2218617 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι αστεροειδείς έρχονται!


Οι μετεωρίτες από την αρχαιότητα γοήτευαν όσο και τρόμαζαν την ανθρωπότητα, με την εμφάνιση τους να ερμηνεύεται είτε ως οιωνός για τα μελλούμενα, ή ακόμη και ως «θεία οργή». Χάρη σε ένα τέτοιο εξωγήινο σώμα, άλλωστε, έχει η Γη τη μορφή που ξέρουμε, με την ανθρωπότητα να έχει κυρίαρχη θέση σε αυτή, καθώς η Εποχή των Δεινοσαύρων τελείωσε βίαια με τη σύγκρουση ενός μετεωρίτη στον πλανήτη, ένα φαινόμενο άλλωστε που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα συμβεί και στο μέλλον, οποιαδήποτε στιγμή. 

Η σημασία των μετεωριτών είναι τεράστια για τη σύγχρονη επιστήμη, αφού χάρη σε αυτούς έχουμε τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε και να ανακαλύψουμε σημαντικά στοιχεία για την προέλευση του κόσμου και την ουσία του σύμπαντος.

Ακριβώς αυτή την επιστήμη των μετεωριτών έχει μετατρέψει σε ασχολία ζωής ο Τάκης Θεοδοσίου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του IMCA (International Meteorite Collectors Association), Μέλος της Meteoritical Society, Συντονιστής της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών για την Ελλάδα (30 Ιουνίου) και Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «LOGOS-SLOVO Α-Ω».

Ο Τάκης Θεοδοσίου μεταξύ άλλων συμμετέχει σε διεθνή ομάδα «κυνηγών» μετεωριτών, με Αμερικάνους και Ευρωπαίους συναδέλφους του, που αναζητούν σχετικό μετεωριτικό υλικό αλλά και ενδείξεις παρελθοντικών συγκρούσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά και… στην Ελλάδα! 

Ο Τάκης Θεοδοσίου, συγγραφέας του βιβλίου 'Μετεωρίτες'
Ο Τάκης Θεοδοσίου, συγγραφέας του βιβλίου “Μετεωρίτες”

​Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, δεν αποκλείεται η πρωταρχική ζωή στον πλανήτη μας να προέκυψε χάρη στη μεταφορά χημικών στοιχείων από το διάστημα, μέσω των μετεωριτών«Πρόκειται για μια επιστήμη που αποτελεί συγκερασμό της πλανητικής γεωλογίας και της αστρονομίας. Εμείς ερευνούμε, κυρίως στη βορειοδυτική Αφρική αλλά και στην Ανταρκτική, κυρίως δηλαδή σε έρημες περιοχές από βλάστηση, όπου είναι πιο εύκολη η αναζήτηση», αναφέρει ο Τάκης Θεοδοσίου στον φακό του zougla.gr.

Η σημασία των σχετικών ευρημάτων μπορεί να αποβεί άλλωστε τεράστια: «Οι επιστημονικές γνώσεις που μας μεταφέρουν αυτά τα πετρώματα, καθώς έχουν την ηλικία του ηλιακού μας συστήματος, είναι θεμελιώδεις. Μας βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση πολλών τομέων της αστροφυσικής, όπως αυτός της δημιουργίας των πλανητών», σημειώνει, εξηγώντας παράλληλα ότι σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, δεν αποκλείεται η πρωταρχική ζωή στον πλανήτη μας να προέκυψε ακριβώς χάρη στη μεταφορά χημικών στοιχείων από το διάστημα, μέσω των μετεωριτών.

Κομμάτι μετεωρίτη
Κομμάτι μετεωρίτη

 

Μέρος της συλλογής από κομμάτια μετεωριτών που έχει συλλέξει ο Τάκης Θεοδοσίου από όλο τον κόσμο. Από μετεωριτικό υλικό επίσης έχουν κατασκευαστεί ορισμένα σπάνια ξίφη της αρχαιότητας!
Μέρος της συλλογής από κομμάτια μετεωριτών που έχει συλλέξει ο Τάκης Θεοδοσίου από όλο τον κόσμο. Από μετεωριτικό υλικό επίσης έχουν κατασκευαστεί ορισμένα σπάνια ξίφη της αρχαιότητας!

Όσον αφορά στο μεγάλο ερώτημα, δηλαδή στο κατά πόσο η ανθρωπότητα κινδυνεύει να έχει την τύχη των… δεινοσαύρων, ο Τάκης Θεοδοσίου εξηγεί ότι οι επιστήμονες οργανώνονται για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, ότι υπάρχει η δυνατότητα «άμυνας» υπό προϋποθέσεις, και μας υπενθυμίζει ότι, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, φτάσαμε πολύ κοντά σε μαζική καταστροφή…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και δείτε την συνέντευξη του Τάκη Θεοδοσίου για να γνωρίσετε σπάνια… εξωγήινα πετρώματα που έχει συλλέξει, εδώ.

 

OloiGiaOlous (M.M)


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.