Εσείς ξέρετε να βράζετε αυγά;
Αν η ελαφρώς επιτιμιτική φράση: «Καλά, αυτός δεν ξέρει να βράζει ούτε αυγό» σας θυμίζει κάτι, ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε ότι είναι σχετικά άδικη. Διότι το βράσιμο των αυγών δεν είναι και το πιο απλό πράγμα του κόσμου. Ή τουλάχιστον δεν μπορείς να το κάνεις κάθε φορά στην τύχη ή με το μάτι (ποιο μάτι;) αφού συνεχώς θα σου βγαίνουν άλλου τύπου αυγά και θα αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος.
Καταρχήν, υπάρχει αυτό το αιώνιο δίλημμα: σφιχτό ή μελάτο;
Πριν προχωρήσετε στο βράσιμο των αυγών πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα αυγά που σκοπεύετε να φάτε είναι φρέσκα. Αυτό το διαπιστώνουμε βάζοντας τα αυγά σε ένα μπολ με νερό. Μόνο αν το αυγό βυθίζεται και δεν επιπλέει περνάμε στο βράσιμο. Η ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να καλύπτει όλα τα αυγά που θα βράσετε. Αν συγκαταλέγεστε στην ομάδα των ανθρώπων που τρώνε το αυγό τους σφιχτό, κομμένο στα τέσσερα με μπόλικο αλάτι και πιπέρι θα προτιμήσετε τα λιγότερο φρέσκα αυγά που διαθέτετε με ιδανικότερο χρόνο βρασμού τα 12′. Μπορείτε να προσθέσετε και ξύδι ή αλάτι. Αν πάλι το προτιμάτε μελάτο με ανοιγμα στην κορυφή για να το απολαμβάνετε σε κουταλιές τρώγοντας ως επί το πλείστον τον κρόκο το βράζετε στα πέντε λεπτά. Για τους πολύ μερακλίδικες οι γιαγιάδες το συνιστούν με λαχταριστές βούτες ψωμιού μέσα στο ζουμί του κρόκου.
Στη συνέχεια για να μπορέσετε να τα ξεφλουδίσετε ευκολότερα και γρηγορότερα προτείνουμε αμέσως μετά το βράσιμο να τα βάλετε σε παγωμένο νερό για πέντε λεπτά. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως αν συνηθίζετε να συντηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, όπως ο περισσότερος κόσμος, καλύτερα να τους κάνετε μία μικρή τρύπα όση μία καρφίτσα για να απελευθερωθεί ο αέρας που περιέχουν πριν τα βράσετε αποφεύγοντας έτσι τυχόν ραγίσματα που θα καταστρέψουν την όλη ιεροτελεστία.
Στο κάτω-κάτω, μπρίκια κολλάμε…?