balance-header ΥΓΕΙΑ

Μάθε ποια είναι τα επαγγέλματα με τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης


H κατάθλιψη είναι η «κυριότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συγκεκριμένα, πάνω από το 4% των ανθρώπων εμφανίζει τα βασικά συμπτώματα αυτής της ψυχικής νόσου, η οποία βρίσκεται σε έξαρση την τελευταία δεκαετία. Στο διάστημα 1990-2013, ο αριθμός των ανθρώπων που εμφάνισαν κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 50%. Ο αριθμός των πασχόντων έχει ξεπεράσει τα 154 εκατομμύρια, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η 2η αιτία θανάτου στον κόσμο. 

Είναι προφανές πως η οικονομική κρίση δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να ανθίσουν τα αγκάθια της κατάθλιψης. Οι έρευνες καταγράφουν πως εκδηλώνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες (68%) σε σύγκριση με τους άνδρες (32%), ποσόστωση πιθανότατα πλασματική που μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι γυναίκες μοιράζονται πιο εύκολα το πρόβλημα και αναζητούν συχνότερα εξειδικευμένη βοήθεια.

Τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζουν οι άνεργοι κατά 62%. Το αντίστοιχο ποσοστό για όσους εργάζονται έστω και περιστασιακά είναι 38%, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η εργασιακή απασχόληση είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν ως ένα βαθμό την εμφάνιση των συναισθηματικών διαταραχών. Όσον αφορά στους εργαζόμενους, ο κίνδυνος είναι αυξημένος για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με χαρακτηριστικά που στρεσάρουν και θλίβουν παθολογικά εκείνους που τα ασκούν.

Αυτά είναι τα 10 επαγγέλματα που «φλερτάρουν» περισσότερο με την κατάθλιψη, βάσει των σχετικών ερευνών:

1. Εργαζόμενοι σε γηροκομείο

2. Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας (γιατροί, νοσοκόμοι, θεραπευτές, κοκ)

3. Εργαζόμενοι στην καθαριότητα

4. Σερβιτόροι

5. Κοινωνικοί Λειτουργοί

6. Καλλιτέχνες

7. Οικονομικοί Σύμβουλοι/λογιστές

8. Δάσκαλοι και καθηγητές

9. Πωλητές

10. Προσωπικό τεχνικής υποστήριξης/αποκατάστασης βλαβών

Οι μεγάλες απαιτήσεις, η πίεση για τα αποτελέσματα, η συναισθηματική εμπλοκή, οι πολλές ώρες εργασίας, οι νυχτερινές βάρδιες, το υψηλό ρίσκο, η αυξημένη συχνότητα των παθογενών περιστατικών τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που φέρνουν τα παραπάνω επαγγέλματα σχεδόν κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη λίστα. Εννοείται πως όλοι περνούν στιγμές άγχους, δυσαρέσκειας και κατήφειας λόγω δουλειάς, ωστόσο αυτό δεν είναι κατάθλιψη. Στην καθημερινότητά μας η έννοια χρησιμοποιείται συχνά αυθαίρετα, αφού η κλινική εικόνα της κατάθλιψης  (πολύ συνοπτικά) προϋπόθέτει μόνιμη κι επίμονη αίσθηση δυστυχίας, άγχους κι απώλειας ενδιαφέροντος.

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής καμπάνιας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κατάθλιψη είναι το «Ας Μιλήσουμε». Αυτό είναι το πρώτο βασικό βήμα. Αν θέλουμε να βγάλουμε την ψυχική υγεία, την κατάθλιψη και τις άλλες ψυχικές διαταραχές από την σκιά όπου συνήθως ανθούν, πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για όλα αυτά, χωρίς φόβο ότι θα στιγματιστούμε.

 

Oloi0GiaOlous (M.M)


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.