27b-restaurant-menu-design ΜΑΘΕ ΠΩΣ

Μάθε πως να αποφεύγεις τις περίτεχνες παγίδες των εστιατορίων


Το καλοκαίρι είναι, μεταξύ άλλων, αυτή η περίοδος του χρόνου που τρώμε έξω τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας – όταν τουλάχιστον βρισκόμαστε σε διακοπές. 

Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζετε τις παγίδες που κρύβουν τα μενού των εστιατορίων ώστε να απολαμβάνετε την εμπειρία χωρίς να σας πιάνουν κορόιδο.

Οι παρακάτω 6 παγίδες είναι οι πιο διαδεδομένες και, φυσικά, δεν ισχύουν μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο αλλά για όλη τη χρονιά.

Υπάρχει λόγος που τα πιο φτηνά φαγητά μπαίνουν τελευταία στις λίστες

Μην αναρωτιέστε γιατί πρέπει να φτάσετε στο τέλος της κάθε λίστας φαγητών στο μενού για να βρείτε τις πιο οικονομικές επιλογές. Μπορεί μεν το φτηνό μπέργκερ να είναι πεντανόστιμο, αν όμως ο καταστηματάρχης σας έχει αναγκάσει να διαβάσετε την περιγραφή των υπόλοιπων, πιο ακριβών μπέργκερ του μενού και να σας τρέξει το σαλάκι με αποτέλεσμα να επιλέξετε ένα από αυτά («έλα μωρέ, 3€ παραπάνω είναι μόνο»), τότε έχει πετύχει το στόχο του.

Το κόλπο με το πανάκριβο πιάτο

Αν η μερίδα με τα ολόφρεσκα μύδια σας φαίνεται κάπως υπερβολικά ακριβή για πιάτο που δεν είναι κυρίως, δεν έχετε άδικο. Είναι. Η λογική των εστιατορίων είναι πως, αν κοστολογήσουν ένα φαγητό στο μενού τρεις φορές περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα στη λίστα, όσο διαβάζεις παρακάτω και βρίσκεις πιο ακριβά πιάτα (που, ωστόσο, είναι κυρίως), θα σκεφτείς «εντάξει, δεν είναι και τόσο ακριβό τελικά, θα κερδίσω κιόλας». Αυτό το κόλπο λειτουργεί επίσης και ως ύπουλο χτύπημα στη ματαιοδοξία του πελάτη, ο οποίος μπορεί να σκεφτεί πως, εντάξει, για να είναι τόσο ακριβό πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερο πιάτο. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, δεν είναι.

Τα φαγητά που είναι διαθέσιμα σε δύο διαφορετικές ποσότητες

Να πάρω την ατομική σαλάτα ή να μοιραστούμε μια μεγάλη; Να πάρουμε την μικρή ποικιλία κρεατικών ή τη μεγάλη; Κι αν δε φτάσει; Τα εστιατόρια ξέρουν το τεράστιο δίλημμα στο οποίο βάζουν τον πελάτη με το κόλπο των δύο διαφορετικών μερίδων για ένα πιάτο, όπως επίσης ξέρουν πως, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι πελάτες διαλέγουν πάντα τη μεγαλύτερη μερίδα – κυρίως από ανασφάλεια.

Μην πιστεύετε τις «συνταγές της γιαγιάς»

«Κοκκινιστό της γιαγιάς Μαρίκας», «Τηγανιτές πατάτες με τη μυστική συνταγή της γιαγιάς Ελένης», «Η φρουτάλια της γιαγιάς μας», σίγουρα έχετε δει πολλές φορές κάτι ανάλογο σε κάποιον κατάλογο -κυρίως ταβέρνας. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν το παραδοσιακό πιάτο της γιαγιάς τάδε, επειδή η κοινή λογική υπαγορεύει πως, φυσικά και θα είναι πεντανόστιμο. Έλα όμως που, αρκετά συχνά, η εν λόγω γιαγιά μπορεί να μην έχει καμία ανάμειξη στο συγκεκριμένο πιάτο και να έχει χρησιμοποιηθεί, απλά και μόνο, για εντυπωσιασμό.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.