17turkey-morning-superJumbo ΝΕΑ

Ερωτήματα γύρω από το πραξικόπημα στην Τουρκία


Τα ερωτήματα γύρω από το συντομότατο πραξικόπημα που έλαβε χώρα την Παρασκευή στην Τουρκία είναι πολλά. Όπως και οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν ως επίκεντρο την παντοδυναμία του συστήματος Ερντογάν αλλά και τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας που αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακές.

Καταρχήν, οι ειδήμονες θεωρούν αδιανόητο πως ένα τόσο ισχυρό σύστημα πληροφοριών – όπως αυτό που της Άγκυρας – δεν «έπιασε» την κινητικότητα των αξιωματικών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να γνώριζε τουλάχιστον από την προηγούμενη εβδομάδα πως υπάρχει έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του. Το τελευταίο 10ήμερο, άλλωστε, περισσότεροι από 250 βαθμοφόροι τέθηκαν σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης – γεγονός που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση βρισκόταν υπό αυξημένη ετοιμότητα. Παράγοντες της αμερικανικής διπλωματίας αναρωτιούνται, «γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν απέτρεψε τα γεγονότα, από την στιγμή μάλιστα που φέρεται να διέθετε σχετική πληροφόρηση».

Ο κ. Ερντογάν στις αρχές Ιουνίου, κατά την διάρκεια μεγάλης στρατιωτικής άσκησης στη Σμύρνη, έθεσε σε λειτουργία ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών. Διασκορπίζοντας παντού έμπιστους πληροφοριοδότες, φέρεται να μάθαινε έγκαιρα τις κινήσεις των στρατιωτικών. Επικεφαλής αυτού του άτυπου συστήματος «αντικατασκοπείας» εμφανιζόταν ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος και κρατήθηκε ως όμηρος τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος.

Η Ουάσινγκτον, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, απέφυγε να πάρει θέση υπέρ της κυβέρνησης αρκούμενη στην τόσο λακωνική όσο και αμήχανη ανακοίνωση: «Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και η ειρήνη». Είναι ενδεικτικό πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στις πρώτες δηλώσεις του, αρκέστηκε στην ευχή «να υπάρξει σταθερότητα στην Τουρκία». Οι Αμερικανοί αν και δεν δείχνουν να ασπάζονται τις – ομολογουμένως ακραίες – θεωρίες συνομωσίας περί «στημένου» πραξικοπήματος, διατηρούν σοβαρά ερωτηματικά για την συνολική στάση του κ. Ερντογάν και τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Άλλωστε, μία ενδιάμεση θεωρία που δεν είναι καθόλου συνωμοσιολογική αλλά αντιθέτως πολύ ρεαλιστική θέλει τον Ερντογάν να γνώριζε για την πρόθεση του πραξικοπήματος και στην συνέχεια έχοντας υπολογίσει ότι θα μπορέσει να το καταπνίξει σχετικά γρήγορα να το άφησε να συμβεί ώστε να αποκομμίσει τα τεράστια ωφέλη των εκκαθαρίσεων με σκοπό να εδραιώσει οριστικά την κυριαρχία του.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.