Καφείνη ΜΑΘΕ ΤΙ

Καφεΐνη: Ο σιωπηρός δολοφόνος της επιτυχίας


Όσα θα διαβάσετε εδώ για την καφεΐνη, ενδέχεται να σας επηρεάσουν περισσότερο από οτιδήποτε έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Για τον περισσότερο κόσμο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο. Θα διαπιστώσετε ότι πρέπει να κόψετε τα αγαπημένα σας ροφήματα. Αυτό όμως είναι εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη…. 

Χωρίσαμε σε 3 κατηγορίες τις συνέπειες της καφεΐνης: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος.

 [sociallocker]

Ο καλός: Δεν είναι αληθινά καλός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφεΐνη επειδή τους κάνει να αισθάνονται εγρήγορση και βελτιώνει τη διάθεσή τους. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη βελτιώνει πραγματικά τη πνευματική απόδοση (μνήμη, προσοχή, κτλ) για σύντομο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς, αυτές οι μελέτες αποτυγχάνουν να εξετάσουν τη χρήση ή την ποσότητα πρόσληψης καφεΐνης των συμμετεχόντων.

 Νέα έρευνα από το Johns Hopkins Medical School δείχνει ότι η απόδοση αυξάνεται λόγω της πρόσληψης καφεΐνης, επειδή αυτός που πίνει την καφεΐνη (εκείνη τη στιγμή), βιώνει μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση κατά την οποία αναπληρώνεται η απώλεια της καφεΐνης από τον οργανισμό. Δηλαδή, πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση και τίποτα παραπάνω.

Ελέγχοντας τη χρήση καφεΐνης σε συμμετέχοντες που κάνουν χρήση καφεΐνης, οι ερευνητές στο John Hopkins διαπίστωσαν ότι η βελτίωση των επιδόσεων είναι ανύπαρκτη.

Στην ουσία, η καφεΐνη μειώνει την γνωστική απόδοση σας και να έχει αρνητική επίδραση στη διάθεση σας.

Ο μόνος τρόπος για να νιώθεις φυσιολογικά είναι να πίνεις ξανά και ξανά καφεΐνη. Όταν πίνεις λοιπόν καφέ, νιώθεις να ανεβαίνεις. Ενώ στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας καφεΐνη, επιστρέφουν προσωρινά οι επιδόσεις σου πίσω στο φυσιολογικό επίπεδο, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Ο κακός: Αδρεναλίνη.

Η καφεΐνη προκαλεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη είναι η πηγή του ενός μηχανισμού επιβίωσης που σας αναγκάζει να πολεμήσετε ή να φύγετε όταν έρθετε αντιμέτωποι με μια απειλή. Ο μηχανισμός παρακάμπτει τη λογική σκέψη υπέρ μιας ταχύτερης απάντησης. Αυτό είναι καταπληκτικό όταν σε κυνηγάει μια αρκούδα, αλλά όχι τόσο καλό όταν πρέπει να  ανταποκριθείς σε ένα email (όχι απότομα).

Όταν η καφεΐνη βάζει το μυαλό και το σώμα σε τέτοια κατάσταση, τα συναισθήματα υπερβαίνουν τη συμπεριφορά.

Τα πιο συχνά συναισθήματα που προκαλεί η καφεΐνη είναι ο εκνευρισμός και το άγχος, αλλά η  καφεΐνη ενεργοποιεί και ευθύνεται για όλα τα έντονα συναισθήματα…

Οι αρνητικές επιπτώσεις της αδρεναλίνης δεν είναι απλώς στη συμπεριφορά. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon διαπίστωσαν ότι οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς της καρδιάς, και μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία-μικρή αναπνοή, η οποία στερεί από τον εγκέφαλο το οξυγόνο που απαιτείται για να κρατήσει ήρεμη και ορθολογική τη σκέψη.

 

Ο Άσχημος:  Ύπνος.

Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας κυριολεκτικά επαναφορτίζεται. Ανακατεύει μνήμες της ημέρας και τις αποθηκεύει ή τις απορρίπτει (πράγμα το οποίο προκαλεί τα όνειρα), έτσι ώστε όταν ξυπνήσει να είναι σε εγρήγορση και καθαρός.

Ο αυτοέλεγχος, η εστίαση, η μνήμη και η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών είναι όλα μειωμένα όταν δεν έχετε αρκετό ή σωστό ύπνο.

Για να ξυπνήσετε νιώθοντας ξεκούραστος, ο εγκέφαλός σας θα πρέπει να κινηθεί μέσω μιας  σειράς από κύκλους. Μπορείτε να βοηθήσετε αυτή τη διαδικασία και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, μειώνοντας την πρόσληψη καφεΐνης σας.

Θέλετε να μάθετε γιατί;

Η καφεΐνη χρειάζεται σχεδόν 24 ώρες για να φύγει από τον οργανισμό σας!

Για παράδειγμα αν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ στις 8 το πρωί, θα εξακολουθείτε να έχετε το 25% της καφεΐνης στο σώμα σας στις 8 το απόγευμα Εάν πιείτε και μετά το μεσημέρι θα εξακολουθεί να υπάρχει το 50% της καφεΐνης στον οργανισμό σας, όταν θα πάτε για ύπνο. Όσο περισσότερη καφεΐνη έχετε στο αίμα σας τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποκοιμηθείτε.

Έστω ότι τελικά νυστάξατε και καταφέρετε να πέσετε για ύπνο, σας περιμένει κάτι ακόμα χειρότερο.

Η καφεΐνη διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου σας, με τη μείωση των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων (REM). REM είναι ο βαθύς ύπνος, κατά τη διάρκεια του οποίου, το σώμα σας ανακτά και επεξεργάζεται τα συναισθήματα.

Όταν η καφεΐνη διαταράσσει τον ύπνο σας, ξυπνάτε την επόμενη μέρα με μια συναισθηματική αναπηρία!

Φυσικά θα έχετε την τάση να αρπάξετε ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ενεργειακό ποτό για να προσπαθήσετε να κάνετε τον εαυτό σας να αισθανθεί καλύτερα. Η καφεΐνη προκαλεί εξάρσεις της αδρεναλίνης, οι οποίες προστίθενται στην ψυχολογική αναπηρία σας. Η καφεΐνη και η έλλειψη ύπνου σας κάνει ακόμα πιο κουρασμένους το απόγευμα, έτσι ώστε να πιείτε περισσότερη καφεΐνη, η οποία αφήνει ακόμη περισσότερο από αυτό στο αίμα σας την ώρα του ύπνου.

Με λίγα λόγια η καφεΐνη δημιουργεί πολύ γρήγορα ένα φαύλο κύκλο…

 

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τι προκαλεί η αποβολή καφεΐνης από τον οργανισμό;

Όπως κάθε διεγερτική ουσία είναι φυσιολογικά και ψυχολογικά εθιστική. Αν επιλέξετε να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης σας, πρέπει να το κάνετε κάτω από την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου γιατρού. Οι ερευνητές στο Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι η αποβολή της καφεΐνης προκαλεί πονοκέφαλο, κούραση, υπνηλία, και δυσκολία στη συγκέντρωση. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν συμπτώματα σοβαρής γρίπης και πυρετό, κατάθλιψη, άγχος και μετά τη μείωση της πρόσληψης από μόλις ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Πως προκύπτει ότι η καφεΐνη δολοφονεί τις επαγγελματικές επιδόσεις;

Η συναισθηματική νοημοσύνη και οι επιδόσεις

Η TalentSmart έχει διεξάγει έρευνα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, και έχουν διαπιστώσει ότι το 90% των κορυφαίων σε επαγγελματικές επιδόσεις έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτά είναι τα άτομα με πείρα στη διαχείριση των συναισθημάτων τους (ακόμη και σε περιόδους υψηλής πίεσης), προκειμένου να παραμείνουν ήρεμοι και υπό έλεγχο.

Cafeine

[/sociallocker]

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.