολεμά με δικαιοσύνη. Τον ακολουθούσαν τα ουράνια στρατεύματα επάνω σε άσπρα άλογα. Επάνω στο ένδυμά του και στον μηρό του έχει γραμμένο το όνομα: Βασιλιάς των βασιλέων και Κύριος των κυρίων» (κεφ. ΙΘ΄, 11-16). Το θηρίο θανατώνεται, μαζί και οι οπαδοί του, ενώ ο Σατανάς φυλακίζεται στην άβυσσο «για να μην πλανά πια τα έθνη». Ακολουθεί η Δευτέρα Παρουσία, όπου οι νεκροί κι οι ζωντανοί κρίνονται ανάλογα με τις πράξεις τους.

Θα δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος, πολύ καλύτερος από αυτόν που υπάρχει σήμερα. «Θα εξαφανίσει ο Θεός κάθε δάκρυ από τα μάτια τους κι ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια. Ούτε πένθος, ούτε κλάμα, ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια, γιατί τα παλιά πέρασαν» (κεφ. ΚΑ΄ , 4) και «Νύχτα δεν θα υπάρχει πια και δεν θα χρειάζεται το φως του λυχναριού ή του ηλίου, γιατί ο Κύριος και Θεός θα τους φωτίζει και θα βασιλεύσουν στους ατέλειωτους αιώνες» (κεφ. ΚΒ΄, 5). Φαίνεται ότι το κείμενο του Ιωάννη ανοίγει… το κουτί της Πανδώρας που απελευθερώνει όλα τα δεινά του ανθρώπου, προφυλάσσοντας όμως την ελπίδα, εν προκειμένω της υπέρτατης, δηλαδή αυτή της δημιουργίας ενός επί γης παραδείσου…

rainbow_by_sunny_world-d8jcwsg

Το «θεόπνευστο» κείμενο δεν αφήνει περιθώρια για… εναλλακτική τροπή των πραγμάτων και οι επιλογές των ανθρώπων δεν φαίνονται καθοριστικές («ο άδικος ας συνεχίσει να αδικεί, ο ακάθαρτος ας συνεχίσει τα ακάθαρτα έργα του. Ο δίκαιος ας συνεχίσει να πράττει το δίκαιο και ο άγιος ας συνεχίσει την αγιωσύνη του -ο καιρός που θα εκπληρωθούν είναι κοντά») (κεφ. ΚΒ΄, 10-11).

Μήπως όμως η ανθρωπότητα κρατάει την τύχη της στα χέρια της; Τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να γίνουμε μάρτυρες κοσμογονικών εξελίξεων, η αρνητική τροπή των οποίων δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην εκπλήρωση μεγάλους μέρους των πληγών που περιγράφει ο Ιωάννης. Και ίσως όχι στον ίδιο «επίλογο»…

Όμως, η επάρκεια των φυσικών πόρων και η δίκαιη κατανομή τους, που βασίζονται σε «καθαρές» -ήδη υπάρχουσες- τεχνολογίες και σε ολοκληρωμένες δίκαιες ανθρωπιστικές πολιτικές, υπόσχονται την εξάλειψη των βασικών αιτιών που οδηγούν στις φυσικές καταστροφές και στον πόλεμο. Σε συνδυασμό με την πρόοδο και την πρόσβαση στην ορθολογική παιδεία για όλο και περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να έρθει η στιγμή που η ανθρωπότητα δεν θα έχει την ανάγκη –αλλά ούτε και τα ερείσματα- για να ανακαλεί την Αποκάλυψη…

[/sociallocker]

Ευχαριστώ τον Σταύρο Ζερβάκη, του οποίου το πάθος για την αφύπνιση του κόσμου και οι ενδελεχείς μελέτες του της Αποκάλυψης, αποτέλεσαν το ερέθισμα για την έρευνα και τη συγγραφή αυτού του άρθρου. Είθε οι επερχόμενες γενιές να μην γίνουν ποτέ μάρτυρες επιβεβαίωσης των προβλέψεών του.

oloigiaolous


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.