Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα λέει στους κινέζους επιχειρηματίες ο Σαμαράς.
Κάλεσμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός από τη Σαγκάη σε Κινέζους επιχειρηματίες για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός από το βήμα επιχειρηματικού φόρουμ στη Σαγκάη, υποστήριξε πως η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη και είναι έτοιμη να μπει στο δρόμο επαναφοράς της οικονομίας της.
Ο πρωθυπουργός είπε πως στην Ελλάδα έχουν δρομολογηθεί 28 αποκρατικοποιήσεις και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι και ακίνητα. Ανάμεσα στου Κινέζους επιχειρηματίες, στους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός βρίσκονται και οκτώ, των οποίων οι εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνει η πόλη Χαντσού και στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό και πολιτισμός χωρίς ανάπτυξη. Η αρμονία με το περιβάλλον είναι το ζητούμενο. Αρμονία σημαίνει αρετή, ευημερία και ομορφιά». Στην ίδια πόλη ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Γιου Τσε Σεν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Πολιτικής Διάσκεψης των Αντιπροσώπων του Λαού. Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η περιοχή του Χαντσού, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί Έλληνες στο ναυπηγικό τομέα, αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Κίνα.
Ναυτιλία, αεροδρόμια και σιδηρόδρομοι ενδιαφέρουν τους Κινέζους
Σε συγκεκριμένα πεδία επενδύσεων έχουν δείξει ενδιαφέρον οι Κινέζοι. Συγκεκριμένα εστιάζουν στην επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, στο ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, αλλά και στο ενδιαφέρον για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.
Σε ότι αφορά τα αεροδρόμια, η συζήτηση αφορά κατ΄ αρχάς σε μεγάλο ποσοστό του Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τουλάχιστον το 30% της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου. Ακόμη έντονο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.
Αναφορικά με τα λιμάνια οι κινεζικές εταιρείες αναζητούν ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ικονίου και του Θριάσιου προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί γραμμές συναρμολόγησης προκατασκευασμένων προϊόντων ώστε να επιτύχουν ονομασία ευρωπαϊκής συναρμολόγησης και ευνοϊκότερους όρους διακίνησης εντός των ευρωπαϊκών αγορών.
Εκτός όμως από τον Πειραιά οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις θα προχωρήσουν σε ενισχυτικές επενδυτικές δραστηριότητες οι οποίες δεν αποκλείεται να απλωθούν και στις όμορες χώρες.
Εν τω μεταξύ, τη διατήρηση των υψηλού επιπέδου επαφών και την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας ιδιαίτερα σε ναυτιλία, τηλεπικοινωνίες και υποδομές, αποφάσισαν Ελλάδα και Κίνα με κοινό ανακοινωθέν, που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο.