allantika1_1339223462575-jpg_1339223462575-jpg ΜΑΘΕ ΤΙ

Μάθε τι δεν πρέπει να τρως (αυστηρά) μετά την ημερομηνία λήξης


Είναι κάποιες τροφές, όπως το γάλα, η σοκολάτα, τα πατατάκια που αντιμετωπίζουμε την ημερομηνία λήξης τους με μία κάποια σχετική χαλαρότητα λίγως ημερών (για να το πούμε ευγενικά). Αυτή η τάση έχει μία βάση καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πάθουμε απολύτως τίποτα. Ποιος δεν έχει φάει ληγμένη φρυγανιά ή ένα μπισκτότο (σκέτο);Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες τροφές που ενέχουν ένα κάποιο ρίσκο αν τις βάλεις στο στόμα σου αφού παρέλθει ο χρόνος «ζωής» τους. Τα περισσότερα από αυτά θα σε προειδοποιήσουν με διάφορους τρόπους (οσμή, απόχρωση). Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζετια προσοχή.

Μαλακά τυριά

Ρικότα, cream cheese, ανθότυρο, κατίκι και cottage είναι τα πιο επιρρεπή τυριά στα βακτήρια και τη μούχλα, σε αντίθεση με τα πιο σκληρά, όπως είναι το τσένταρ και το γκούντα που ακόμα κι αν ανοιχτούν οι συσκευασίες τους, αντέχουν πολύ. Τα μαλακά τυριά πρέπει να καταναλώνονται εντός μίας εβδομάδας από την κοπή τους.   

Τυποποιημένες σάλτσες σε βάζα

Άλλη μια περίπτωση που απαιτεί άμεση κατανάλωση. Π.χ., η έτοιμη πέστο για μακαρόνια δεν έχει φτιαχτεί για να «παρκάρει» για καιρό στο ψυγείο γιατί γεμίζει βακτήρια. Ειδικά αν ανοιχτεί, μετράει ελάχιστες μέρες ζωής, όπως αναγράφεται πάντα και στα περίτεχνα βαζάκια. Ένα τέχνασμα είναι να προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να καλύψετε την επιφάνεια της σάλτσας.

Πατατοσαλάτα

Αν περιέχει μουστάρδα, μαγιονέζα και αυγό την τρως κι ό,τι μένει το πετάς ή το κρατάς το πολύ 5-6 ώρες. Ο συνδυασμός  των προαναφερόμενων μπορεί να αποδειχθεί βασανιστικός.

Συσκευασμένοι χυμοί

Όταν ο χυμός είναι κλειστός μην τον φοβάσαι. Άφησέ τον στο ντουλάπι όσο σου επιτρέπει η αναγραφόμενη ημερομηνία. Αν όμως τον έχεις ανοίξει – και οπωσδήποτε τον έχεις βάλει στο ψυγείο – κατανάλωσέ τον μέσα σε μία βδομάδα. Μετά γίνεται κάτι άλλο, ένα παχύρρευστο ζουμί με επιπλέοντα κομματάκια που δεν πίνεται με τίποτα.

Φρέσκο κρέας

Στο ψυγείο το κρέας ωμό δεν το αφήνεις πάνω από μία μέρα αυστηρά. Ο λόγος λέγεται σαλμονέλα και δεν θέλεις να μάθεις τις επιπτώσεις του.

Αλλαντικά

Αν οι φέτες του ζαμπόν, της γαλοπούλας, του προσούτο και γενικώς όλων των αλλαντικών παραμείνουν σε μη αεροσταγή συσκευασία για πάνω από πέντε μέρες αρχίζουν και αλλοιώνονται στη γεύση, στην όψη, στη μυρωδιά. Δεν έχει «έλα μωρέ τι θα πάθω;» Ειδικά στα αλλαντικά οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα. Ο λόγος και πάλι η σαλμονέλα.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.