nanou ΕΛΛΑΔΑ

Φαινόμενο Nanou Donuts: Ουρές κάθε βράδυ, με κλήρωση τα νέα μαγαζιά


Γιάννης Νανούρης

Ιδρυτής NanouDonuts

Συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012…και μέσα σε λίγους μήνες εχουν γίνει το θέμα της πόλης. Δύομιση ώρες κάθε βράδυ, ουρές σχηματίζονται έξω από τα μικρά καταστήματα των Nanou Donuts, τα οποία μέσα σε δέκα ημέρες πιάνουν το στόχο…των 1.000 ντόνατς τη μέρα. Γιατί οι Αθηναίοι ξαφνικά αγάπησαν τα ντόνατς;

Ο Γιάννης Νανούρης ιδρυτής της εταιρείας Nanou Donuts house μας εξηγεί το «φαινόμενο ντόνατς» και τί περιέχει η συνταγή της επιτυχίας…

-Πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια αλυσίδα ντόνατς μέσα στην κρίση και που οφείλεται η επιτυχία;

Τα ξεκίνησα ακριβώς λόγω της κρίσης. Στην παραγωγή ντόνατς είμαι από το 1979 και τα έδινα κυρίως στη χονδρική. Έχω σαν αρχή μου «ο,τι βάλεις, θα βγάλεις». Bγάζω το καλύτερο, σε ποιότητα, ντόνατς της αγοράς γιατί χρησιμοποιώ τις καλύτερες πρώτες ύλες επί 33 ολόκληρα χρόνια.

Πέρυσι το καλοκαίρι ακριβώς λόγω της κρίσης, όλο και περισσότεροι φίλοι, συγγενείς και συγχωριανοί μου, από την Απείρανθο της Νάξου, (που κατάγεστε κι εσείς), μου ζητούσαν δουλειά, ο,τιδήποτε. Η ανεργία είναι μεγάλη και πολλοί οι νέοι άνθρωποι που έχουν να θρέψουν οικογένεια και δεν βρίσκουν δουλειά. Πόσους όμως να πάρω στην εταιρεία….

Για να τους βοηθήσω τους πρότεινα να πάρουν ένα μαγαζί και να τους δίνω ντόνατς να πουλάνε. Οι όροι και οι προδιαγραφές δικά μου. Ούτε ζήτησα ποτέ ούτε ζητάω δικαιώματα (Franchise Fee) για τη φίρμα. Από μένα αγοράζουν το προϊόν, το προσέχουν και ακολουθούν τις οδηγίες μου. Αυτοί είναι οι όροι μου και το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να δουλεύουν μέσα στην κρίση.

Γι αυτό νομίζω ότι η ανάπτυξη πέτυχε. Γιατί έγινε για να βοηθήσω. Και το καλό, όπως είπε και ο Χατζιδάκης, όταν το κάνεις, πηγαίνει πάνω και σου πέφτει στο κεφάλι. Και το κακό όταν το κάνεις πηγαίνει πάνω και σου πέφτει κι αυτό στο κεφάλι….

Γιατί ανοίγετε μόνο για δυομίση ώρες, 7.00 με 9.30 κάθε βράδυ;

Και αυτό είναι στους όρους μας. Ετσι το ξεκινήσαμε από τότε που δούλευε μόνο το εργαστήριο γιατί τότε έβγαιναν τα ντόνατς. Το ντόνατς είναι ένα γλυκό που είναι εξαιρετικό αν είναι καλής ποιότητας και φρέσκο. Θέλουμε να προσφέρουμε το καλύτερο (και φθηνότερο) ντόνατς. Aνοίγει το μαγαζί και ο κόσμος έρχεται γιατί πάντα θέλει το καλύτερο. Και δεν το νοιάζει να περιμένει σε μια ουρά προκειμένου να πάρει το καλύτερο. Εχουμε βέβαια και τις καλύτερες τιμές, που επίσης ενδιαφέρει πολύ τους καταναλωτές μέσα στην κρίση. Δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος, δουλεύουμε με τα μικρότερα περιθώρια κέρδους και το ντόνατ κάνει 0,60 ευρώ.

Γιατί ο κόσμος αγαπάει τα δικά σας ντόνατς, είναι η συνταγή ;

Γιατί εκτός από τα φθηνότερα είναι και πολύ καλής ποιότητας.Από το 1979 ασχολούμαι με τα ντόνατς. Έχω σαν αρχή μου «ο,τι βάλεις, θα βγάλεις». Bγάζω το καλύτερο, σε ποιότητα, ντόνατς της αγοράς γιατί χρησιμοποιώ τις καλύτερες πρώτες ύλες επί 33 ολόκληρα χρόνια. Τη συνταγή την έφτιαξα με ένα θείο από την Αμερική που έφτιαξε τα Jax donuts αργότερα στην Ελλάδα. Εκείνος ζούσε και έφτιαχνε ντόνατς στην Αμερική τη δεκαετία το ΄70. Εγώ ήμουν σπουδαστής της Σχολής Χημικών Τροφίμων, και μου ζητούσε τις προδιαγραφές των πρώτων υλών (φαρινογραφήματα, περιεκτικότητα σε υγρασία των ελληνικών αλεύρων) για να φτιαχτούν στην Αμερική συνταγές ντόνατς, προσαρμοσμένες στα Ελληνικά δεδομένα. Έτσι τον επόμενο χρόνο, ο θείος έφερε στην Ελλάδα τα πρώτα ντόνατς στην Ελλάδα. Αργότερα με βάση αυτή τη συνταγή έφτιαξα τα δικά μου. Προσέχω όμως πάρα πολύ την ποιότητα και τις πρώτες ύλες. Παίρνω τα καλύτερα αλεύρια από τους μύλους Κεπενού και είμαι «από πάνω».

Πόσα είναι σήμερα τα Nanou Donuts- Ερχονται προτάσεις για νέα μαγαζιά;

Σήμερα είναι 40 καταστήματα στην Αθήνα, σύντομα θα γίνουν 70 ενώ έχω κλείσει άλλα 70 σημεία στην επαρχία. Εχω σταματήσει όμως να δέχομαι προτάσεις συνεργασίας γιατί πρέπει να μπορώ να ανταποκριθώ στην οργάνωση και την παραγωγή. Τώρα μετακομίσαμε σε νέα μεγαλύτερα εργαστήρια στο Γέρακα.

Από προτάσεις, βέβαια γίνεται χαμός… Πρόσφατα είχα 830 ενδιαφερόμενους και βέβαια δεν μπορώ να τους ικανοποιήσω. Ετσι τους μάζεψα όλους σε μια αίθουσα στο Χαλάνδρι και έκανα… κλήρωση για να επιλέξω 20. Ο κόσμος έχει ανάγκη για δουλειά….Θέλω να βοηθήσω και για αυτό όσους επιλέγω όσους είναι φτωχοί γιατί θα αγαπάνε τη δουλειά και θα τηρούν τους όρους. Αυτή είναι εγγύηση για τη συνεργασία και όχι τα λεφτά. Εχω αρνηθεί σε επενδυτές και σε μεγάλες εταιρείες γιατί δεν πουλάω τη φίρμα. Θέλω να έχουμε γερές βάσεις και η εγγύησή μου είναι οι άνθρωποι που σέβονται και προσέχουν τη δουλειά μας…

Υπάρχει ανταγωνισμός;

Μας έχουν πρήξει. Οι ανταγωνιστές μας, αντί να ασχοληθούν με τη δική τους δουλειά, ασχολούνται με τη δική μας και κάνουν συνέχεια ανώνυμες καταγγελίες στον ΕΦΕΤ για δήθεν αλεύρια εισαγωγής, ότι δεν τηρούμε τις προδιαγραφές κι ότι άλλο σκεφτούν. Είμαστε η καλύτερα ….ελεγμένη εταιρεία από τον ΕΦΕΤ αφού κάθε τόσο έρχονται και επιβεβαιώνουν πόσο ψευδείς είναι οι καταγγελίες…

Η εταιρία μας έχει καθιερώσει ως αρχή της την επίτευξη και διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας εφαρμόζοντας τις αρχές του HACCP. Το HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) ή αλλιώς Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, είναι μια προληπτική μέθοδος που σκοπό έχει την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων που παράγει μια επιχείρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης.

Και για μένα δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα από την ποιότητα.

 

 

moneypost.gr


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.