Μάθε την αλήθεια γύρω από την μεταχείριση των δελφινιών
Τα κερδοσκοπικά θεάματα στα οποία πρωταγωνιστούν τα δελφίνια έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για χρήση βίας και βαρβαρότητα απέναντι στα συμπαθή θηλαστικά. Τα δελφίνια συμβολίζουν την ελευθερία, τη χαρά, τη δύναμη, την αρμονία και τον αλτρουισμό, στις μέρες μας μετατρέπονται σε κλόουν για τις ανάγκες ενός «χαριτωμένου» σόου. Όταν όμως τα φώτα κλείνουν τα χαμόγελα αντικαθίστανται από την απέραντη και ανυπόφορη θλίψη της αιχμαλωσίας, με συχνά σοβαρές επιπτώσεις για τα δελφίνια.
Και μπορεί στην Αρχαία Ελλάδα τα δελφίνια να θεωρούνταν ως πλάσματα ισότιμα με τους ανθρώπους, καθώς οι συνέπειες της κακοποίησής τους ήταν ίδιες με εκείνες της ανθρώπινης κακοποίησης, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα όμως η κουλτούρα αυτή αγνοείται. Σήμερα, η αιχμαλωσία των δελφινιών, θα έλεγε κανείς, ότι σηματοδοτεί ακόμη μία μεγάλη παράμετρο της σύγχρονης κρίσης: την έλλειψη πολιτισμού.
Μία συνέπεια της αιχμαλωσίας, είναι οι ασθένειες που αναπτύσσονται λόγω του αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος που εξασθενεί λόγω του στρες.
O θάνατος του Ντέλφι
Ο Ντέλφι, ένα αρσενικό δελφίνι που ζούσε στο Αττικό Πάρκο, πέθανε στις 26 Ιανουαρίου. Ήταν το ένα από τα τέσσερα δελφίνια που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, τον περασμένο Αύγουστο. Τα τέσσερα δελφίνια: Ντέλφι, Βίρα, και οι γιοι τoυς Λέβι και Εβέρτι μετακινήθηκαν από το δελφινάριο Särkänniemi της Φινλανδίας, οι εγκαταστάσεις του οποίου έκλεισαν μετά από τη μειωμένη προσέλευση του κοινού. Και ενώ η Φινλανδία πανηγυρίζει το γεγονός ότι πλέον είναι μία χώρα χωρίς δελφινάρια, τα τέσσερα δελφίνια της μεταφέρθηκαν μέσα σε μία δεξαμενή χωρίς την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο στο μοναδικό δελφινάριο της Ελλάδας, το Αττικό Πάρκο.
Ο Ντέλφι, αρχικά αιχμαλωτίστηκε στον «Κόλπο του Μεξικό». Έπειτα από 30 χρόνια αιχμαλωσίας στη Φινλανδία, ο Ντέλφι πέθανε ξαφνικά σε λιγότερο από έξι μήνες, μετά τη μεταφορά του στο Αττικό Πάρκο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα οργάνωσης για την προστασία των ζώων ENDCAP.
Η ανακοίνωση του Αττικού Πάρκου για τον θάνατο του Ντέλφι:
«Ένα ξαφνικό δυσάρεστο νέο για την ευρύτερη “οικογένεια” του Αττικού Πάρκου:
Σήμερα ο αγαπημένος μας Ντέλφι, ένα ρινοδέλφινο του Ατλαντικού,’έφυγε” πλήρης ημερών σε ηλικία 37 ετών.
Κατά τη νεκροψία που εξετέλεσαν ειδικοί κτηνίατροι, και σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροτομής, διαπιστώθηκε ότι η αιτία θανάτου ήταν καρδιακή ανέπαρκεια, γεγονός που είναι αρκετά συνηθισμένο σε ζώα τέτοιας μεγάλης ηλικίας. Κατα τη διάρκεια της εξονυχιστικής νεκροτομής ελήφθησαν πολλαπλά δείγματα ιστών και οργάνων, τα οποία εστάλθησαν στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ανεξάρτητα εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, για περαιτέρω λεπτομερή εργαστηριακή διερεύνηση.
Ο Ντέλφι έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο από το Δελφινάριο Σαρκανιέμι της Δημοτικής Αρχής του Tampere στη Φινλανδία, μαζί με την οικογένειά του τριών άλλων δελφινιών. Κατά το τελευταίο μέρος της ζωής του είχε την ευκαιρία να ευχαριστηθεί τον ευάερο και ευήλιο άνετο νέο χώρο διαμονής του στο Πάρκο μας.
Σημειώνεται ότι, όπως καταδεικνύουν όλες οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες για τα περισσότερα είδη της βιοποικιλότητας, ο μέσος όρος ζωής των άγριων ειδών ζώων είναι σημαντικά μεγαλύτερος όταν ζουν υπό ανθρώπινη φροντίδα, όπως στα αναγνωρισμένα Ζωολογικά Πάρκα. Συγκεκριμένα, για τα δελφίνια αυτού του είδους, ο μέσος όρος ζωής τους στη φύση είναι μόνο 17-25 χρόνια (ανάλογα με την καθέκαστη έρευνα), λόγω των πολλών φυσικών και ανθρωπογενών απειλών που δυστυχώς, ως γνωστόν, αντιμετωπίζουν όλα τα είδη αγριοπανίδας στον πλανήτη μας.
Ο Ντέλφι θα λείψει σε όλους μας της οικογένειας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, καθώς και σε όλους τους φίλους του Δελφιναρίου του Σαρκανιέμι, οι οποίοι επί δεκαετίες τον αγάπησαν.
Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας».
Η κατάσταση σε άλλες χώρες
Η Κροατία από τον Ιούλιο του 2009 θέσπισε έναν κανονισμό βάσει του οποίου απαγορεύεται η αιχμαλωσία των κητωδών για εμπορευματικούς σκοπούς. Από τον εν λόγω κανονισμό εξαιρούνται μόνο τα τραυματισμένα ή άρρωστα θηλαστικά στα οποία η επανένταξη τους στο φυσικό τους περιβάλλον κρίνεται ως επικίνδυνη για την επιδείνωση της υγείας τους.
Η ΜΚΟ «Αnimal Responsibility» στην Κύπρο κέρδισε την εκστρατεία για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα, τον Ιούνιο του 2011. Η ΜΚΟ, σε σχετική ανακοίνωση που είχε κάνει τότε, είχε αναφέρει ότι κατάφερε να κλείσει το δελφινάριο στην Αγία Νάπα.
H Oυγγαρία, το 1992 έκλεισε το τελευταίο δελφινάριο που λειτουργούσε στη χώρα και απαγόρευσε τις εισαγωγές δελφινιών όταν κατά τη διάρκεια μίας από τις πέντε παράνομες εισαγωγές δελφινιών που καταγράφηκαν στη χώρα, τα δελφίνια πέθαναν στη διαδρομή και ένα επιπλέον άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που κατέφθασε στον προορισμό του.
Στην Ελβετία, τον Μάρτιο του 2012, η βουλή των Αντιπροσώπων απαγόρευσε με νόμο την κράτηση των δελφινιών σε ενυδρεία με σκοπό τη διασκέδαση των επισκεπτών. Η Γερουσία στην Ελβετία απαγόρευσε επίσης την εισαγωγή δελφινιών στη χώρα.
H Σλοβενία δεν αποτελεί μόνο μία από τις δώδεκα χώρες κράτη – μέλη της ΕΕ στην οποία απαγορεύεται η αιχμαλωσία των ζώων, αλλά είναι και μία χώρα στην οποία απαγορεύεται ρητά η έκθεση των συγκεκριμένων θηλαστικών. H εν λόγω απαγόρευση ήρθε ως απάντηση στις επιδιώξεις μίας ιδιωτικής εταιρείας που σχεδίαζε να ανοίξει ένα μεγάλο δελφινάριο.
Αλλά και στη Φινλανδία, το τελευταίο δελφινάριο έκλεισε το φθινόπωρο του 2015. Ανάμεσα στις χώρες όπου η νομοθεσία τους καθιστά αδύνατο σε κάποιον να κρατά τα δελφίνια σε αιχμαλωσία συγκαταλέγονται οι: Ινδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Νικαράγουα, Νορβηγία και Αγγλία.
Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει ακόμα το παράδειγμά τους
Τα τελευταία χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις ύστερα από τη συντονισμένη δράση ΜΚΟ και άλλων φορέων, πολλές χώρες αρχίζουν να ικανοποιούν το αίσθημα της κοινής γνώμης απαγορεύοντας τις επιδείξεις δελφινιών με χαρακτηρηστικά παραδείγματα την Ελβετία και την Ινδία. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει επιτευχθεί αναστολή λειτουργίας εγκαταστάσεων αιχμαλωσίας λόγω των συνθηκών που διαβούν τα ζώα (π.χ. Ιταλία).
Σε αυτό το πλαίσιο αυξανόμενου δυναμισμού του κινήματος και με περισσότερες οργανώσεις να συντονίζουν τις δράσεις τους ήρθαν να προστεθούν ορισμένα ντοκιμαντέρ, με κύριο το «The BlackFish», που κατέστησαν το πρόβλημα ευρέως γνωστό και δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα σε μεγαθήρια της βιομηχανίας των επιδείξεων δελφινιών, όπως της SeaWorld που για το 2015 κατέγραψε πτώση εσόδων 84%.
Η μελέτη περιελάμβανε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που μεταφράστηκε σε 22 γλώσσες. Συνολικά συλλέχθηκαν 5222 ερωτηματολόγια από 107 χώρες, ενώ συνολικά 25 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) συμπλήρωσαν ένα ελάχιστο αριθμό απαντήσεων που απαιτούνταν για την ανάλυση.
Ένα κομμάτι της έρευνας επικεντρώθηκε στη μελέτη της αντίληψης του κοινού για την αιχμαλωσία των δελφινιών. Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά, καθώς βρέθηκε μια παγκόσμια καθολική αποδοκιμασία στην αιχμαλωσία δελφινιών, η οποία ήταν ανεξάρτητη της χώρας και της κουλτούρας των ερωτηθέντων.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ποσοστό αποδοκιμασίας της αιχμαλωσίας δελφινιών άγγιξε το 81%!
Είναι σημαντικό να γίνει πλέον γνωστό ότι οι ελληνικές θάλασσές φιλοξενούν αρκετά είδη δελφινιών και ήδη υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν τη δυνατότητα παρατήρησης δελφινιών στην άγρια φύση με σεβασμό προς τα ίδια τα ζώα.
*Tο σποτάκι αποτελεί μία ιδιωτική εθελοντική πρωτοβουλία που έγινε υπό την αιγίδα των Περιβαλλοντικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων: The Dolphins Voice e.V. , Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος & iSea, την οποία στηρίζουν επίσης πολλές ακόμη οργανώσεις, Ελληνικές (ΕΚΠΑΖ, Π.Φ.Π.Ο, Αλκυόνη, Free & Real ) αλλά και διεθνείς (Ric o Barry’s Dolphins” project, Sea Shepherd Cove Guardians, Animalia, Oikeutta eläimille). Οργάνωση παραγωγής: Δημητρά Ελίζα, Στεφανουδάκη Βάλια, Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Πρωτότυπη Μουσική: Άκης Δαούτης, Μοντάζ / Sound design: Νικος Χελιδονιδης, DoP: Δημήτης Αμπατζής, Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου, Dialog Editing: Marios Laz Ioannidis στο MusicRoom Studio, Χρήστος Γιαννακόπουλος, Executive producer: Centipede productions, Επιμέλεια Υποτίτλων: Mάνος Σηφαλάκης, Συμμετέχοντες: Χριστίνα Αλεξανιάν, Αντίνοος Αλμπάνης, Ορφέας Αυγουστίδης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Πέμη Ζούνη, Μαρία Καβογιάννη, Ιωάννα Παππά, Βίκυ Παπαδοπουλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σολωμού,Guest star: Blue the dog.
OloiGiaOlous (M.M)