Μα τι συμβαίνει τελικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος;
Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τους ιδιώτες προμηθευτές να ρίχνουν νέα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την ΔΕΗ.
Αυτό συμβαίνει ειδικά στους οικιακούς καταναλωτές. Στους επαγγελματικούς η «ψαλίδα» μεγαλώνει με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό. Οι προσφορές και οι χαμηλότερες τιμές οδηγούν πολλούς καταναλωτές στο να αλλάξουν εταιρεία προμήθειας. Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περίπου 520.000 μετρητές κατανάλωσης ρεύματος πέρασαν σε ιδιωτικές εταιρείες. Τον περασμένο Μάρτιο το μερίδιο της δημόσιας επιχείρησης σε μέση, χαμηλή και υψηλή τάση είχε υποχωρήσει στο 92,78%, με το υπόλοιπο 7,22% να μοιράζονται οι υπόλοιπες επτά εταιρείες.
Συγκεκριμένα, οι 7 ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι είχαν στο τέλος του Μαρτίου τα εξής ποσοστά:
ΗΡΩΝ: 2,07% (με ποσοστό 0,58% στη χαμηλή τάση και υψηλότερο ποσοστό 1,49% στη μέση)
ELPEDISON: 1,92% (με ποσοστό 0,88% στη χαμηλή τάση και 1,04% στη μέση)
PROTERGIA: 1,49% (με μικρό ποσοστό 0,37% στη χαμηλή τάση και ποσοστό 1,10% στη μέση)
NRG Trading: 0,50% (με 0,15% στη χαμηλή τάση και μεγαλύτερο ποσοστό 0,35% στη μέση)
VOLTERRA: 0,36% (όλο το ποσοστό της είναι στη μέση τάση)
WATT + VOLT: 0,34% (με το κύριο ποσοστό της 0,30% στη χαμηλή τάση και μόλις 0,04% στη μέση)
GREEN: 0,34% (με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά στη χαμηλή τάση)
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στη λιανική αγορά ρεύματος είναι μεγάλες και η ίδια η λειτουργία του συστήματος παρέχει απόλυτη ασφάλεια στον καταναλωτή.
Ωστόσο, η αλλαγή προμηθευτή χρειάζεται μελέτη, έτσι ώστε να κάνει κανείς την επιλογή που τον συμφέρει με βάση το «καταναλωτικό προφίλ» του, δηλαδή ανάλογα με το πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει, ποιες ώρες κ.λπ.