Eurogroup: καμία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Σε σύμμαχο της Ελλάδας αναδείχθηκε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, απορρίπτοντας ότι στην πολύωρη συνεδρίαση -στην οποία το κλίμα περιγράφεται ως ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα- υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο από την Ευρωζώνη. Η δήλωση ήρθε μετά το πέρας του Eurogroup, στο τέλος μίας ημέρας με καταιγισμό δηλώσεων και δημοσιευμάτων περί εξόδου από το ευρώ και την ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε -διακριτικά- και στο θέμα παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2015 ή και για αργότερα. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον πρώτα υπάρξει κυβέρνηση με «δυνατή εθνική πολιτική συναίνεση» που θα επαναβεβαιώσει την δέσμευσή της στο μνημόνιο να υπάρξουν συζητήσεις για επιμήκυνση μνημονίου αλλά και διάλογος για μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις.
Το δεύτερο ζήτημα -των επενδύσεων για την ανάπτυξη- όπως αναφέρθηκε θα αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης τις επόμενες εβδομάδες με αρχή από την σύνοδο κορυφής της 23ης Μαΐου. Το ζητούμενο είναι για την Ελλάδα πως θα αυξηθούν οι επενδυτικές δαπάνες που έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες παράμετροι (τα ευρωομόλογα, η διανομή του επόμενου ΕΣΠΑ, η απεμπλοκή των κονδυλίων που έχουν πλέον και το βραχνά της ανακεφαλαιοποίησης) οι οποίες μένουν σε… εκκρεμότητα.
Στο ζήτημα της ελαστικοποίησης του μνημονίου ο κ. Γιούνκερ ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. Αρνήθηκε ότι υπήρξε συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδος και πιθανή αλλαγή τους (επιμήκυνση).
Επισημάνθηκε ότι προϋπόθεση είναι μία πλήρως λειτουργική ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει συζήτηση. Αν φανεί ότι υπάρχουν (λόγω ύφεσης) «δραματικές αλλαγές» δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο παράτασης.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το ζήτημα είναι εδώ και καιρό στην ατζέντα Αθήνας Βρυξελών αλλά και του ΔΝΤ. Τον Φεβρουάριο θεωρείτο δεδομένο (υπάρχει σαφής αναφορά για το 2015 με ανάλογη μείωση της υποχρέωσης μείωσης του ελλείμματος και των μέτρων στο προσχέδιο Μνημονίου που μοιράστηκε τότε στα κόμματα).
Τελικά, η Ελλάδα συμφώνησε για τη λήψη όλων των μέτρων έως το 2014. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες στο παρασκήνιο οι συζητήσεις εντείνονται με αποκορύφωμα τη δήλωση του κ. Γιούνκερ το προηγούμενο Σάββατο στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής καθώς «πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις».
Η διαπραγμάτευση φέρεται να περιλαμβάνει πέραν της παράτασης και άλλες λύσεις: πρόταση τμηματικής λήψης των μέτρων (11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια) και ένα σενάριο μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης. Στόχος είναι να μη ληφθούν ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα αλλά και να υπάρξει περιορισμένη «επαναδιαπραγμάτευση» σε θέματα που προκαλούν μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.
Η Ελλάδα ήταν το τελευταίο θέμα της ατζέντας των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησαν να μάθουν από τον απερχόμενο Φ. Σαχινίδη τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, σε ένα κλίμα που ήταν πρωτόγνωρα βαρύ για τη χώρα.
Όπως αναφέρθηκε, η Ε.Ε. θα περιμένει το σχηματισμό κυβέρνησης. Έγινε ειδική αναφορά από τον Όλι Ρεν στην έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας αλλά και πολιτικής βούλησης το προηγούμενο διάστημα η οποία «ευθύνεται» για τις αποκλίσεις στο Μνημόνιο, κάνοντας λόγο για ανάγκη δυνατής εθνικής πολιτικής συναίνεσης.
Σήμερα συνεδριάζει το Ecofin. Θα υπάρξει σύνοδος μαζί με τους διοικητές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και με τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών. Θα παρουσιαστεί και κρίσιμη έκθεση για την γήρανση του 2012 και για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Οι συστάσεις της -που θα πρέπει να ψηφιστούν από τους υπουργούς- θα αναφέρουν νέες μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά λόγω προβλέψεων για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών στο μέλλον.