othoni26 (1) ΚΟΣΜΟΣ

Η «κυβερνοεπίθεση» δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που επιχείρησαν τρείς Αιγύπτιοι


Πρώτη είδηση στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, πριν από μερικές ώρες ήταν η «μαζική κυβερνοεπίθεση», χαρακτηριζόμενη ως η «η μεγαλύτερη DDoS (Destributed Denial of Service) κυβερνοεπίθεση που έχει λάβει ποτέ χώρα στην ιστορία του διαδικτύου» με θύμα την anti-spam οργάνωση Spamhaus και πιθανολογούμενο θύτη το σλικ ψυχροπολεμικό Κέντρο Δεδομένων Cyberbunker, το επονομαζόμενο και παράδεισο του spam, με έδρα το Κλέτινγκε της Ολλανδίας. Μάλιστα, η μαζικότητα της επίθεσης υπολογίστηκε στα 300 gigabits το δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, αυτό που συνέβη πριν μερικές ώρες δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που επιχείρησαν χθες τρείς Αιγύπτιοι. Τα κίνητρα και η ταυτότητα τους μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η επιχείρηση αποκαλύφθηκε όταν οι λιμενικές αρχές της Αιγύπτου εντόπισαν μία ψαρόβαρκα έξω από τις ακτές της Αλεξάνδρειας και συνέλαβαν τους 3 επιβαίνοντες που προσπαθούσαν να κόψουν με τσεκούρι υποθαλάσσιο καλώδιο τύπου SEA-ME-WE 4 .

Οι συνέπειες στην περίπτωση της πιθανής επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος  θα ήταν τεράστιες καθώς το συγκεκριμένο καλώδιο αποτελεί την βασικότερη σύνδεση Ασίας με Ευρώπη. Συγκεκριμένα, εκτείνεται από τη Γαλλία μέχρι τη Μαλαισία, συνδέοντας την Ιταλία, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία.

Ευτυχώς, δεν ολοκλήρωσαν τα σχέδια τους και τώρα οι συλληφθέντες ανακρίνονται από  τις αιγυπτιακές αρχές, ενώ οι φωτογραφίες τους αναρτήθηκαν στο Facebook, από το Πολεμικό Ναυτικό.

Το νου μας λοιπόν γιατί οι πρόσφατες επιθέσεις σε διαδικτυακές υποδομές(Cyberbunker και η περίπτωση των Αιγυπτίων), δείχνουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι διεξαγωγής ασύμμετρου πολέμου στην εποχή του Διαδικτύου.

Λόγου χάρη, στο στόχαστρο είναι μία μεμονωμένη εταιρεία, βοηθάει πολύ να γνωρίζεις πώς να συντονίσεις χιλιάδες «υπολογιστές-ζόμπι» σε μία συγκεκριμενοποιημένη, στοχευμένη επίθεση. Μία τέτοια επιχείρηση έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει στους κανονικούς χρήστες να παραμείνουν on line.

Εάν, όμως, το στόχαστρο είναι μεγαλύτερος, μία χώρα ή μία ήπειρος για πράδειγμα, όλα όσα χρειάζονται για να καταστραφεί το δίκτυο είναι στοιχειώδης καταδυτικός εξοπλισμός και μερικά κοφτερά εργαλεία. Αυτοί είναι οι νέοι τύποι πολέμου.

Δείτε το βίντεο

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.