maskes kserolas ΑΠΟΨΕΙΣ

Να σου πω εγώ που ξέρω – Της Γιάννας Γούναρη


Ως καθηγήτρια έλεγα συχνά στους μαθητές μου πως, το ότι η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από 2.500 χρόνια σημαίνει πως εδώ στη χώρα μας είχε 2.500 χρόνια στη διάθεσή της να παραφθαρεί κι είχαμε 2.500 χρόνια να εφεύρουμε κάθε είδους απομιμήσεις της, αποκλίνοντας από αυτήν. Ο Έλληνας θεωρώντας τη δημοκρατία κτήμα του παππού του έχει αναπτύξει μαζί της την ίδια σχέση που έχει και με το κτήμα του παππού του. Δεν το θεωρεί ιερό, δεν το θεωρεί φυσικό περιβάλλον, το αντιμετωπίζει ως αντικείμενο εκμετάλλευσης, το μπαζώνει ανερυθρίαστα και αλίμονο σε όποιον θεσμό ή φορέα προσπαθήσει να προστατέψει τα δέντρα μέσα σ’αυτό.

Δεν είναι η δημοκρατία το θέμα μου σήμερα. Ούτε τα δέντρα στο κτήμα του παππού. Είναι η οικειότητα, η ανεπίτρεπτη οικειότητα που έχει ο Έλληνας απέναντι σε πολύ σοβαρές έννοιες, μάλλον ακριβώς επειδή ενθαρρύνθηκε να πιστεύει πως κι αυτές είναι κτήμα των παππούδων του. «Και τι ξέρει η επιστήμη;», μου είπε η φίλη μου, η Κατερίνα σήμερα. Η Κατερίνα είναι ψυχολόγος και το είπε αστειευόμενη. Το αστείο της, όμως, μου θύμισε και τη μακαρίτισσα τη θεία μου με την αθάνατη ατάκα «Και τι ξέρουν οι γιατροί;» και τον κομπλεξικό απόφοιτο Γυμνασίου που είπε «Και τι ξέρεις εσύ από Ιστορία;» απευθυνόμενος σε καθηγητή Ιστορίας της αντίστοιχης πανεπιστημιακής σχολής.

Ότι έχουμε τη νοοτροπία του ξερόλα είναι γνωστό. Ότι ξέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε πώς να διαχειριστούμε τις σχέσεις των άλλων, πού πουλάνε τον καλύτερο μπακλαβά και τι ακριβώς πρέπει να διδάξει ο δάσκαλος του παιδιού μας στο σχολείο είναι αλήθεια αναντίρρητη. Αλλά η επιστήμη προέρχεται ετυμολογικά από το επίσταμαι (που θα πει γνωρίζω καλά) κι αυτή η ετυμολογία θα έπρεπε να μας γεννά λίγο περισσότερο δέος και πολλούς περισσότερους ενδοιασμούς. Κάτι παραπάνω – που να πάρει! – θα ξέρει ο άλλος, που το σπούδασε το αντικείμενο, από μας που το ψιλοσυζητήσαμε με τη γειτόνισσα στο μπαλκόνι ή με τον συγχωριανό στο καφενείο.

Έχουμε τα επιχειρήματά μας, βέβαια. Όλο και έχουμε ακουστά για πανεπιστημιακούς που αναρριχήθηκαν μόνο χάρη σε οικογενειακές ή πολιτικές διασυνδέσεις. Και η προαναφερθείσα θεία μου είχε έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος αντελήφθη ότι είναι τυφλή, μόνο όταν εκείνη φεύγοντας από το ιατρείο του μετά την εξέταση δεν κατάφερε να βρει την πόρτα, για να βγει. Αλλά αυτό δεν μπορεί να απαξιώνει όλους τους γιατρούς, όλους τους πανεπιστημιακούς, όλους τους επιστήμονες. Και κυρίως αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε όλους εμάς τους άσχετους να διατεινόμαστε επί παντός επιστητού πως ξέρουμε. Κάποιοι, βρε αδελφέ, είναι ειδικοί και οι υπόλοιποι καλό θα’ταν να παραδεχόμαστε την τύφλα μας.

 

Γιάννα Γούναρη


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.