p1150679ed ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ας γιορτάσουμε την εποχή της ζαργάνας


  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 15 λεπτά
  • Μερίδες: 4

Υλικά συνταγής

  • φιλέτα ζαργάνας: 16
  • σκόρδο: 1 σκελίδα, ψιλοκομμένη
  • ελαιόλαδο: 200ml και λίγο επιπλέον για τη διακόσμηση
  • ζωμός ψαριού: 300ml
  • ντομάτες: 4 φρέσκες, ώριμες, κομμένες κυδωνάτες
  • χυμός λεμονιού: 15ml
  • μαντζουράνα φρέσκια: 1 κουταλιά της σούπας, ψιλοκομμένη
  • αλάτι: 1/2 κουταλιά της σούπας
  • πιπέρι: 1/4 κουταλιά της σούπας
  • φρέσκια ρίγανη: για τη διακόσμηση
 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφαιρείτε τις φλούδες, τους σπόρους και τα υγρά από τις ντομάτες. Τις τοποθετείτε σε ταψάκι, τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με το 1/4 από το ελαιόλαδο. Τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους.
  2. Ξεπλένετε πολύ καλά τις ζαργάνες και τις αφήνετε να στραγγίσουν. Σε ένα άλλο ταψάκι ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ζωμό ψαριού, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, μαντζουράνα, αλάτι, πιπέρι και τοποθετείτε μέσα τις ζαργάνες, τυλιγμένες σε ρολάκια. Τις αλατοπιπερώνετε ελαφρά και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 4’.
  3. Αφαιρείτε τα υγρά του ταψιού και τα πολτοποιείτε με τις μισές ψημένες ντομάτες στο μπλέντερ. Σερβίρετε τη σάλτσα σε 4 πιάτα και στη συνέχεια τοποθετείτε τις ζαργάνες. Στολίζετε με τις υπόλοιπες ψητές ντομάτες και ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Γαρνίρετε με φρέσκια ρίγανη. 

Mix & Match

Με γευστικό και συνάμα λιπαρό κρέας, είναι από τα ψάρια που αντέχουν τη συνύπαρξη με έναν ξηρό ερυθρωπό οίνο. Ταυτόχρονα ο ωραίος πελτές από τις φρέσκες ντομάτες σχεδόν παρακαλάει για ένα τέτοιο πάντρεμα. Μια καλή ιδέα θα ήταν το Rose, το Ξινόμαυρο.

* Φρέσκιες ζαργάνες μπορείτε να βρείτε σε καλά ιχθυοπωλεία από τέλη Αυγούστου μέχρι και αρχές Οκτωβρίου. Η τιμή της κυμαίνεται γύρω στα 7 ευρώ το κιλό.

* Η ζαργάνα είναι ένα πελαγίσιο ψάρι που κολυμπάει κοντά στην επιφάνεια του νερού. Είναι μακρύ και λεπτό ψάρι με μήκος γύρω στο ένα μέτρο. Οι ζαργάνες τρέφονται με μικρότερα ψάρια και έχουν ασυνήθιστα πράσινα κόκαλα τα οποία αποθαρρύνουν πολλούς ανθρώπους από το να τις τρώνε, αλλά το πράσινο χρώμα είναι ακίνδυνο. Αλιεύονται κυρίως με δίχτυα κατά μήκος της ακτής σε ρηχά νερά. Τρώγονται τηγανιτές, ψητές ή καπνιστές

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.