Death of Euro ΝΕΑ

Bloomberg: Η Ελλάδα αιμορραγεί χάνοντας τα μεγαλύτερα ταλέντα της


Οι Έλληνες είναι ανήσυχα πνεύματα και εργάζονται σκληρά και με πείσμα να επιτύχουν το στόχο τους. Άφησαν όμως (και εξακολουθούν) κυβερνήσεις από ανθρώπους κατώτερους των περιστάσεων να καθορίζουν την πορεία της χώρας τους.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και προόδου των εργαζομένων και έτσι προκειμένου ένας νέος να πετύχει τους στόχους του θα πάει εκεί που υπάρχουν ευκαιρίες. Και αν δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής, κάποια στιγμή θα το κάνει. Τα λεγόμενα «βύσματα» ζουν και βασιλεύουν στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο της χώρας και δεν επιτρέπουν στα ταλέντα να αναδειχθούν.

 

Το παρακάτω άρθρο του Bloomberg το επιβεβαιώνει με βάση την οικονομική χρεοκοπία-κρίση αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και την κοινωνική κρίση που στάθηκε καθοριστική για να φτάσουμε ως εκεί. Το Bloomberg με τίτλο:

 

Greece Is Hemorrhaging Its Most Talented Workers

 

Καθώς το κεφάλαιο αποχωρεί από την Ελλάδα με ταχύτατο ρυθμό, αξίζει να θυμόμαστε ότι τα καλύτερα μυαλά έχουν ήδη φύγει.

Είναι η πτήση του ανθρώπινου «κεφαλαίου» όπως αποκαλούν οι οικονομολόγοι τη μετανάστευση ταλέντων. Η Ελλάδα χάνει διαρκώς την «creme της de la creme» της.
graph1

 

Brain Drain (Διαρροή εγκεφάλων),  ένας όρος που επινοήθηκε από τη British Royal Society το 1960 για να περιγράψει τις ορδές των επιστημόνων που μετανάστευαν στη Βόρεια Αμερική.

 

Είναι ένα πολύ βαρύ τίμημα για μια οικονομία. Χάνοντας τους καλύτερους εργαζομένους της, μια χώρα εισπράττει λιγότερα φορολογικά έσοδα, καθώς οι έμπειροι επαγγελματίες που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, συμβάλλουν περισσότερο. Επίσης, η χώρα χάνει και δυνητικούς επιχειρηματίες. Για να μην αναφέρουμε την αποστράγγιση της αυτοπεποίθησης της χώρας

 

Συγκρίνετε στο γράφημα τα άτομα που εγκατέλειπαν τη χώρα πριν και μετά την κρίση.  Μεταξύ του 2009 και του 2014, ο αριθμός των εξειδικευμένων επαγγελματιών που αναζητούν μόνιμη εργασία στο εξωτερικό ήταν 20281, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τώρα κοιτάξτε την προηγούμενη περίοδο που υπήρχε σχετική ευημερία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μόνο 2552 άτομα προσπάθησαν να φύγουν.
graph2

 

(Μην ξεγελιέστε από τα γερμανικά στοιχεία να είναι υψηλότερη από ό, τι στην Ελλάδα. Η Γερμανία έχει σχεδόν οκτώ φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας) και όπως δείχνει το διάγραμμα, όσοι ταλαντούχοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Γερμανία, υπάρχουν άλλοι τόσοι που πηγαίνουν στη Γερμανία.

 

Με μια χρεοκοπία στον ορίζοντα – η απόφαση να αναβάλει η Ελλάδα την καταβολή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη -Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει περισσότερους έξυπνους αν

 

Αλλά ποιος μπορεί να κατηγορήσει τα πιο δυνατά και νέα ταλέντα της χώρας που θέλουν να απογειωθούν και ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία των νέων, που είναι υψηλότερη από ό, τι ακόμη και ένα αποτυχημένο κράτος όπως η Λιβύη;

 

3graph3

 

 

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-05/greece-is-hemorrhaging-its-most-talented-workers


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.