Marko Rossi, Executive Chef: «Η δουλειά μου έχει πολύ άγχος και πίεση, αλλά και δημιουργικότητα»
Ο Marko Rossi ενδιαφερόταν για το καλό φαγητό από την εφηβική του ηλικία, και παρά το άγχος, την πίεση και τα ασυνήθιστα ωράρια που έχει το επάγγελμά του, το ανέπτυξε και σήμερα έχει γίνει Executive Chef σε σημαντικά εστιατόρια, ενώ διαχειρίζεται και ιστοσελίδα για τη μαγειρική.
Ποιός είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;
Executive chef.
[sociallocker]
Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα;
Εκπαιδευόμενος, Γ´ μάγειρας, Β´ μάγειρας, Ά μάγειρας, σους σεφ, σεφ Trainee, commis chef, Demi chef, chef de partie, sous chef, chef.
Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;
Από πολύ μικρή ηλικία ήξερα τι ήθελα να κάνω επαγγελματικά και το ακολουθώ μέχρι σήμερα.
Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας;
Από πολύ μικρός μου άρεσε πολύ το φαγητό και να ανακαλύπτω και κύριες γεύσεις. Ήξερα περισσότερα φαγάδικα από ότι οι γονείς μου.
Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;
Μαγειρεύω από τα 15, η πραγματικότητα είναι, άγχος, πίεση, δημιουργικότητα. Ήξερα από πριν ότι θα είναι έτσι αυτό το επάγγελμα.
Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;
Στην Ελλάδα τη σχολή le monde institute of hotel and tourism studies. Στην Ελβετία DCT hotel and business management school.
Ποια ήταν και είναι τα χόμπι σας;
Muay thai, κολύμπι, γαστρονομικά ταξίδια.
Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα;
14.
Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Στην ηλικία που το επέλεξα είχα στο μυαλό μου ό,τι ήθελα απλά να μαγειρεύω. Υπομονή, πάθος, αγάπη, δημιουργικότητα, να είσαι έξυπνος και γρήγορος είναι τα βασικά που πρέπει να έχεις για να μπορέσεις να επιβιώσεις.
Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.
Σπίτι, δουλειά, δουλειά, σπίτι. Άντε και για κανένα ποτό μετά τη δουλειά.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;
Ευαισθησία και δημιουργικότητα.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;
Πίεση και άγχος. Όταν όλοι οι άλλοι το Σάββατο και την Κυριακή κάνουν βόλτες και ξεκουράζονται, οι μάγειρες δουλεύουν. Αργίες, Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτές, πάλι, δουλεύουν. Καμία ελπίδα!
Ποιες είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;
Όταν τα πιάτα του πελάτη γυρίζουν άδεια. Όταν λείπεις από το μαγαζί και η γεύση των μαγείρων σου στα πιάτα των πελατών είναι όπως θα την ήθελες.
Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Ας μη το συζητήσουμε καλύτερα αυτό στη χώρα που ζούμε.
Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα;
Ο κάθε σεφ κάνει τη δίκη του συμφωνία.
Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά (δήμος, κοινότητα);
Είμαι founder στο www.maintanos.com.
Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;
Να ανοίξω το δικό μέρος με φαγητό. Να μπορώ μια Κυριακή να πάω μια βόλτα όπως όλος ο κόσμος.
Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;
Νομίζω πως όχι.
Είστε ευχαριστημένος από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;
Μου αρέσει η δουλειά μου και γι” αυτό συνεχίζω να την κάνω.
[/sociallocker]
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;
Να το ακολουθήσουν όχι από ανάγκη ή επειδή είναι της μόδας. Δεν γεννήθηκαν όλοι για να γίνουν μάγειρες.
oloigiaolous