10659176_369921763175560_1588191875178453890_n-2 ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Φιόνα Γεωργιάδη, ηθοποιός στη Νέα Υόρκη: «Το θέατρο για μένα είναι ο εορτασμός του κόσμου»


Η Φιόνα Γεωργιάδη συγκαταλέγεται μεταξύ των σπάνιων αυτών Ελληνίδων (και φιλελληνίδων, όπως δηλώνει) που έβαλαν το κουράγιο στο πλάϊ του ταλέντου τους, και παρά τις εντυπωσιακές σπουδές, που σίγουρα θα της εξασφάλιζαν μια καλή –αλλά «συμβατική» για μια καλλιτεχνική φύση- θέση εργασίας, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει το παιδικό της όνειρο… Έχοντας ήδη συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές σκηνές και πρωταγωνιστικούς ρόλους, συνεχίζει να ακολουθεί την «εσωτερική επιταγή» της και να γοητεύει το πολύ απαιτητικό κοινό, πέρα από τον Ατλαντικό…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Ηθοποιός. Η’ ορθότερα, όπως αποκαλούμαστε εδώ στη Νέα Υόρκη, performing artist. Χορεύω jazz και μοντέρνο μπαλέτο- την τεχνική του Lester Horton- και τραγουδάω, κυρίως Musical Theatre. Παράλληλα συμμετέχω σε φωτογραφίσεις και διαφημιστικά clip ως μοντέλο. Όμως πάντοτε διατηρώ το καπέλο του ηθοποιού!

HEADSHOT 1 (2015)layout
[sociallocker]
Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα;

Δεν μπορώ να πω πως υπάρχει ιεραρχία στο επάγγελμα των ηθοποιών. Όσο συμμετέχεις σε θεατρικές παραστάσεις, σε ταινίες, σε TV ή web σειρές, σε μουσικά video, σε παιδικά shows, σε stand up comedies, σε musical theatre performances- γενικότερα όσο υποδύεσαι έναν άλλο χαρακτήρα χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τον εαυτό σου- είτε το κάνεις μπροστά σε έναν άνθρωπο είτε στο Broadway ή στο Hollywood, για μένα είσαι ηθοποιός, καλλιτέχνης. Αρκεί να παίζεις και να το εννοείς! «Act like you mean it» παροτρύνουν οι μέντορες μου στη σχολή θεάτρου HB Studio, στην οποία φοίτησα στη Ν. Υόρκη.

Βέβαια, ιεραρχία υπάρχει στη σχέση του ηθοποιού με το σκηνοθέτη. Τον πρώτο λόγο δηλαδή έχει ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός καλείται πολλές φορές να δικαιολογήσει με την ερμηνεία του υποκριτικές επιλογές που δεν έχει κάνει ο ίδιος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο ηθοποιός να παραμένει ευέλικτος και εύπλαστος σαν πλαστελίνη. Δεν είναι όμως όλοι οι σκηνοθέτες τόσο συγκεκριμένοι, συχνά οι ρόλοι πλάθονται σε συνεργασία ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Τέλος, ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεάτρου ή ο casting director μιας on camera παραγωγής βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας αυτής.

10659176_369921763175560_1588191875178453890_n-2

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Παρά το γεγονός ότι έχω και νομικό background, ναι τολμώ να πω ότι έχει υπάρξει παιδικό μου όνειρο. Ίσως κάποια στιγμή και απωθημένο!

Ποια ήταν τα ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας;

Θυμάμαι από πολύ μικρή να θαυμάζω τη Μελίνα Μερκούρη! Τόσο ως ηθοποιό όσο και ως προσωπικότητα. Λάτρευα επίσης τη χροιά της φωνής της. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια έντονα δημιουργική, με το τραγούδι πανταχού παρόν, καλλιτεχνική (έστω και εν αγνοία της), η όποια έδινε σημασία στο ήθος, στο πνεύμα και στην προσφορά. Νιώθω ευτυχής που εκτέθηκα σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις ήδη από πολύ μικρή ηλικία αρχικά ως θεατής αλλά γρήγορα και ως συμμετέχουσα.

Καθοριστική ήταν για μένα η παράσταση στην οποία έπαιξα στα 11 μου χρόνια στο Θέατρο των Αναβρύτων υπό τη διεύθυνση καταξιωμένων ανθρώπων του χώρου, των Βασίλη Αναστασιάδη & Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου… Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ενέργεια και την ευφορία που ένιωσα όταν ανέβηκα πάνω στη σκηνή! Όσο διστακτική ένιωθα ως παιδί πριν ανέβω, άλλο τόσο πλήρης ένιωσα όταν ξεκίνησα να παίζω. Έκτοτε ‘κυνηγώ’ με πάθος αυτό το συναίσθημα!

10958207_10153684439206490_4293301734725331148_o

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Άλλοτε ναι και άλλοτε όχι. Όμως νομίζω έτσι είναι όλη η ζωή, όχι μόνο η επαγγελματική πραγματικότητα. Ο Woody Allen έχει πει «Το ταλέντο είναι τύχη, το σημαντικό ατού στη ζωή είναι το κουράγιο!» Θέλει ταλέντο, θα προσθέσω εγώ, γιατί όλα έρχονται πιο αυθόρμητα, πιο φυσικά άρα και πιο χαρούμενα. Αλλά το κουράγιο είναι προαπαιτούμενο.

Και πού ξέρεις ίσως κάποια στιγμή η πραγματικότητα να ξεπεράσει και τις αρχικές προσδοκίες!

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;

Είμαι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής Αθηνών και του UCL Law School σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Στην Ελλάδα φοίτησα επίσης στη δραματική σχολή «Το Θέατρο των Αλλαγών» και στις σχολές χορού «Άννα Πέτροβα» & «Doo be Bop studio». Στη Νέα Υόρκη αποφοίτησα από το Musical Theatre Workshop του New York Film Academy και από το διετές conservatory της επαγγελματικής σχολής θεάτρου HB Studio στο Μανχάτταν.

HAM LEAVING HER LONDON HOTEL

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Τα χόμπυ μου είναι μάλλον το επάγγελμα μου πλέον. Ανέκαθεν μου άρεσε πολύ να ταξιδεύω, να μαθαίνω ξένες γλώσσες αλλά και τις κουλτούρες άλλων λαών. Η Νέα Υόρκη είναι κατάλληλη πόλη για μένα αφού ‘φιλοξένει’ τόσα διαφορετικά έθνη. Το να ακούω και να τραγουδάω παλιά ελληνικά τραγούδια με δένει πάντοτε με την Ελλάδα. Επίσης μ’ αρέσει πολύ να γράφω- τα τελευταία χρόνια και ποιήματα.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα;

Σίγουρα υπάρχουν πολλά αντικείμενα στον ευρύτερο χώρο της τέχνης του ηθοποιού. Ασχολούμαι πάνω από 10 χρόνια!

HAM LEAVING HER LONDON HOTEL

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Για μένα το να ασχοληθώ με την τέχνη ήταν εσωτερική επιταγή! Οι αρετές που σίγουρα χρειάζεται να αναπτύξει ένας επαγγελματίας ηθοποιός είναι η αντοχή και η ευελιξία. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον η ψυχική ανθεκτικότητα, το σθένος και η πίστη ότι δοκιμάζεσαι μεν αλλά δεν αποδεικνύεις την αξία σου ως ηθοποιός είναι καθημερινό στοίχημα.

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Αυτό το διάστημα βρίσκομαι σε διαρκείς πρόβες για το θεατρικό έργο μυστηρίου “Murder Wrapped in Plastic” όπου πρωταγωνιστώ, και το οποίο θα λάβει χώρα τον Απρίλιο στο θέατρο Treehouse της Νέας Υόρκης. Επίσης ετοιμάζουμε comedy shows με το θίασο Blunderbuss- του οποίου αποτελώ μόνιμο μέλος- για να τα παρουσιάσουμε το Μάιο. Γενικά είμαι μεταξύ προβών, audition, συναντήσεων με σκηνοθέτες & εταιρείες παραγωγής με τις οποίες πρόκειται να συνεργαστούμε, premiere events για δουλειές στις οποίες έχω συμμετάσχει και άλλα τέτοια.

Παράλληλα έχω private coaches για acting technique/voice/lucid body γιατί η τέχνη της υποκριτικής θέλει διαρκή εξάσκηση και αναθεώρηση, μελέτη για να μένεις σε φόρμα και να εξελίσσεσαι! Είναι κάπως σαν τους μύες ενός αθλητή, και οι ηθοποιοί αθλητές ψυχής είμαστε!

HAM LEAVING HER LONDON HOTEL

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Μοναδικό και αθάνατο. Το θέατρο πάνω από όλα είναι ένας εορτασμός του κόσμου! Τόσοι άνθρωποι με διαφορετικούς χαρακτήρες πρέπει να συνεργαστούν για μια επιτυχημένη παράσταση ή ταινία! Και η ενωτική αυτή δύναμη των ανθρώπων είναι μαγεία. Κάτι που με συναρπάζει επίσης είναι ότι οι ταινίες ταξιδεύουν τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο! Πόσες κλασικές ταινίες προηγούμενων γενεών θεωρούνται αριστουργήματα έως και σήμερα.

Η τέχνη του ηθοποιού είναι καταφύγιο για όλους αυτούς που κρατούν σε περίοπτη θέση μέσα τους την αθωότητα των παιδικών τους χρόνων και την ανακαλούν όποτε το επιθυμούν μέχρι το τέλος των ημερών τους.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Εργαλείο των ηθοποιών είναι ολόκληρος ο εαυτός τους, ως εκ τούτου απαιτείται τεράστιο απόθεμα ενέργειας για την επιτυχημένη άσκηση αυτού του επαγγέλματος. Άρα χρειάζεται συντήρηση δυνάμεων. Επίσης στο συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει ωράριο. Εργάζεσαι όποτε προκύπτει ρόλος.

1797565_825159137544153_6656630425336013561_n

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Μετά από μια παραγωγική πρόβα, μια απολαυστική παράσταση, ένα τραγούδι που σε ταξίδευσε, μια εκτονωτική χορογραφία! Όταν ακούσεις ότι κάποιος που παρακολούθησε την ερμηνεία σου, ένιωσε να ξεχνά για λίγο τον ‘αληθινό’ κόσμο, πίστευσε στη μαγεία και το θαύμα της τέχνης και ανακουφίστηκε.

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα!

1912453_782682161791851_6060185439453017243_o

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά;

Με γοητεύει η επιστήμη της ψυχολογίας και η ενασχόληση με παιδιά. Διαβάζω σχετικά βιβλία, και εδώ στη Ν. Υόρκη διδάσκω ελληνικά σε παιδιά ελληνοαμερικανικής καταγωγής, ελπίζοντας ότι μέσα από το παιχνίδι και την πειθαρχία που απορρέει από το παράδειγμα και την έμπνευση, θα αφομοιώσουν την ελληνική γλώσσα και ελευθερία.

Στην Αθήνα εργαζόμουν εθελοντικά στην Κιβωτό του Κόσμου, στο τμήμα του νηπιαγωγείου. Πηγαίνω και τους βλέπω κάθε φορά που γυρνάω στην Ελλλάδα! Το να συμβάλω είτε μέσω της τέχνης μου είτε μέσω καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην πολύπλευρη ανάπτυξη των μικρών (σε ηλικία) ανθρώπων είναι σταθερός στόχος και πόθος μου!

IMG_0532

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Να παραμείνω στην Αμερική γιατί με ενδιαφέρει πολύ το θέατρο της Νέας Υόρκης. Επίσης, θέλω να εξελίξω περαιτέρω ό, τι έχω αρχίσει στο μιούζικαλ. Σκοπεύω να μεταβώ στο Λος Άντζελες αυτό το καλοκαίρι, καθ’ότι συνεργάστηκα πρόσφατα στη Νέα Υόρκη με την εταιρεία παραγωγής Vista Productions, η οποία γυρίζει τώρα ταινίες στο ΛΑ με άλλη επωνυμία.

Η Ελλάδα είναι πάντα κομμάτι των σκέψεων & επιδιώξεων μου – από την άποψη ότι έχω ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί άριστα στο παρελθόν, μέχρι και τώρα πρόσφατα- τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι συναυλίες της Dominus Orchestra, στο promo των οποίων πρωταγωνιστούσα και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε projects για το μέλλον!

Άλλωστε, αγαπώ πολύ την Ελλάδα, σέβομαι την ιστορία της και πιστεύω πολύ στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της. Δηλώνω φιλελληνίδα, εκτός από γεννημένη Ελληνίδα!

Screen Shot 2015-01-22 at 12.54.25 PM

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Η ανάπτυξη τεχνικής σε οδηγεί στη συστηματική παρατήρηση τόσο των άλλων όσο και του εαυτού σου, πράγμα το οποίο βοηθά στο να έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματα σου. Άρα με την αλήθεια σου. Η τέχνη χρειάζεται αλήθεια στη γένεση της και αποδοχή αυτής, μετέπειτα βέβαια διαλέγεις εσύ ως ηθοποιός μαζί με το σκηνοθέτη πώς θα διαχειριστείς αυτή την αλήθεια και θα τη μετατρέψεις σε θεατρική πραγματικότητα![/sociallocker]
Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Όλη η ζωή είναι γεμάτη ρόλους, τουλάχιστον στο θέατρο τους υποδύεσαι σε ένα ‘περιβάλλον ασφαλείας’! Το ρίσκο, ο πειραματισμός και η άρση των περιορισμών είναι τότε θεμιτοί και επιθυμητοί και δεν είσαι υποχρεωμένος να γνωρίζεις το αποτέλεσμα. Είσαι ελεύθερος! Αυτό για μένα σημαίνει δημιουργία, άρα έκφραση και ικανοποίηση!

image 2 fiona

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Ας φερόμαστε καλά στους συνεργάτες μας γιατί το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική και ο χορός κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, ψυχικά πιο πλούσιο!

oloigiaolous


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.