tsapalos ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Όμηρος Τσάπαλος: «Ασφάλεια-Εξωστρέφεια-Αισθητική. Αυτήν την Αθήνα θέλουμε!»


Η υποψηφιότητα του νεαρού Πολιτικού Επιστήμονα στην 3η δημοτική κοινότητα του Δήμου της Αθήνας φαίνεται ότι κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Το νεαρό της ηλικίας του, οι σπουδές του, η δυναμική προσωπικότητά του και η πολιτική συνείδηση που έχει διαμορφώσει τον θέτουν ως έναν από τους πιο αξιόπιστους νέους υποψηφίους για το Δήμο της Αθήνας, με τον συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς».

Ο λόγος για τον Όμηρο Τσάπαλο. Στα 26 του χρόνια φύσει ανήσυχος με το πολιτικό γίγνεσθαι αποφασίζει να συμμετάσχει ενεργά στις αυτοδιοικητικές εκλογές με γνώμονα το τρίπτυχο ασφάλεια-εξωστρέφεια-αισθητική.

Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης λαμβάνοντας υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics και το τμήμα “Media and Communications”. Έχοντας έντονη την επιθυμία για συνεχή επιμόρφωση τώρα είναι υποψήφιος διδάκτορας Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πώς όμως αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ποιο είναι το όραμά του για την Αθήνα;

Η συνέντευξη

•Ποιο ήταν το κίνητρο που σε έκανε να συμμετάσχεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι φετινές δημοτικές εκλογές είναι ιδιαίτερες και ξεχωριστές. Οι πολίτες αναζητούν νέες πολιτικές προτάσεις από νέα πρόσωπα με νέα λογική και νοοτροπία. Οι φορείς νέων ιδεών δεν είναι άλλοι από τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι και επωμίζονται δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος και ευθύνη από αυτή που τους αναλογεί. Δέχονται τις συνέπειες μιας κρίσης που άλλοι την δημιούργησαν. Δέχονται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά, μια φωτιά όμως που οι προηγούμενες γενιές άφησαν να φουντώσει. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν νέο πολίτη να ασχοληθεί με τα κοινά. Αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος στην γειτονιά μου, στο τρίτο διαμέρισμα της Αθήνας, με τον συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς», γιατί θεωρώ πως από εκεί πρέπει να ξεκινήσει κάποιος που με βάση τις σπουδές, την εργασιακή του εμπειρία και τα πιστεύω του οφείλει να πράξει. Από την γειτονιά. Η γειτονιά είναι εκείνη που σου μαθαίνει πολιτική, η γειτονιά είναι το πρώτο σκαλοπάτι αν θέλεις να ασχοληθείς με άλλα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία που σε περιβάλλει. Η γειτονιά θα σε ωριμάσει και θα σε κάνει πιο ανθρώπινο αλλά και πιο ρεαλιστή.

•Κατά τη γνώμη σου τι είναι αυτό που λείπει από την Αθήνα;

Αυτό που λείπει από την Αθήνα είναι το βασικό τρίπτυχο του συνδυασμού «Αθήνα Μπορείς». Ασφάλεια-Εξωστρέφεια-Αισθητική.
Η Αθήνα έπαψε να είναι ασφαλής εδώ και χρόνια. Για αυτό εμείς προτείνουμε την σύσταση ειδικής ομάδας εντός της ΕΛ.ΑΣ., μητροπολιτικής αντίληψης, στελεχομένης από ειδικά εκπαιδευμένους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, με αποκλειστική αρμοδιότητα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και του παραεμπορίου στο κέντρο της πόλης. Η Αθήνα έπαψε να είναι εξωστρεφής. Για αυτό και προτείνουμε την ενεργοποίηση της ξεχασμένης Διπλωματίας των Πόλεων, εργαλείο πολιτικής που ο κ. Καμίνης είχε ξεχάσει ότι υπάρχει, προτείνουμε την μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό πόλο 12 μήνες τον χρόνο, προτείνουμε την διεύρυνση του ωραρίου των δημοτικών μουσείων, την σύναψη διεθνών συνεργασιών με μεγάλα τουριστικά γραφεία, την δημιουργία κέντρου υποδοχής κινηματογραφικών παραγωγών από το εξωτερικό και φυσικά την προσέλκυση επενδυτών μέσω του νέου γραφείου «Ιnvest in Athens». H Αθήνα έπαψε, τέλος, να έχει αισθητική. Για αυτό και προτείνουμε γενικό καθαρισμό του ιστορικού κέντρου της πόλης, αφαίρεση όλων των συνθημάτων και των αφισών από τα ιστορικά κτήρια του κέντρου, την μετατροπή της Οδού Πειραιώς σε Λεωφόρο Τεχνών και Πολιτισμού, τον γενικό ηλεκτροφωτισμό της Αθήνας που σήμερα ζει στο σκοτάδι, αλλά και την συμμετοχή των πολιτών στον εξωραϊσμό της πόλης μέσω της θεσμοθέτησης μηνιαίας δράσης με τίτλο «Καθαρίζουμε την Αθήνα». Όλα τα παραπάνω δίνουν απάντηση στο τι χρειάζεται πραγματικά η Αθήνα.

•Ένας νέος άνθρωπος με τη δική σου μόρφωση τι έχει να προσφέρει στην πόλη;

Η μόρφωση είναι ένα μόνο από τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει κάποιος προκειμένου να προσφέρει στα τοπικά ζητήματα της πόλης. Χρειάζεται για παράδειγμα να γνωρίζει την διαδικασία απορρόφησης κοινοτικών πόρων, τις διεργασίες που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο περιφερειών. Θα πρέπει να γνωρίζει την κοσμογονία που συντελείται σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών και εθελοντικής πρωτοβουλίας, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο κυρίως σε πρακτικό επίπεδο. Πρέπει όμως να διαθέτει και κάτι εξίσου σημαντικό. Την δυνατότητα να μπορεί να διακρίνει ποιο είναι το πρόβλημα και πώς μπορεί να λυθεί. Την δυνατότητα να συνθέτει απόψεις και να ακούει όλες τις γνώμες. Χωρίς την ικανότητα σύνθεσης και συνεργασίας με τους συνομιλητές σου όλα τα πτυχία του κόσμου να έχεις, στο τέλος, δεν θα σε βοηθήσουν να παράξεις πολιτική.

•Πώς θα κρατήσετε τους νέους στην πόλη;

Συγκεκριμένες κινήσεις: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των νέων ανθρώπων έως 29 ετών, για τα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης τους σε όλη την Αθήνα. Δημιουργία δομών πληροφόρησης και κατάρτισης μέσω της δημιουργίας κέντρου πληροφόρησης στην Τεχνόπολη (YouthHub). Δημιουργία ηλεκτρονικού γραφείου ευρέσεως εργασίας ανά δημοτικό διαμέρισμα. Μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση των θέσεων εργασίας σε επαγγέλματα σύμφυτα με τον τουρισμό. Δημιουργία κυψέλης επιχειρηματικότητας αξιοποιώντας διαμερίσματα των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όλα τα παραπάνω είναι κινήσεις που θα γίνουν και μάλιστα κάποιες από αυτές από τους πρώτους μήνες της επόμενης δημοτικής αρχής. Είναι στοίχημα που αν δεν κερδηθεί θα έχουμε αποτύχει όλοι συνολικά.

•Ποιο μήνυμα στέλνεις στους συνομήλικους σου που δεν ασχολούνται με την πολιτική;

Το μόνο που μπορώ να τους πω είναι να πάρουν την μεγάλη απόφαση και να ψηφίσουν. Τα ποσοστά αποχής στους νέους είναι αρκετά υψηλά. Είναι όμως οι πρώτοι που θα ασκήσουν κριτική στους κυβερνώντες, είναι οι πρώτοι που θα μεταναστεύσουν, οι πρώτοι που θα διαδηλώσουν. Αν δεν συμμετάσχουν στις εκλογές τότε ποιο το νόημα της αντίδρασης; Στην Δημοκρατία δίνεται η ύψιστη ευκαιρία της επιλογής των αντιπροσώπων σου. Αν δεν το ασκήσεις δεν μπορείς να ασκείς και σοβαρή κριτική για αυτούς που σε κυβερνούν. Πρέπει να το καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Και ειδικά οι νέοι, όπου όπως είπα πρωτύτερα, καλούνται να σηκώσουν βάρος δυσανάλογα μεγαλύτερο των ευθυνών τους. Την Κυριακή ας κάνουμε την αρχή.

•Πώς θα ήταν η ιδανική Αθήνα για εσένα;

Η Αθήνα Μπορεί να αποκτήσει το χαρακτήρα ιδανικής Πολιτείας. Μπορεί μέσω στοχευμένων δράσεων στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να εξαλείψει το φαινόμενο των αστέγων και της κοινωνικής ανέχειας μεγάλου μέρους των Αθηναίων πολιτών. Με πολιτικές που σε όλους ακούγονται αυτονόητες αλλά κανένας δεν παίρνει το ρίσκο της εφαρμογής τους, η Αθήνα μπορεί να μετατραπεί ξανά σε κέντρο επιχειρηματικότητας, πολιτιστικό πάρκο της Ευρώπης, τουριστικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο. Μόνο όταν σταματήσω να βλέπω αστέγους στον δρόμο και χιλιάδες ηλικιωμένους στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής θα αποδεχθώ ότι η Αθήνα μετατράπηκε σε ιδανική πόλη για να ζεις. Με δράσεις και όραμα όπως το παραπάνω, είμαι πεπεισμένος ότι η Αθήνα μπορεί να δώσει πίσω αυτά που χρωστά στους πολίτες της. Μπορεί σε πέντε χρόνια από σήμερα να μιλάμε για μια Αθήνα που αξίζει να ζεις, μια Αθήνα που αξίζει να ρθεις!

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.