Η Lamda Development αγγίζει το 100% του Ελληνικού – Νέα βελτιωμένη πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ
Όλο και πιο κοντά στην απόκτηση του 100% της Ελληνικό ΑΕ έρχεται ο Όμιλος Λάτση, μετά και τη βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε χθες, προσφέροντας συνολικά 915 εκατ. ευρώ (ή περί τα 700 εκατ. ευρώ στην καθαρή παρούσα αξία) στο εγχείρημα για ολικό «λίφτινγκ» στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου.
Ειδικότερα, η νέα προσφορά της κοινοπραξίας εταιρειών Lamda Development, Fosun Group και Al Maabar ήταν κατά 25% υψηλότερη από την αρχική όπως επισημαίνεται και στην επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία τονίζεται επίσης ότι η βελτιωμένη προσφορά υπερβαίνει την αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή.
Στην ανακήρυξη ή μη του προτιμητέου επενδυτή θα προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε επόμενη συνεδρίασή του και αφού λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων. Εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, η Lamda Development θα καταβάλει άμεσα τα 304,7 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 915 εκατ. ευρώ του τιμήματος και το υπόλοιπο εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης.
Επιπλέον του τιμήματος, η εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου. Η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποτίμηση του Ελληνικού δεν έχει ληφθεί υπόψη το μέρισμα 30% από τα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή. Συνεπώς, εφόσον η επένδυση στο Ελληνικό υλοποιηθεί και επιτευχθεί σωρευτική απόδοση άνω του 15% για τον επενδυτή, θα προκύψουν πολύ σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο. Επίσης δεν έχουν υπολογιστεί οι φόροι που θα προκύψουν για το Δημόσιο και οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και σε πλήρη ανάπτυξη του έργου.
Συγκρίσεις με το Μονακό, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη
Τα 4.300 στρέμματα σε σύνολο 6.000 θα καλύπτονται από χώρους πρασίνου και ελεύθερους, γενικώς, χώρους. Το Ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο των 2.000 στρεμμάτων, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και τους τουρίστες, συνδυάζεται λειτουργικά και αρμονικά με τα 1.000 στρέμματα των κοινόχρηστων χώρων που προκύπτουν από τις πολεοδομούμενες ζώνες και με τα 1.300 στρέμματα των ακαλύπτων χώρων των δομήσιμων γηπέδων, όπως αναφέρουν πηγές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δημιουργείται το μεγαλύτερο αστικό παράκτιο πάρκο της Ευρώπης με έκταση διπλάσια από αυτήν του Πριγκιπάτου του Μονακό (1.960 στρ.).
Συγκριτικά με άλλα πάρκα, η έκταση του νέου πάρκου θα ισούται με περίπου ενάμισι Hyde Park Λονδίνου ή με ενάμισι Central Park Νέας Υόρκης. Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα έχει 9 διακριτές θεματικές ενότητες, στις οποίες αναπτύσσονται διαφορετικές λειτουργίες αστικού πάρκου. Δηλαδή θα έχει κέντρο φύσης, κέντρο γλυπτικής, εκθεσιακούς-μουσειακούς χώρους, αθλητικό πόλο στον οποίο δημιουργείται χώρος εγκαταστάσεων Ολυμπιακής μνήμης, πόλο πρότυπων μεσογειακών καλλιεργειών, πόλο αττικής βλάστησης. Ολοι οι παραπάνω χώροι θα είναι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες. Ενας από τους στόχους της αξιοποίησης ήταν να ανοίξει η πόλη προς τη θάλασσα. Με το σχέδιο της Lamda, πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργείται ένα παράκτιο, μήκους 3 χλμ., μέτωπο της έκτασης του Ελληνικού.