Μικρά καταπράσινα μυστικά – Γράφει η Ριάνα Χρυσοχού
Είναι γεγονός ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις εντελώς την ζωή σου για να την κάνεις λίγο πιο πράσινη! Με λίγη προσπάθεια και κάποια μικρά μυστικά που θα μάθουμε παρακάτω θα βελτιώσουμε την υγεία μας, αλλά και το ενεργειακό μας αποτύπωμα.
Άσε την φλούδα επάνω και όχι μόνο θα προσλαμβάνεις περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από τα αγγουράκια, τις πατάτες και τα μήλα όταν δεν τα ξεφλουδίζεις, αλλά θα πετάς λιγότερα στα σκουπίδια και θα γλιτώνεις και την βαρετή διαδικασία του καθαρίσματος. Επιπλέον, σλυμφωνα με έρευνες τα περισσότερα αντιοξειδωτικά του μήλου βρίσκονται στη φλούδα του. Φρόντισε απλώς να τα πλύνεις καλά πρώτα (και προτίμησε τα βιολογικά).
Δεν ξέρεις αν πρέπει να αγοράσεις ένα φυσικό ή βιολογικό προϊόν; Το «φυσικό» είναι ένας όρος χωρίς σημασία. Αγόραζε τροφές με την πιστοποιημένη σφραγίδα βιολογικού προϊόντος, που σημαίνει ότι περιέχουν συστατικά που παράγονται χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων, χημικών φυτοφαρμάκων, αυξητικών παραγόντων ή ακτινοβολίας.
Το ποιο κομμάτι κρέας θα επιλέξεις δεν είναι το μόνο που επηρεάζει την υγεία σου – και η προέλευσή του έχει σημασία. Οι αγελάδες που τρέφονται σε λιβάδια αφήνουν πολύ μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα από τα συμβατικά βοοειδή. Οι αγελάδες αυτές τρέφονται με δημητριακά και καλαμπόκι που παράγεται σε ξεχωριστές καλλιέργειες, πράγμα που απαιτεί εξοπλισμό που εκλύει διοξείδιο και χημικά.
Φυσικά, σημαντική είναι και η διατροφική ανταμοιβή: έρευνες δείχνουν ότι το βοδινό ελευθέρας βοσκής περιέχει τη διπλάσια έως τριπλάσια ποσότητα λιπαρών οξέων Ω-3 και την τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης Ε από τα βοοειδή που τρέφονται με καλαμπόκι.«Επίσης, είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και κεκορεσμένα λιπαρά γιατί είναι πιο άπαχο» προσθέτει ο ειδικός. Ψάξε για την ετικέτα «ελευθέρας βοσκής» στο κρέας που αγοράζεις.
Πάρε το σάντουιτς μαζί σου με στυλ
Αντί να τυλίγεις το σάντουιτς για το μεσημέρι σε χάρτινη σακούλα, που θα πετάξεις μετά, βάλ’ το σε τσάντες που διαθέτουν ισοθερμικό διαμέρισμα ή σε ειδικό τάπερ.
Μην ανοίγεις την πόρτα του φούρνου την ώρα του ψησίματος, γιατί φεύγει θερμότητα, μειώνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό έως και 4οC και απαιτείται περισσότερη ενέργεια από τη συσκευή για να ξαναζεσταθεί. Καλύτερα άνοιξε το φωτάκι του φούρνου για να ελέγξεις το φαγητό όσο ψήνεται.
Και μιας και μιλάμε για πόρτες, μην στέκεσαι μπροστά στο ψυγείο για να αποφασίσεις τι θα φας για βραδινό. Το ψυγείο είναι η πιο ενεργοβόρα συσκευή στην κουζίνα και κρατώντας την πόρτα κλειστή γλιτώνεις αρκετά ευρώ από το λογαριασμό του ρεύματος κάθε χρόνο. Σκέψου τι χρειάζεσαι πριν το ανοίξεις και βρες αυτό που θέλεις γρήγορα, πριν χαθεί πολύς κρύος αέρας.
Ένα μικρό μυστικό από επιτυχημένους κηπουρούς: κράτησε τα αποφάγια, τα τσόφλια και το κατακάθι του καφέ και τοποθέτησε τα σε μεγάλο μεταλλικό δοχείο κάνοντας κομπόστ. Έπειτα, ανακάτευέ τα κάθε τόσο για να δημιουργήσεις ένα είδος κοπρόχωμα, πολύ θρεπτικό, που μπορείς να ρίξεις γύρω από τις ρίζες των δέντρων και των θάμνων. Θα μειώσεις σημαντικά τα σκουπίδια που παράγεις.
Κατανάλωνε φρούτα και λαχανικά εποχής
Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής δεν έχουν μόνο καλύτερη γεύση, αλλά επιβαρύνουν και λιγότερο το περιβάλλον. Τα είδη μαναβικής που δεν είναι εποχής συνήθως εισάγονται από άλλες χώρες και για τη μεταφορά τους με πλοίο, αεροπλάνο ή φορτηγό εκλύονται αέρια του θερμοκηπίου. Επίσης, μπορείς να επιλέγεις τα κατεψυγμένα λαχανικά. Είναι εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα, καθώς οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία “παγιδεύονται” κατά τη διαδικασία της ψύξης.
Αυτά προς το παρόν!
xx
Ριάνα Χρυσοχού
oloigiaolous.gr