Χωρίς πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα οι Έλληνες ασθενείς επί 2,5 χρόνια
Δυστυχώς η Ελλάδα πρωτοτυπεί για μία ακόμα φορά στο χώρο της υγείας, σημειώνοντας ρεκόρ 2,5 χρόνων χωρίς την προμήθεια σημαντικών, καινοτόμων φαρμάκων που είναι απαραίτητα σε νέες θεραπείες .
Τα φάρμακα αυτά, ενώ κυκλοφορούν στις άλλες χώρες της Ευρώπης εδώ και καιρό, στην Ελλάδα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν διότι δεν έχουν τιμολογηθεί. Η τιμολόγηση τους σημαίνει και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτι που στέκεται εμπόδιο σε σημαντικές θεραπείες για Έλληνες ασθενείς.
Το μείζον πρόβλημα τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία καθώς και τον πρόεδρο του ΕΟΦ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει τους στόχους της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού και εμπράκτως έχει συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια από το 2009. Παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο ζωτικής σημασίας ζήτημα αναφορικά με την καθυστέρηση επί 2,5 σχεδόν έτη στην αδειοδότηση και την τιμολόγηση νέων φαρμάκων, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 89/105, σύμφωνα με την οποία Δελτία Τιμών με νέα φάρμακα εκδίδονται κάθε 90 μέρες».
Και συνεχίζει: «Η μη έκδοση νέων καινοτόμων φαρμάκων εκτός από το σοβαρό αντίκτυπο που έχει στους ασθενείς, είναι πλέον και ανασταλτικός παράγοντας για μια ομαλότερη πορεία των επιχειρήσεων μας καθώς και των κλινικών μελετών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, μιλώντας σε φαρμακευτικό φόρουμ του ΕΒΕΑ, δήλωσε πως τα καινοτόμα φάρμακα θ’ αρχίσουν σιγά – σιγά να περιλαμβάνονται στα επόμενα δελτία τιμών. Αυτό βέβαια σημαίνει πως και πάλι οι ασθενείς θα περιμένουν καιρό διότι όχι μόνο τα δελτία τιμών καθυστερούν να εκδοθούν αλλά και τα καινοτόμα φάρμακα θα περιλαμβάνονται από λίγα κάθε φορά.
Είναι τραγικό ασθενείς στην Ελλάδα να μην έχουν πρόσβαση σε νέες, καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, ενώ αυτές κυκλοφορούν στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά. Είναι επίσης θλιβερό, η καθυστέρηση αυτή να στερεί από τους ασθενείς σημαντικά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο του προστάτη, διαβήτη κ.α.