Ο Στουρνάρας βλέπει έξοδο στις διεθνείς αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014
Το δρόμο της Ιρλανδίας θέλει να ακολουθήσει και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως αυτό ίσως γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2014. «Η Αθήνα ίσως δοκιμάσει τα νερά στις διεθνείς αγορές ομολόγων με μια έκδοση πενταετούς διάρκειας στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αφού πραγματοποιήσει roadshow σε διεθνείς επενδυτές» ήταν η δήλωση του κ. Στουρνάρα την Τετάρτη.
Σε συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Αθήνα για την επίσημη τελετή ανάληψης την προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, αναφέρθηκαν στις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή όμως, κράτησαν χαμηλούς τόνους όσον αφορά σε νέα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
«Καμία άλλη χώρα δεν έχει πετύχει σε καιρό ειρήνης ό,τι πέτυχε η Ελλάδα από το 2009», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
«Ο κόσμος θα αρχίσει φέτος να το νιώθει αυτό στις τσέπες του και στην καθημερινότητα».
Σε επανειλημμένες ερωτήσεις αν θα χρειαστεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή επαναδιαπραγμάτευση για κάποιο μέρος από τα δάνεια διάσωσης των 240 δισ. ευρώ ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας να είναι βιώσιμη, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Στουρνάρας εξέφρασαν αντιρρήσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα για κούρεμα ή απομείωση της αξίας των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ότι το μόνο που επιδιώκει είναι να καταστήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος. «Θέλουμε μια σοβαρή τεχνική συζήτηση για το πώς να κάνουμε το χρέος διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα», είπε. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν χάσει ούτε ένα σεντ από τα δάνεια, τα οποία έχουν εξοφληθεί στο ακέραιο.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για νέα μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης – παρότι αυτά είναι ήδη πολύ χαμηλά – καθώς και για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους και για πιο έξυπνη χρήση των κοινοτικών πόρων, ώστε να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης. «Για τις χρηματοοικονομικές αγορές, μια μείωση των επιτοκίων με μετάθεση του προγράμματος αποπληρωμής θα ήταν πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αρνούμενος ότι αυτό που τελικά χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα ελάφρυνση του χρέους της.
Ο κ. Στουρνάρας προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σενάρια για τρίτο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ η συζήτηση για κάτι τέτοιο αναμένεται αργότερα φέτος.
Το πιο πιθανό είναι το όποιο νέο δάνειο να συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει διότι αυτό θα τις κόστιζε πολιτικά.
«Δεν μπορούν να υπάρξουν νέοι δημοσιονομικοί όροι», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Είναι μάλλον παράλογο να επιβληθούν νέα μέτρα. Αυτό θα ήταν αυτοκαταστροφικό σε αυτή τη φάση».
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει νέο δάνειο, αλλά είπε ότι αυτό δεν θα πρέπει να συνοδευτεί από νέα σκληρά μέτρα, για τα οποία ο Βαγγέλης Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ.