Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινο ήπαρ από βλαστικά κύτταρα
Ανθρώπινο ήπαρ από βλαστικά κύτταρα κατάφεραν ν’ αναπτύξουν Ιάπωνες επιστήμονες μέσα σε εργαστήριο, χαρίζοντας ελπίδες στον τομέα της μεταμόσχευσης.
Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Τακαμόρι Τακέμπε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, πέτυχαν την δημιουργία ιστού μέσα σε ένα πειραματόζωο – ποντίκι, που είχε σημαντικές ομοιότητες με τον ιστό του ήπατος του ανθρώπου. Τη σχετική έρευνα δημοσίευσαν στο περιοδικό «Nature» .
Ειδικότερα, οι ερευνητές ξεκίνησαν με επαναπρογραμματισμό πολυδύναμων κυττάρων και εν συνεχεία τα ανέμιξαν με άλλα είδη κυττάρων, μια διαδικασία που είχε ως συνέπεια ν΄αναπτυχθεί ομάδα προδρόμων κυττάρων του ήπατος. Ύστερα, προέβησαν σε μεταμόσχευση των κυττάρων σε ένα ποντίκι, τα οποία με τον καιρό μεταμορφώθηκαν σε ένα μικρό αλλά πλήρες και λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας, Τακαμόρι Τακέμπε ανέφερε πως η επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας ανθρώπινου ήπατος από βλαστοκύτταρα αποτελεί ώθηση ώστε να γίνουν ανάλογες προσπάθειες και για άλλα ανθρώπινα όργανα όπως πνεύμονες και πάγκρεας.
Να σημειωθεί πως τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται είναι τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα και τα πολυδύναμα που επαναπρογραμματίζονται. Τα τελευταία αναφέρονται ως «ηθικά» διότι δεν χρειάζεται η καταστροφή εμβρύου προκειμένου να γίνει η λήψη.
Το νέο ιατρικό επίτευγμα αποτελεί σταθμό στο χώρο της μεταμόσχευσης χαρίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας σε πολλούς ανθρώπους με προβλήματα στο ήπαρ. Αναμένεται όμως, να ξεκινήσουν και οι δοκιμές σε ανθρώπους, κάτι που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια διότι πρέπει να βεβαιωθούν οι γιατροί πως η νέα μέθοδος δεν θα έχει επικίνδυνες παρενέργειες.