Νέο διατροφικο σκάνδαλο: Ο ΕΦΕΤ αποσύρει προϊόντα με DNA αλόγου
Νέο διατροφικο σκάνδαλο: Τρία νέα προϊόντα αποσύρει από την ελληνική αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς στο πλαίσιο των ελέγχων που διενήργησε εντόπισε σε αυτά DNA αλόγου.
Συγκεκριμένα DNA αλόγου ανιχνεύτηκε στα παρακάτω προϊόντα:
- Σαλάμι «MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ» (ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ), σε συσκευασία των 200 γρμ., με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση «SIA GRAVENDALE» (LV A003355 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε.– ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα), στο οποίο ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8%.
- Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στον φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρμ., με ημερομηνία λήξης 31/10/2014, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση «VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D» (LV A002138 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος 1, Αχαρναί), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%.
- Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400 γρμ., με ημερομηνία λήξης 29/10/2015, που παράγεται από τη γαλλική επιχείρηση «ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES» (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ασπρόπυργος), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10%.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Νότιου Τομέα της Περιφέρειας, ζήτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.
Επιπλέον, έχουν σταλεί δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη.