Μάγκαρετ Θάτσερ: η σιδηρά κυρία του Βρετανικού ποδοσφαίρου!
Του Κώστα Πασαγιαννίδη!
Η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε σίγουρα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Οι αποφάσεις της, ασχέτως αν υπήρξαν σωστές ή λανθασμένες, επηρέασαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στη γηραιά ήπειρο. Μία από αυτές, υπήρξε και η απόφαση για οριστική πάταξη του χουλιγκανισμού στα Βρετανικά γήπεδα, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985.
Τη δεκαετία του 80 η βία στα γήπεδα αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο στην αγγλική επικράτεια. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που τα επεισόδια μετατρέπονταν σε έκτροπα, με οδομαχίες ανάμεσα στους φιλάθλους και την αγγλική αστυνομία. Η 29η Μαΐου του 1985 αποτέλεσε ημερομηνία ορόσημο για την αρχή του τέλους αυτής της κατάστασης. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ, οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων» παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους «μπιανκονέρι» με σκοπό να τους επιτεθούν. Οι Ιταλοί φίλαθλοι αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν και βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε έναν τοίχο και τους Άγγλους χούλιγκαν. Όσοι βρέθηκαν εκεί, κυρίως αυτοί που ήταν μπροστά, συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων ανθρώπων. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε με συνέπεια 39 οπαδοί να χάσουν την ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν.
Εκείνη η νύχτα αποτέλεσε το εφαλτήριο για την αλλαγή της κατάστασης. Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Βαρόνη Μάργκαρετ Θάτσερ, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Η ίδια προτείνει την ποινή του αποκλεισμού για 5 χρόνια από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση για όλες τις αγγλικές ομάδες, καθώς και για την εθνική ομάδα και δηλώνει ότι πλέον, κάθε μορφή χουλιγκανισμού θα εκλείψει από τα Βρετανικά νησιά. Η UEFA κάνει δεκτή την εισήγηση της Θάτσερ και αποκλείει τις αγγλικές ομάδες από τις διοργανώσεις της «για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα». Μια εβδομάδα μετά ακολουθεί και η FIFA. Υπό την πίεση της ίδιας της Θάτσερ ώστε οι ποινές να είναι αυστηρότατες, FIFA και UEFA αποκλείουν τελικά τη Λίβερπουλ από κάθε διοργάνωση εκτός Αγγλίας για 6 χρόνια, τους υπόλοιπους συλλόγους για 5 χρόνια, ενώ η εθνική ομάδα εξαιρέθηκε της ποινής, τόσο για τα επίσημα όσο και για τα φιλικά παιχνίδια.
Εντός των συνόρων, η Θάτσερ παίρνει εξοντωτικά μέτρα για την καταπολέμηση της βίας. Έφτασε μέχρι και το σημείο να εισηγηθεί την τοποθέτηση ηλεκτροφόρων κιγκλιδωμάτων στα γήπεδα. Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επικυρώνει τις εισηγήσεις της εκτός αυτής για τα ηλεκτροφόρα σύρματα και η Θάτσερ δηλώνει: »Πρέπει να πατάξουμε τον χουλιγκανισμό και θα διαβούμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα».
Έναν χρόνο πριν να τελειώσει η ποινή για τις αγγλικές ομάδες, το 1989, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Νότιγχαμ Φόρεστ ακολουθεί νέα τραγωδία. Στο στάδιο » Χίλσμπορο» λόγω αμέλειας και σοβαρών παραλείψεων της αστυνομίας, εισήλθαν στις εξέδρες υπεράριθμοι οπαδοί της Λίβερπουλ. Από την συμφόρηση 96 φίλαθλοι της ομάδας του λιμανιού έχασαν την ζωή τους και 776 τραυματίστηκαν. Η Θάτσερ καταλαβαίνει ότι τα μέτρα δεν επαρκούν και αποφασίζει ακόμα αυστηρότερα. Οι χούλιγκανς πλέον απειλούνται με βαρύτατες ποινές, τα περισσότερα στάδια ανακαινίζονται λόγω επικίνδυνης παλαιότητας, ενώ οι έλεγχοι της αστυνομίας προς τον κόσμο είναι «άκρως αυστηροί»…
Τα χρόνια πέρασαν, η πολιτική που ακολούθησε η σιδηρά κυρία ξεπεράστηκε, η πολιτική της ιδεολογία γνωστή και ως »Θατσερισμός» απορρίφτηκε. Η ίδια από σήμερα το πρωί, έπαψε να είναι κοντά μας. Όμως η παρακαταθήκη που άφησε αυτή η γυναίκα στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι αξεπέραστη. Το κεκτημένο δικαίωμα να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το αγαπημένο του άθλημα, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του. Να μπορεί ένας πατέρας να πηγαίνει τα παιδιά του στο γήπεδο με την ίδια ασφάλεια που θα τα πήγαινε στο θέατρο. Όσο και να εξάντλησε την αυστηρότητά της για να το πετύχει αυτό, το αποτέλεσμα την δικαίωσε, γιατί όλοι σε τελική ανάλυση , ασχέτως προθέσεων, κρινόμαστε από τα αποτελέσματα των πράξεών μας..