Εξάντληση των αποθεμάτων χρυσού στην Ασία
Η μανιώδης αγορά κοσμημάτων και ράβδων χρυσού στην Ασία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα.
Λόγω της υπερβολικής ζήτησης χρυσού η οποία προκαλείται από την υπερβολική πτώση των τιμών πολλές τράπεζες του Χονγκ Κονγκ, πολλά κοσμηματοπωλεία και ακόμη και το χρηματιστήριο χρυσού, έχουν μείνει χωρίς αρκετό πολύτιμο μέταλλο ώστε να ικανοποιήσουν την ζήτηση.
Τα στοιχεία λένε ότι είναι το μεγαλύτερο κύμα αγοραστών χρυσού που έχει σημειωθεί εδώ και 30 χρόνια.
Οι όγκοι συναλλαγών σε χρυσό στο χρηματιστήριο χρυσού της Σαγκάης ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ πράγμα που αποτελεί βαρόμετρο για την ζήτηση ενώ ταυτόχρονα στα μεγαλύτερα κοσμηματοπωλεία του Πεκίνου σχηματίζονται τεράστιες ουρές.
Αυτή η τεράστια ζήτηση χρυσού στην Ασία όμως έρχονται σε τεράστια αντίθεση με τις βαριές πωλήσεις που επικράτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη, όταν οι χρηματιστηριακοί επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα που σχετίζονται με το κίτρινο μέταλλο.
Ο Haywood Cheung, πρόεδρος της Hong Kong Gold & Silver Exchange Society, δήλωσε ότι το χρηματιστήριο έχει «ξεμείνει» σχεδόν εντελώς σε αποθέματα. «Σε όγκους συναλλαγών, έχουμε να δούμε τέτοια μανία για χρυσό πάνω από 20 χρόνια,» σχολίασε στους Financial Times, προσδιορίζονται ότι στο χρηματιστήριο έχουν απομείνει πλέον μόνο περίπου 20 ράβδοι του 1 κιλού και 100 ράβδοι των πέντε ταέλ (ένα ταέλ ισοδυναμεί με 50 γρ.) «Τα αρχαιότερα μέλη μας, που βρίσκονται στον κλάδο πάνω από 50 χρόνια, δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο πράγμα.»
Μια παρατήρηση που κάνουν οι traders είναι πως στην Ινδία η οποία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση χρυσού ανά τον κόσμο δεν σημειώνεται τόσο μεγάλη ζήτηση όπως στην υπόλοιπη Ασία. Φαίνεται ότι οι ντόπιοι αγοραστές περιμένουν να πέσει το πολύτιμο μέταλλο κάτω από την κρίσιμη ντόπια τιμή των 25.000 ρουπίων ανά 10 κιλά, για να μπουν μαζικά στην αγορά. Σήμερα οι τιμές στην ινδική αγορά κυμαίνονται γύρω από τις 26.500 ρουπίες».