georgi1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γεωργία Μανώλη, φοιτήτρια στη Λισαβόνα: «Το Εράσμους είναι η καλύτερη καθημερινότητα που μπορείς να έχεις»


Η Γεωργία Μανώλη (μεσαία στη φωτό), φοιτήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αποφάσισε να αδράξει την ευκαιρία που ακούει στο όνομα «Εράσμους» και να ζήσει για 6 μήνες, φοιτητικά, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Το oloigiaolous ζήτησε να μάθει τις εντυπώσεις της!

Γιατί πήρες την απόφαση να κάνεις Εράσμους; Τι είχες μάθει για αυτό από πριν και γιατί επέλεξες την Πορτογαλία;

Το Εράσμους είναι η καλύτερη συνθήκη να ζήσεις στο εξωτερικό και να μην επισκεφτείς την χώρα ως τουρίστας. Έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις τη χώρα, τους ντόπιους και τις διαφορές που έχουν με εσένα. Είναι κάτι τελείως καινούργιο και είναι σίγουρα κάτι καλύτερο από άλλο ένα εξάμηνο στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η Πορτογαλία είναι φτηνή κυρίως στην νυχτερινή ζωή και ήταν ένα καλό κίνητρο. Στην πραγματικότητα δεν ήξερα τίποτα για την Πορτογαλία και γι αυτό στην αρχή δεν ήθελα να κάνω αίτηση. Οι φίλοι μου όμως που πήγαν το προηγούμενο εξάμηνο, μου είπαν τα καλύτερα και έτσι αποφάσισα να δηλώσω την Πορτογαλία σαν πρώτη επιλογή.

Είναι αλήθεια ότι το Εράσμους έχει και… υποχρεώσεις; πρέπει να παρακολουθείς, να περνάς κάποια μαθήματα;

Εξαρτάται το πανεπιστήμιο! Για παράδειγμα, το Κατόλικα στο οποίο είμαι εγώ είναι από τα πιο αυστηρά κολλέγια και έχει υποχρεωτική παρακολούθηση, εργασίες και προόδους. Αλλά όλα είναι πιο εύκολα για τους Εράσμιους φοιτητές. Οι καθηγητές δεν είναι τόσο απαιτητικοί βέβαια, αλλά χρειάζεται να διαβάσεις… λιγάκι! Γενικά θεωρούσα πριν έρθω ότι οι εράσμιοι φοιτητές δεν πατάνε στα πανεπιστήμια αλλά ίσως είναι το μέγιστο λάθος τους. Και αυτό γιατί το πανεπιστήμιο είναι το καλύτερο μέρος να γνωρίσεις τους ντόπιους της ηλικίας σου και να ζήσεις την καθημερινότητα τους. Γενικότερα η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι πάμε να παρτάρουμε και να ξεχάσουμε τα πάντα, αλλά η εμπειρία του να βρεθείς σε ένα πανεπιστήμιο της Ευρώπης ίσως να είναι η καλύτερη «ρουτίνα» που μπορείς να έχεις.

 

georgi2jkdjdjk

Οικονομικά σε ενισχύει η σχολή σου;

Ναι! Εξαρτάται και πάλι τη χώρα που πηγαίνεις. Στις πιο ακριβές χώρες λαμβάνεις μεγαλύτερο ποσό αλλά στην Πορτογαλία, η υποτροφία καλύπτει το νοίκι μου και σε ένα μεγάλο ποσοστό την καθημερινότητα μου. Το σουπερ μάρκετ είναι σίγουρα φτηνότερο από την Ελλάδα, όπως επίσης και να βγεις. Ο καφές κοστίζει 50 λεπτά και το μισό λίτρο μπύρας 1- 1,5 ευρώ.

Περιέγραψε μας τον τρόπο διαβίωσης εκεί… πώς είναι να μένετε πολλά άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων, σε ένα σπίτι; τα βρίσκετε; μαθαίνετε ο ένας από την κουλτούρα του άλλου;

Στην Πορτογαλία, είναι συχνό να νοικιάζεις δωμάτιο. Στο σπίτι μου είμαστε έξι άτομα. Δύο Ιταλίδες, ένας Πορτογάλος, μία Βραζιλιάνα και ένας φοιτητής από την Ουγγαρία.
Αν καταφέρεις να αποκτήσεις καλή σχέση με τους συγκατοίκους σου, η καθημερινότητα σου διευκολύνεται και γίνεται πανέμορφη. Ξυπνάς και βλέπεις τις Ιταλίδες να πίνουν τον έναν εσπρέσσο μετά τον άλλον, μαθαίνεις να μην παραβράζεις τα μακαρόνια, να μην τα βάζεις στο ψυγείο για να τα φας την επόμενη μέρα και να μην τα κόβεις φυσικά! Όπως λέει η συγκάτοικος μου, κάθε φορά που κόβεις τα μακαρόνια, ένα παιδί πεθαίνει στην Ιταλία! Φυσικά το να έχεις Πορτογάλο συγκάτοικο, είναι ότι καλύτερο αν θες να τρως πορτογαλικές συνταγές και να μαθαίνεις λεπτομέρειες από τη ζωή αλλά και το παρελθόν των Πορτογάλων. Στο σπίτι δεν βαριέσαι ποτέ και μετά από ένα διάστημα οι συγκάτοικοι σου γίνονται η οικογένεια σου.

Μια τυπική σου μέρα στη Λισαβόνα….

Ξυπνάω, βρίσκω πάντα έτοιμο τον εσπρέσσο (!), πηγαίνω σχολή (πάντα αργοπορημένη) και αφού τελειώσω με τα μαθήματα, κάθομαι με τις ώρες στην καφετέρια της σχολής. Οι Πορτογάλοι είναι ήρεμοι άνθρωποι, φιλικοί και ανοιχτοί στις πολύωρες συζητήσεις! Στη συνέχεια μία μικρή στάση από το σπίτι και μετά βόλτα με άλλους εράσμιους ή μαζώξεις σε σπίτια για φαγητό.

georgi3fkjkf

Τι γνώμη έχουν οι ξένοι για τους Έλληνες, μετά και την κρίση;

Πέρα από τη λέξη δημοκρατία και τον Αριστοτέλη, οι ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τίποτα για την Ελλάδα του 2014. Οι αντιδράσεις τους είναι πολλών ειδών. Είναι επηρεασμένοι από τα στερεότυπα που τα μίντια μεταδίδουν και αρκετές φορές μου έχουν ζητήσει να τους περιγράψω την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Γενικά είναι θετικά διακείμενοι και συνηθίζουν να αναφέρονται στα νησιά μας. Στην περίπτωση που τα έχουν επισκεφτεί, δείχνουν ξετρελαμένοι! Έχω αντιμετωπίσει άσχημες αντιδράσεις αλλά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν δίνω σημασία.

Πώς σου φαίνονται οι Πορτογάλοι; κοινά σημεία;
Έχουμε κοινά σημεία. Αλλά όχι τόσα πολλά όσα θα περίμενα. Διασκεδάζουν διαφορετικά, πίνουν πιο πολύ, τραγουδάνε στους δρόμους και γενικότερα είναι πιο ευγενικοί και ήρεμοι. Είναι ανοιχτοί σε άλλες κουλτούρες, μιλάνε πολύ καλά αγγλικά και είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν στα πάντα. Ο Ατλαντικός είναι βασικό κομμάτι της κουλτούρας τους και μάλιστα ένα από τα είδη μουσικής, το Fado, είναι επηρεασμένο από τις περιόδους που οι άνδρες έφευγαν με τα καράβια για τις ανακαλύψεις και δεν γυρνούσαν ποτέ.

Τι ξεχωρίζεις από αυτή τη χώρα;
Ό,τι αγαπώ περισσότερο σε αυτή τη χώρα είναι οι άνθρωποι και ο τρόπος που μου έχουνε φερθεί. Αλλά η Λισαβόνα είναι μία από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι ιδιαίτερη με όμορφα σπίτια, πολλά γκράφιτι στους τοίχους και με μία διαφορετική αισθητική που δεν συναντάς στις διάσημες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Και τι ξεχωρίζεις από την εμπειρία σου στο Εράσμους;

Η ευκαιρία που είχα να γνωρίσω ανθρώπους από τα πιο περίεργα μέρη του κόσμου. Να μάθω μικρές λεπτομέρειες για την καθημερινότητα τους, για τις χώρες του, για τις συνήθειες τους. Να βρεθώ σε ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο, να αποκτήσω μία νέα πολυπολιτισμική οικογένεια και να μάθω να συμβιώνω με διαφορετικούς ανθρώπους. Να είμαι ανεξάρτητη και ταυτόχρονα να ξέρω ότι μπορώ να στηριχτώ σε ανθρώπους που γνωρίζω μόλις 4 μήνες, όπως και αυτοί μπορούν να κάνουν το ίδιο.

georgi4ijdfkjf

Θα το ξαναέκανες; Θα το συνιστούσες σε άλλους;

Ήδη ψάχνω για το επόμενο πρόγραμμα ανταλλαγής! Ναι, ανεπιφύλακτα. Είναι από τις ελάχιστες εμπειρίες που είσαι σίγουρος ότι είναι θετικές. Στο Εράσμους δεν γίνεται να μην διασκεδάσεις, να μην μάθεις, να μην αγαπήσεις την καθημερινότητα σου. Ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα και καταλαβαίνεις τι έχει σημασία για εσένα, για τις ανάγκες σου. Μία τέτοια εμπειρία μόνο προς το καλύτερο μπορεί να σε αλλάξει. Να μάθεις γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετική ομορφιά, να μάθεις καλύτερα τη δική σου χώρα και τις παθογένειες της, γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά των άλλων χωρών. Να καταλάβεις ότι οι Γερμανοί δεν είναι ξενέρωτοι, ότι οι Σουηδοί δεν είναι μονόχνοτοι και ότι οι Ολλανδοί δεν ξημεροβραδιάζονται στα coffee shops. Και να ξεπεράσεις κάθε στερεότυπο που σε απομακρύνει από τους άλλους πολιτισμούς και σε κλείνει στον μικρόκοσμο σου, στην ασφάλεια των δικών σου ανθρώπων. Να αντιληφθείς ότι το μόνο που μας κάνει να διαφέρουμε είναι η πρώτη εντύπωση και ότι κατά τα άλλα αγαπάμε το ίδιο, κάνουμε φιλίες, στεναχωριόμαστε για τους ίδιους λόγους, έχουμε τις ίδιες ανάγκες.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.