Κεραυνοί Spiegel: «Χώρα χωρίς κράτος η Ελλάδα, παρόμοια με το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν»
Κεραυνοί του γερμανικού περιοδικού Spiegel για την κατάσταση στην Ελλάδα και ειρωνικά σχόλια για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, έρχονται να συμπληρώσουν τα καυστικά σχόλια άλλων ευρωπαϊκών δημοσιεύσεων πριν από λίγες μέρες. Παράλληλα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως το 2014 θα μπορούσε να φέρει νέες ανατροπές, ακόμα και εκλογές.
«Τώρα η Ελλάδα διαχειρίζεται τις ευρωπαϊκές υποθέσεις», γράφει το περιοδικό Spiegel, που συμπληρώνει ότι πρόκειται για μια χώρα χωρίς κράτος. Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού γίνεται ακόμη σκληρότερο και επιθετικό στη συνέχεια, χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «κατά φαντασίαν θεραπευμένο», ενώ εξισώνει τη χώρα μας με ορισμένα από τα πιο υποβαθμισμένα σημεία του πλανήτη: «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μια αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα »αποτυχημένο κράτος» όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν;».
Τα… πυρά του Spiegel δεν σταματούν εκεί, αφού οι συντάκτες του καταλογίζουν στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Με καυστικότατα σχόλια αναφέρει ότι οι «θετικοί απολογισμοί» από ελληνικής πλευράς «εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση, αυτήν τη φορά μιας δεύτερης απομείωσης χρέους».
Ο αρθρογράφος τονίζει πως όποιος έχει σαφή εικόνα της διοίκησης, της Δικαιοσύνης και της πολιτικής στην Ελλάδα, πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί κάποτε. Επιπλέον το Spiegel επικαλείται παράγοντες των Βρυξελλών, που εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από το 2015, ύψους 8-10 δισ. ευρώ. «Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μια προεδρία »της ελπίδας», μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό», σχολιάζει το περιοδικό.
Ανάλογο είναι το κλίμα που καλλιεργεί και η Frankfurter Allgemeine, η οποία υπό τον τίτλο «Σε ελληνικά χέρια» σχολιάζει τις εκτιμήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα. «Ο Βενιζέλος δεν χρειάζεται δυστυχώς να φοβάται ότι τα λόγια του μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην προθυμία των εταίρων για παροχή περαιτέρω βοήθειας», γράφει η FAZ, ενώ υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση ο Βενιζέλος εφιστά την προσοχή στο ποιος έχει ποιον »στο χέρι»». Παραθέτει, δε, την προειδοποίηση του Ελληνα ΥΠΕΞ ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε απειλή για τους Γερμανούς φορολογούμενους», σχολιάζοντας ότι «αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα στον πέμπτο χρόνο της ευρωκρίσης».
Αρθρο στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρει ότι στην Ελλάδα αναμένονται «νέες ανατροπές». Οπως σημειώνεται, έπειτα από τρία χρόνια έντονης ανησυχίας για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ τα πράγματα άρχισαν πλέον να βελτιώνονται, καθώς προβλέπονται πρωτογενές πλεόνασμα και σταδιακή μείωση της υψηλής ανεργίας. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες αναταράξεις, καθώς η κυβέρνηση, μετά τις περικοπές και τη φορολόγηση που επέβαλε στον ιδιωτικό τομέα, στρέφεται τώρα στο Δημόσιο, προκαλώντας την ανησυχία των εργαζομένων. Σύμφωνα με το άρθρο, η πτώση της δημοφιλίας της κυβέρνησης συνεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές το 2014.
Η Wall Street Journal υποστηρίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.