Μάθε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να μαγειρεύεις ρύζι
Καταρχήν. Eσείς γνωρίζατε ότι μία κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού – σύμφωνα με την οποία βράζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα μέχρι να «πιει» όλο το νερό – μπορεί να εκθέσει όσους θα καταναλώσουν το ρύζι σε ίχνη του δηλητηρίου αρσενικό, από το οποίο μολύνεται το ρύζι ως αποτέλεσμα των βιομηχανικών τοξινών και των φυτοφαρμάκων που του χορηγούνται;
Πιθανότατα, όχι. Αλλά μην πανικοβάλλεστε, γιατί πολλοί πιστεύουν πως τα ίχνη αρσενικού αποβάλλονται κατά το μαγείρεμα του ρυζιού.
Για του λόγου το αληθές, ο Andy Meharg, καθηγητής βιολογικών επιστημόνων στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, δοκίμασε τρεις διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού στο πλαίσιο του προγράμματος του BBC «Trust me. I “m a doctor». προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις αποβάλλονται ή παραμένουν στο ρύζι ίχνη αρσενικού.
Μέθοδος 1η: Δοκίμασε την αναλογία 2 μέρη νερό προς 1 μέρος ρύζι και άφησε το νερό να απορροφηθεί κατά τον βρασμό. Έκανε δηλαδή αυτό που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς. Όπως αποδείχθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού παρέμεινε στο ρύζι.
Μέθοδος 2η: 5 μέρη νερού και 1 μέρος ρυζιού και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει αφού το ρύζι έχει βράσει. Τα ίχνη αρσενικού στο ρύζι μειώθηκαν περίπου κατά το ήμισυ.
Μέθοδος 3η: Το ρύζι έμεινε στο νερό όλο το βράδυ και τελικά τα ίχνη αρσενικού μειώθηκαν κατά 80%.
Άρα η πιο ασφαλής μέθοδος είναι ο συνδυασμός της 3ης και της 2ης μεθόδου μαγειρέματος: βάζουμε το ρύζι στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, το σουρώνουμε, το βράζουμε με αναλογίες 5 προς 1 και το σουρώνουμε ξανά.
Μόνο σε εμάς φαίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα; Δηλαδή, μόνο για ένα πιάτο ρύζι;
OloiGiaOlous (M.M)