IMG_6617 ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Μυρτώ Δραμουντάνη, Σχεδιάστρια Μόδας: «Με γοητεύει η αναζήτηση της φόρμας που θα κάνει τη γυναίκα να νιώθει… πιο γυναίκα»


Η Μυρτώ Δραμουντάνη, μετά τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική μετακινήθηκε στο συναφές αντικείμενο του σχεδιασμού ρούχων. Πλέον, ζει στο Ντουμπάϊ, όπου δημιουργεί ενδύματα υψηλής ραπτικής και, μαζί με την οικογένειά της, φιλοδοξεί να δει κάποια στιγμή τα σχέδιά της στη φημισμένη εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας;

Σχεδιάστρια μόδας.

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα;

Ο Σχεδιαστής Μόδας ασχολείται με τη σχεδίαση ενδυμάτων, την κατασκευή προτύπων (πατρόν) και την επιμέλεια ολόκληρης της διαδικασίας κατασκευής ενός ρούχου. Διαμορφώνει τις νέες τάσεις της μόδας και έχει την ευθύνη τόσο για τη λειτουργικότητα όσο και για την κομψότητα των ενδυμάτων. Ο Σχεδιαστής Μόδας σκιτσάρει πρωτότυπα είδη ένδυσης, παρακολουθώντας τις απαιτήσεις της μόδας και τις προτιμήσεις του κοινού. Σχεδιάζει είτε στο χέρι είτε στον υπολογιστή. Κατασκευάζει το αντίστοιχο πατρόν από χαρτί ή λεπτό ύφασμα και κάνει τις τελευταίες τροποποιήσεις. Διαλέγει το κατάλληλο ύφασμα και το κόβει με βάση το μοντέλο (πρότυπο) που έχει σχεδιάσει. Τελειοποιεί το ένδυμα με πρόβες που κάνει πάνω σε ειδική κούκλα, κάνοντας παράλληλα τυχόν παραλλαγές ή τροποποιήσεις. Στο ατελιέ η ιεραρχία είναι συνήθως η εξής: ο διευθυντής δημιουργικού, ο πατρονίστ, ο ράφτης και κάποιοι βοηθοί.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B4060-Edit__72dpi
[sociallocker]

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Κοιτάζοντας πίσω, άρχισα να ενδιαφέρομαι για το σχέδιο μόδας όταν συνειδητοποίησα ότι η μόδα είναι κάτι περισσότερο από ωραία φορέματα και πως αποτελεί μια ευρύτερη έννοια στην Αισθητική. Απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, με γοήτευε ο μυστηριώδης κόσμος του ρούχου. Μου άρεσε να συνθέτω τα υφάσματα που έβρισκα μπροστά μου. Αντιλαμβανόμουν ακόμα και την καθημερινή ένδυση σαν παιχνίδι και πειραματιζόμουν.

Αυτή η αντίληψη με ακολούθησε μέχρι και τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι ο τρόπος που σκέφτομαι πάνω στις αρχιτεκτονικές επιφάνειες και στον χώρο που δημιουργούν, δεν απέχει καθόλου από το πώς αντιλαμβάνομαι τις επιφάνειες των υφασμάτων και το πώς αυτές «ντύνουν» το ανθρώπινο σώμα. Η ελληνική πραγματικότητα όμως δεν μπορούσε να απαντήσει σε αυτές μου τις ανησυχίες. Γι’ αυτό, αφού αποφοίτησα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως αρχιτέκτων χώρου, κυνήγησα μια καριέρα αρχιτεκτονικής στο ρούχο. Ήθελα να ζήσω στη Νέα Υόρκη, όποτε όλες μου οι σκέψεις οδήγησαν στη σχολή Parsons The New School for Design, που αποτελεί πλέον το λίκνο της έμπνευσής μου αλλά και το εφαλτήριο για την καριέρα μου. Και ένα μότο τη μυθικής Κοκό Σανέλ έχω στο μυαλό μου: «Η μόδα είναι αρχιτεκτονική. Είναι ζήτημα αναλογιών». Είναι εξαιρετικό πόσο ανόμοια και πόσο ίδια είναι αυτά τα δύο επαγγέλματα.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B3703-Edit__72dpi

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;

Στο οικογενειακό μου περιβάλλον υπάρχουν πολλοί αρχιτέκτονες και αυτό με επηρέασε πολύ στην επιλογή μου.

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Φαντάζομαι πως ναι, μιας και πάντα στην αρχή σκέφτεσαι περισσότερο το δημιουργικό κομμάτι και λιγότερο το βιοποριστικό.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B3818-Edit__72dpi

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;

Δημοτικό στη Χιλλ (με ένα διάλειμμα στην Τετάρτη δημοτικού που πήγα στο κολέγιο Αθηνών αλλά δε άντεξα μακριά από τη Χιλλ), γυμνάσιο και λύκειο στο 1ο Πειραματικό Πλάκας. Η διαδρομή μου ξεκίνησε από έναν χώρο φαινομενικά διαφορετικό από αυτόν της μόδας. Μεγάλωσα στην Αθήνα και σπούδασα Αρχιτεκτονική στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκα ως αρχιτέκτων, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα τη γοητεία που μου ασκούσε η μόδα. Οι δύο χώροι έχουν πολλά κοινά ως προς τις τεχνικές, τους κώδικες, τις λογικές. Η μετάβαση από τον έναν χώρο στον άλλο δεν ήταν ουτοπική και έτσι βρέθηκα στη Νέα Υόρκη να σπουδάζω σχέδιο μόδας στο Parsons The New School for Design.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B3848-Edit__72dpi

Ποια ήταν και είναι τα χόμπι σας;

Μπαλέτο, σκι, μουσική, yoga, κιθάρα, διάβασμα, σχέδιο.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα;

Συνολικά εργάζομαι 11 χρόνια και στο επάγγελμα που είμαι σήμερα 6.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B4158-Edit__72dpi

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Δημιουργική φαντασία, γούστο και αισθητικό κριτήριο.
Επιμονή, υπομονή.
Προσοχή και σημασία στη λεπτομέρεια και υψηλή παρατηρητικότητα.
Κοινωνικότητα και ικανότητα στην επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις.
Ικανότητα συνδυασμού της αισθητικής του άποψης με τα σωματομετρικά δεδομένα του μέσου όρου του κοινού στο οποίο απευθύνεται.
Υψηλή αντίληψη των νέων αισθητικών τάσεων της μόδας.
Ικανότητα στο σχέδιο και επιδεξιότητα στα χέρια.
Ικανότητα επικοινωνίας και πειθούς.
Δεξιότητα στη χρήση ειδικών προγραμμάτων Η/Υ και γνώση μιας ξένης γλώσσας.
Ικανότητα επιρροής.
Δημιουργικό στυλ, μαζί με καλή γνώση χρωμάτων και υφασμάτων.
Πρακτικές δεξιότητες, που περιλαμβάνουν κοπή πατρόν.
Εμπορικές γνώσεις και επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Επικοινωνία, που περιλαμβάνει ικανότητες παρουσιάσεων.
Δεξιότητες διαπραγμάτευσης.
Αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλία.
Διαχείριση του χρόνου.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B3589-Edit__72dpi

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Πρωινό ξύπνημα γύρω στις 7, προετοιμασία της κόρης μου για τον παιδικό σταθμό, αρκετά τηλεφωνήματα και δουλειά, επαγγελματικά ραντεβού, αναζήτηση υφασμάτων στην παλιά πόλη του Ντουμπάι, σχέδιο και κατασκευή ρούχων. Στις 5 θα παραλάβω την κόρη μου από τον παιδικό σταθμό και θα περάσουμε χρόνο μαζί στην παραλία ή σε κάποιο παιδότοπο. Στις 7 και 30 θα έρθει ο άντρας μου να μας βρει και μετά τις 9, που κοιμάται η μικρή, θα περάσω χρόνο είτε με τον σύζυγό μου, είτε με φίλους στο σπίτι, είτε στο γυμναστήριο.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B3554-Edit__72dpi

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Ένα χαρακτηριστικό μου έρχεται πρώτο στον νου: η συνεχής αναζήτηση της φόρμας, του σχεδίου, της μορφής που θα κάνεις τη γυναίκα να νιώθει περισσότερο γυναίκα. Η Κοκό Σανέλ συνήθιζε να λέει: «Ψάξε για τη γυναίκα μέσα στο φόρεμα. Αν δεν υπάρχει γυναίκα, δεν υπάρχει φόρεμα».

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω είναι η εύρεση ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Ο ρόλος της μητέρας για μένα είναι εξίσου σημαντικός με την επαγγελματική μου καταξίωση.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B3529-Edit__72dpi

Ποιες είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Το δημιουργικό κομμάτι είναι αυτό που απολαμβάνω περισσότερο στη δουλειά μου. Η τοποθέτηση του δισδιάστατου υφάσματος πάνω στην κούκλα και η διαδικασία δημιουργίας του τρισδιάστατου ρούχου. Οι πιο ανταποδοτικές στιγμές είναι όταν βλέπω να φοράνε τα ρούχα που έχω σχεδιάσει.

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Κάποιες περιόδους ναι, και άλλες όχι. Κάτι που συμβαίνει, όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B3948-Edit__72dpi

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα;

Δυστυχώς λείπω αρκετά χρόνια από την Ελλάδα και δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά.

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά;

Ναι, εδώ στο Ντουμπάι έκανα μια έκθεση μόδας που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του θεάτρου Ductac στο Mall of Emirates και τα έσοδα από τις πωλήσεις των ρούχων διατέθηκαν στο ανθρωπιστικό έργο του EMFASIS FOUNDATION http://www.emfasisfoundation.org/en που βοηθάει στους άστεγους στην Ελλάδα. Επίσης συμμετείχα και σχεδίασα τα ρούχα για την Ελληνική παρουσίαση του Small Wolrd στο Abu Dhabi. Το SmallWorld (www.smallworlduae.net) είναι μια μη κερδοσκοπική́ διοργάνωση, υπό την αιγίδα του His Excellency Sheikh\ Nahyan Bin Mubarak Al Nahyan, Υπουργού Πολιτισμού, Νεότητας και Κοινωνικής Ανάπτυξης των ΗΑΕ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε συνεργασία με εθελοντές/τριες από διάφορες χώρες, συγκεντρώνει πόρους και τους διαθέτει σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Οι πόροι διανένονται στις χώρες που υποστήριξαν τη διοργάνωση, κυρίως για την προστασία και την εκπαίδευση παιδιών. Συγκεριμένα η Ελλάδα διέθεσε τα κέρδη στο Χαμόγελο του Παιδιού.

MYRTO-DRAMOUNTANI_AW2015__Boa_26B3848-Edit__72dpi

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Με την οικογένεια μου μεγαλύτερη στο Fashion Week της Νέας Υόρκης.

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Φαντάζομαι πως ναι.

[/sociallocker]

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου και νιώθω τυχερή που κερδίζω τα προς το ζην από κάτι που με ευχαριστεί τόσο πολύ.

 

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Οι προοπτικές απασχόλησης για τους νέους Σχεδιαστές Μόδας δεν είναι πολύ ευνοϊκές, αλλά για τους αναγνωρισμένους επαγγελματίες είναι πολύ ικανοποιητικές. Συνήθως, η αναγνώριση του ταλέντου του επαγγελματία συνοδεύεται από πολύ καλές αποδοχές, ιδιαίτερα αν ασχοληθεί και πετύχει στον χώρο της υψηλής ραπτικής, οπότε οι αποδοχές του μπορεί να φθάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οπότε χρειάζεται αρκετή επιμονή και υπομονή για να επιτευχθεί ο στόχος.

oloigiaolous


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.