healthy-self-esteem ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μάθε τι είναι μάταιο να προσπαθείς να αλλάξεις στον εαυτό σου


Ένας άνθρωπος ξεκινά την ζωή του με όνειρα, στόχους και επιδιώξεις. Οι περισσότεροι συναντούν τεράστια εμπόδια και στην πορεία συνειδητοποιούμε ότι η ματαίωση είναι κάτι φυσιολογικό. Όλα, λοιπόν, είναι θέμα διαχείρισης της πραγματικότητας και της σχετικότητας έχοντας κατά νου ότι «πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο και κάτι χειρότερο».

1. Οι ενοχές δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα

Το κακό δεν είναι που υποπίπτουμε σε λάθη, αλλά το γεγονός πως «βαλτώνουμε» σε αυτά, αναδημιουργώντας στο κεφάλι μας κάθε γεγονός και προσπαθώντας να βρούμε το ακριβές σημείο που κάναμε λάθος και στην συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο θα κάναμε το σωστό ή θα το αποφεύγαμε. Αναγνώρισε το λάθος, παρατήρησε πως έφτασες σε αυτό το σημείο και κράτα τα όλα στο μυαλό σου. Χωρίς τύψεις και ενοχές.

2. Αλλαγή με το ζόρι δεν γίνεται

Όσο όμορφο είναι να προσπαθεί κανείς να βελτιώσει τους ανθρώπους γύρω του, άλλο τόσο μάταιο είναι. Διότι απλούστατα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ χωρίς την συγκατάθεσή τους. Άρα, οι όποιες προσπάθειες να τους αλλάξετε υπογείως και με έμμεσο τρόπο θα πέσουν στο κενό. Στην καλύτερη. Διότι στην χειρότερη, μπορεί να χαλάσουν και οι σχέσεις σας.

Αφήστε τους φίλους, τις σχέσεις, τους συναδέλφους να κάνουν τις επιλογές τους, δηλώστε αν είναι απαραίτητο την διαφωνία σας με αυτές και δώστε τους το χρόνο να βρουν μόνοι το δρόμο τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχουμε ανάγκη από έναν «δικαστή» να μας υποδεικνύει τα λάθη, αλλά από κάποιον να τα κατανοεί.

3. Ο μοναδικός αντίπαλος είναι ο ίδιος σου ο εαυτός

Η επιτυχία, η ευτυχία, η αυτοπραγμάτωση, ακόμη και η επιθυμητή εμφάνιση είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ίδιο μας τον εαυτό. Δυστυχώς, υπάρχουν φορές που φθονούμε ίσως κάποιον που έχει όσα εμείς αναζητούμε ή δυσανασχετούμε με εκείνα που δεν μας χαρίστηκαν. Όμως, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι πράξεις και οι επιλογές μας θα μας οδηγήσουν εκεί που είναι να φτάσουμε.

Ο αντίπαλος, λοιπόν, είναι ο άλλος μας εαυτός. Αυτός που έχει βαλτώσει, εκείνος που έσβησε από την ζωή του πτυχές που τον έκαναν ευτυχισμένο και ο ίδιος που αποφάσισε να σταματήσει να κυνηγά το πάθος του παραδίδοντας σχετικά εύκολα τα όπλα.

4. Γεννάς μόνος τα αισθήματά σου

Ας υποθέσουμε πως μπαίνεις σε μια σχέση, στην οποία ποντάρεις πολλά. Κι ας υποθέσουμε επίσης πως το αντικείμενο του πόθου σου, σου δίνει όλα εκείνα τα σημάδια που μπορούν να σε κάνουν να ερωτευτείς έντονα. Αν όλα τελειώσουν άδοξα και νιώσεις αβοήθητος, γεμάτος θλίψη και στενοχώρια, χωρίς να νιώθεις ικανός να ορίσεις τον εαυτό σου, τότε είναι που πρέπει να αναρωτηθείς ποιος άφησε έναν άνθρωπο να τον επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό. Μπορεί τα συναισθήματα να είναι στην πραγματικότητα αντιδράσεις σε ερεθίσματα, όμως γεννώνται εντός μας. Και τι μας λέει αυτό; Για αυτό τον λόγο είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας.

 

OloiGiaOlous (M.M)


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.