Foto 2 ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Αθηνά Φάντη, επικεφαλής πωλήσεων Ευρώπης: «Στις ψηλές θέσεις θεωρείται αυτονόητο το διδακτορικό και οι 3 γλώσσες»


Η Αθηνά Φάντη πέτυχε να δουλεύει σε πολύ υψηλό επίπεδο, στον τομέα των πωλήσεων, για μια μεγάλη επιχείρηση του εξωτερικού που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο. Ζώντας πλέον σε ξένη χώρα, απολαμβάνει την εργασία της και τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτήν, όπως και τις καλές απολαβές, και συμβουλεύει τους νέους να δώσουν έμφαση στα ακαδημαϊκά τους προσόντα…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Head of Sales Europe με έδρα μου το Βερολίνο στην εταιρία VENINI S.p.A.. Η VENINI που βρίσκεται στο Μουράνο της Βενετίας ειδικεύεται στην παραγωγή αντικειμένων, φωτιστικών και έργων τέχνης από χειροποίητο γυαλί σε συνεργασία με designers και αρχιτέκτονες διεθνούς φήμης που σχεδιάζουν για αυτή.

dhuidhiudhdui

[sociallocker]

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα;

Είμαι υπεύθυνη πωλήσεων και αναλαμβάνω project που αφορούν στο δίκτυο χονδρικής και ελεύθερων επαγγελματιών όπως αρχιτέκτονες, διακοσμητές εσωτερικών χώρων και σύμβουλοι τέχνης στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αναφέρομαι κατευθείαν στον CEO της εταιρίας.

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Όχι ακριβώς. Ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας, έτσι, τουλάχιστον, κατέληξα να συνεργάζομαι με σημαντικούς από αυτούς.

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας;

Σίγουρα τα ταξίδια που πραγματοποίησα με τους γονείς μου και με το σχολείο στο εξωτερικό, η συνεχής επαφή μου με ξενόγλωσσα περιβάλλοντα (πήγα σε γαλλικό σχολείο και στην ηλικία των 12 μάθαινα ήδη 3 ξένες γλώσσες) και τα μουσεία που επισκέφθηκα.

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Όχι. Δεν είχα ποτέ σκεφτεί σαν έφηβη ή και αργότερα στο Πανεπιστήμιο ότι θα κατέληγα στις πωλήσεις και επίσης στο να ζω μόνιμα στη Γερμανία! Άρχισε να μου γίνεται συνειδητή η ανάγκη να επεκτείνω τις σπουδές μου με ένα μάστερ στο εξωτερικό μόλις στην ηλικία των 22. Όμως με το που πάτησα πόδι στο Μιλάνο η εξέλιξη ήταν ραγδαία: είχα ήδη αποφασίσει να «μετρήσω τις δυνάμεις μου» στην αγορά εργασίας στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Ευρώπη, από τον πρώτο μήνα που ξεκίνησα το μάστερ μου το 2007.

duhdiuhdidudodo

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;

Αποφοίτησα από την Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής το 2000. Ύστερα φοίτησα στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά από όπου και αποφοίτησα το 2005 και έπειτα πραγματοποίησα το Master in Fashion, Experience and Design Management του SDA Bocconi στο Μιλάνο.

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Μου αρέσει η λογοτεχνία και οι βόλτες στη φύση με τον σκύλο μας!

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα; Εσείς πόσα έχετε αλλάξει στην ίδια δουλειά και ποια;

Εργάζομαι συνολικά 14 χρόνια εκ των οποίων τα τελευταία 7 στον τομέα που είμαι σήμερα, δηλαδή στις πωλήσεις αγαθών πολυτελείας. Τα αντικείμενα είναι περίπου αυτά που θα συναντήσει κανείς και στον τομέα των commodities: πωλήσεις, marketing, δημόσιες σχέσεις κτλ. Αυτό που αλλάζει είναι η προσέγγιση. Προσωπικά, ενώ το κυρίως αντικείμενο μου είναι οι πωλήσεις, ασχολούμαι και με τις δημόσιες σχέσεις και το trade marketing που αφορά στις χώρες για τις οποίες είμαι υπεύθυνη.

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Δεν υπάρχει τυπική μέρα. Η δουλειά μου βασίζεται κυρίως σε ταξίδια και τηλεφωνικά ή προσωπικά ραντεβού οπότε κάθε μέρα είναι διαφορετική. Επίσης συχνές είναι οι επισκέψεις μου στα εργαστήρια της εταιρίας στο Μουράνο.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Τα προϊόντα που πουλάμε είναι μοναδικά αφού είναι φτιαγμένα 100% στο χέρι. Είναι επίσης μοναδικό και παράλληλα μεγάλη πρόκληση το να πουλάς αγαθά πολυτελείας: αντικειμενικά κανείς δεν έχει απόλυτη ανάγκη τα προϊόντα μας, τουλάχιστον όχι για να καλύψει βασικές, καθημερινές ανάγκες, αλλά για το συναίσθημα, την ικανοποίηση της ψυχής.

udihduihdidiudui

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το να συνδυάσει κανείς συνεχή ταξίδια με προσωπική ζωή και οικογένεια…

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Όταν κλείνει συμφωνία για ένα project του οποίου η προετοιμασία έχει κοστίσει κόπο και χρόνο!

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Ναι σίγουρα.

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά;

Αυτή την περίοδο όχι.

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Σε προσωπικό επίπεδο πρωταρχικό ρόλο παίζει η οικογένεια μου και οι στόχοι που σχετίζονται με αυτή. Δεν θα ήθελα να τους αποκαλύψω.

odhduiohdidhuidi

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Σίγουρα, με έχει κάνει πιο κοινωνική, ευπροσάρμοστη και έχω μάθει να αντιμετωπίζω γεγονότα και καταστάσεις με ψυχραιμία και ανοιχτό μυαλό.

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Το επάγγελμα που ασκώ μου προσφέρει ποιότητα ζωής υψηλού επιπέδου όσον αφορά την καθημερινότητα μου και τις αποδοχές μου. Παρόλα αυτά σε περιόδους αυξημένου φόρτου εργασίας όπως εκθέσεις και συχνά ταξίδια τα ωράρια και οι απαιτήσεις αυξάνουν.

[/sociallocker]

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Θα τους συμβούλευα να επικεντρωθούν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, υπολογιστών και τουλάχιστον ενός πανεπιστημιακού πτυχίου. Η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και διεθνής μέρα με τη μέρα… Στις πιο ψηλές θέσεις της ιεραρχίας των μεγάλων επιχειρήσεων έχει φτάσει σχεδόν να θεωρείται αυτονόητο το διδακτορικό και οι 3 ξένες γλώσσες!

oloigiaolous


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.