gynaikes andres douleia ΥΓΕΙΑ

Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, λένε Βρετανοί επιστήμονες


Είναι γεγονός τελικά, οι γυναίκες έχουν την έφεση να μπορούν να διαχειρίζονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που διενήργησαν Βρετανοί ψυχολόγοι. Ανακάλυψαν ότι οι άνδρες είναι πιο αργοί και λιγότερο οργανωμένοι σε ό,τι αφορά την ταχεία εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών καθηκόντων (multitasking), όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «BMC Psychology». Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα τώρα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Και επίσης αφορά όλους τους τύπους του multitasking ή μόνο κάποιους;».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ένας εκ των δύο συγγραφέων της μελέτης, ο δρ Γκίτζμπερτ Στόετ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αν πράγματι αποδειχθεί και από άλλες μελέτες – με δεδομένο μάλιστα ότι τα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με το ζήτημα είναι πολύ «φτωχά» – ότι οι άνδρες είναι πιο αργοί από τις γυναίκες στην εκτέλεση διαφορετικών καθηκόντων, τότε θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο οργάνωσης των χώρων εργασίας.

Προηγούμενες μελέτες πάντως σχετικά με τα δύο φύλα και το multitasking έχουν δώσει εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες ενώ άλλη μελέτη που διεξήχθη στη Σουηδία υποστήριξε ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντίληψη του χώρου.

Τα τεστ
Προκειμένου να βάλουν τέλος σε αυτή τη «διαμάχη» των ερευνητικών στοιχείων ο δρ Στόετ και οι συνεργάτες τους συνέκριναν γυναίκες και άνδρες σε έναν συγκεκριμένο τύπο multitasking – όταν έχουμε να κάνουμε τους «ζογκλέρ» μεταξύ διαφορετικών καθηκόντων που διαδέχονται ταχύτατα το ένα το άλλο (δεν συμβαίνουν όμως ταυτοχρόνως).
Μια τέτοια εικόνα θα ήταν η εξής: ένας εργαζόμενος στο γραφείο του χρειάζεται να τσεκάρει συνεχώς τα e-mail του, να απαντά ενδιαμέσως σε τηλέφωνα και να υπογράφει χαρτιά ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπαινοβγαίνει σε συσκέψεις.

Οι ερευνητές συνέκριναν 120 γυναίκες και ισάριθμους άνδρες υποβάλλοντάς τους σε ένα τεστ σε υπολογιστή. Το τεστ περιελάμβανε εναλλαγή έργων όπως το μέτρημα και η αναγνώριση σχημάτων.

Όπως προέκυψε, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν τα ίδια σκορ όταν έπρεπε να φέρουν εις πέρας μια αποστολή τη φορά. Ωστόσο όταν καλούνταν να ολοκληρώσουν ταχέως διαφορετικά έργα, τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Και τα δύο φύλα επιβράδυναν τους ρυθμούς τους και έκαναν περισσότερα λάθη όσο η εναλλαγή των τεστ γινόταν ταχύτερη. Ωστόσο οι άνδρες ήταν σημαντικά πιο αργοί από τις γυναίκες – τους έπαιρνε 77% περισσότερο χρόνο να απαντήσουν σε σύγκριση με το αρχικό απλό τεστ, ενώ οι γυναίκες χρειάζονταν 69% περισσότερο χρόνο. «Αυτή η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα ή εβδομάδα «συσσωρεύεται» και τελικώς έχει σημασία» ανέφερε ο δρ Στόετ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το «κλειδί» της γυναικείας επιτυχίας είναι η καλύτερη οργάνωση υπό συνθήκες πίεσης. «Οι γυναίκες περνούσαν περισσότερο χρόνο στην αρχή για να σκεφτούν πώς θα πράξουν ενώ οι άνδρες εμφάνιζαν παρόρμηση, ξεκινούσαν αμέσως να φέρουν εις πέρας το έργο χωρίς να σκεφτούν το πώς».


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.