crc1 ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Ο Κώστας Χρονόπουλος, Προσθετικός-Ορθωτικός, και πώς έρχεται πάλι το χαμόγελο όταν φεύγει η ελπίδα


Ο Κώστας Χρονόπουλος ασκεί ένα πολύ ιδιαίτερο επάγγελμα, το οποίο του επιτρέπει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας των ανθρώπων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από οποιονδήποτε άλλον: των ασθενών που έχουν χάσει ένα μέλος του σωματός τους ή έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Τα χαμόγελα και η επαναφορά της ελπίδας που βλέπει στα πρόσωπα των πελατών του, -ακόμα και οι αθλητικές επιδόσεις που κάποιοι από αυτούς κατορθώνουν να επιτύχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες-, καθιστά την ειδικότητά του ως, κάποιοι θα πουν, λειτούργημα…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Προσθετικός – Ορθωτικός, όπου προσθετικός είναι ο πλέον ειδικός για τις απαραίτητες μετρήσεις για τη δημιουργία και κατασκευή ενός πρόσθετου μέλους. Ο αποκαλούμενος Ορθωτικός είναι ειδικός για την κατασκευή βοηθημάτων, τα οποία εφαρμόζονται στην εξωτερική πλευρά του σώματος έχοντας σαν σκοπό τη διατήρηση των άκρων σε σωστή ευθυγραμμισμένη θέση. Στόχος είναι η αποτροπή μελλοντικών παραμορφώσεων, προσφέροντας στήριξη κατά τη διάρκεια της βάδισης και ανακούφιση από τον πόνο.

crc1

[sociallocker]

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας.

Ο εκάστοτε Προσθετικός – Ορθωτικός πλαισιώνεται από αρμόδιους εξειδικευμένους τεχνικούς οι οποίοι ακολουθώντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές θα χρησιμοποιήσουν τα αρμόδια υλικά για τη συγκρότηση της εκάστοτε κατασκευής.

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, όνειρο μου ήταν η εξειδίκευση πάνω στον τομέα αυτό έχοντας σαν όραμα τη δημιουργία ενός κέντρου παροχής υψηλού επιπέδου προσθετικής και ορθωτικής αποκατάστασης. Η υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων, που να ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες απαιτήσεις του χώρου αυτού, είναι ένας καθημερινός αγώνας που δίνω εγώ και οι συνεργάτες μου καθημερινά.

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;

Το ερέθισμα από την παιδική μου ηλικία δόθηκε από τον πατέρα μου, Δημήτρη Χρονόπουλο, ο οποίος υπήρχε εμπνευστής αλλά και καθοδηγητής όλα αυτά τα χρόνια.

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Έχοντας δουλέψει στο εξωτερικό όπου και έκανα τα πρώτα επαγγελματικά βήματα, γυρνώντας στην Ελλάδα αντιλήφθηκα άμεσα τον ελλιπή συντονισμό της κλινικής ομάδας για την άρτια αποκατάσταση των ασθενών. Πάραυτα θεωρώ ότι έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας τα τελευταία χρόνια.

crc cheetah

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;

Αφού αποφοίτησα από το ενιαίο λύκειο το έτος 2002, συνέχισα τις ακαδημαϊκές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο Strathclyde Γλασκόβης όπου και αποφοίτησα με το πτυχίο του Προσθετικού και Ορθωτικού. Κατόπιν εξειδικεύτηκα στην αποκατάσταση κάτω άκρων. Δούλεψα στα νοσοκομεία Royal National Orthopaedic του Λονδίνου και Royal City του Δουβλίνου, ενώ η παρουσία μου σε αναγνωρισμένα πανεπιστημία της Ευρώπης και Αμερικής με γέμισαν με πολύτιμα εφόδια γνώσης, ειδίκευσης και κατάρτισης.

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Ως γνήσιος Έλληνας, το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, η έλλειψη χρόνου δεν μου δίνει τη δυνατότητα να ασχολούμαι όσο θα ήθελα.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα;

Έχω συνεχόμενη παρουσία στον χώρο της προσθετικής – ορθωτικής αποκατάστασης από το 2007, με μοναδική αποχή την εκπλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας για 9 μήνες. Όπως προανέφερα η μόνη διαφοροποίηση είναι ανάμεσα στον προσθετικό και τον τεχνικό.

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Πέραν των ακαδημαϊκών γνώσεων που είναι απαραίτητες για την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο τομέα, χρειάζεται μεγάλη ψυχική αντοχή και πλήρης κατανόηση του εκάστοτε προβλήματος, εφόσον έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους που έχουν υποστεί τεράστιες ψυχοσωματικές αλλαγές.

crc2

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Η ημέρα απαρτίζεται από μεγάλο ποσοστό άγχους, για την άρτια διεκπεραίωση του κάθε προβλήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο κέντρο μας. Συνεχόμενα ραντεβού με άτομα διαφόρων ηλικιών, τα οποία μας μεταφέρουν τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες που γεμίζουν το μυαλό τους. Εμείς από πλευράς μας προσπαθούμε να τους τονώσουμε ψυχολογικά και με την τεχνολογία που διαθέτουμε, να τους σηκώσουμε πάλι στα δύο τους πόδια ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Εκτός εργασίας προσπαθώ να βρίσκω τρόπους να εκτονώνω τη πίεση της δουλείας, και γενικότερα να ηρεμώ με δικούς μου ανθρώπους.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Η εικόνα ενός ανθρώπου που έχει υποστεί μια τόσο μεγάλη απώλεια, και η ψυχολογική του ανάταση που αντικατοπτρίζεται στα μάτια του όταν ξανασηκώνεται στα πόδια του, θεωρώ είναι η ηθική ικανοποίηση που δεχόμαστε καθημερινά, είναι ιδιαίτερης αξίας, και κάνει το επάγγελμα μας σίγουρα μοναδικό.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Η ταύτιση με το πρόβλημα πολλές φορές μας εξαντλεί και φθείρει ακόμη και τη δική μας ψυχολογία. Πολλές φορές ότι και να γίνει από τεχνικής πλευράς δεν είναι αρκετό για τον ασθενή.  Αυτό βέβαια μας πεισμώνει και προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι. Λόγο της φύσης του επαγγέλματος, συνεχώς προκύπτουν απρόοπτα, άρα μειώνεται ο ελεύθερος μου χρόνος σημαντικά χωρίς να με ενοχλεί όμως αυτό.

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Το να βλέπεις κάποιον να βαδίζει ξανά μετά από μήνες η ακόμη και χρόνια, είτε να βλέπεις κάποιον να πίνει ένα ποτήρι νερό με το τεχνητό χέρι που μόλις του τοποθετήθηκε είναι αρκετό να σε κάνει να νιώσεις ως ο πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος που μπορεί να υπάρχει πάνω στη γη εκείνη τη στιγμή.

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Ζω μια ικανοποιητική ζωή, βέβαια η ηθική ικανοποίηση που δέχομαι καθημερινά στην εργασία μου είναι ανεκτίμητης αξίας.

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα (συγκεκριμένη ιεραρχία) που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα;

1000 με 1500 ευρώ μικτά μηνιαίως.

crc3

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά (δήμος, κοινότητα);

Ο κάθε ασφαλιζόμενος έχει ένα ποσοστό συμμετοχής, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε χωρίς να θυσιάσουμε τη ποιότητα των υπηρεσιών μας, να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να παρέχουμε στον καθένα τις απαιτούμενες λύσεις. Επίσης, η προσφορά μας σε ιδρύματα, απόρους και συλλόγους είναι καθημερινό μας μέλημα.

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Ένα πρότυπο κέντρο παροχής προσθετικής και ορθωτικής αποκατάστασης σύμφωνα με όλες τις ευρωπαικές προδιαγραφές, ώστε να μπορώ να προσφέρω στους ασθενείς μου το μέγιστο.

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Ερχόμενος σε επαφή με ανθρώπους καθημερινά οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα της ζωής, δεν μπορώ παρά να αντιμετωπίζω τα μικρά καθημερινά προβλήματα με αισιοδοξία και πίστη.

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι διαφορετικό. Είμαι ευγνώμον που εργάζομαι και που έχω τη τύχη να κάνω αυτό που αγαπώ.

[/sociallocker]

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Είναι ένας δύσκολος δρόμος, όπως και σε άλλα πολλά επαγγέλματα. Να έχουν πίστη γιατί στο τέλος της ημέρας θα ανταμειφθούνε.

oloigiaolous


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.