paella_cooking_class_Barcelona1408717409-638x350 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παέγια θαλασσινών και… ζήτω η νηστεία!


Ας εγκαινιάσουμε την νηστεία με ένα άκρως εντυπωσιακό πιάτο.

Υλικά

  • γαρίδες – 250 γρ.
  • καλαμάρι – 1 (ή 1 σουπιά)
  • μύδι – 1 κιλό
  • αχιβάδα – 200 γρ.
  • πιπεριά – 1 κόκκινη, κομμένη σε λωρίδες
  • πιπεριά – 1 πράσινη, κομμένη σε λωρίδες
  • ντομάτα – 2, καθαρισμένες και τριμμένες
  • μαϊντανός – κατά βούληση
  • πιπέρι – 5 κόκκοι, μαύρο
  • σκόρδο – 2-3 σκελίδες
  • αλάτι – κατά βούληση
  • σαφράν – μερικά νήματα
  • ρύζι – 2 ποτήρια, νυχάκι
  • νερό – 5 ποτήρια (ή ζωμός από τις γαρίδες)
  • ελαιόλαδο – έξτρα παρθένο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε πλένοντας και καθαρίζοντας πολύ καλά τα μύδια, αφαιρούμε τα «μουστάκια» τους και άλλα ξένα σώματα που έχουν τυχόν εισχωρήσει στο κέλυφοςτους.

Tα βράζουμε σε κλειστή κατσαρόλα μέχρι να ανοίξουν. Πετάμε τo κέλυφος τους (κρατάμε μερικά με το ένα κέλυφος για τη διακόσμηση).  Αν κάποιο δεν ανοίξει, το βοηθάμε με ένα κουτάλι. Αν και πάλι δεν ανοίξει, το πετάμε.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες (φυλάμε κάποιες ολόκληρες για τη διακόσμηση). Κόβουμε το καλαμάρι ή τη σουπιά σε κομμάτια. Πλένουμε καλά τις αχιβάδες κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα αφήνουμε όλα στην άκρη.

Σε ένα γουδί χτυπάμε τους κόκκους του πιπεριού, το αλάτι, το σκόρδο, το μαϊντανόκαι το σαφράν, να γίνουν μία πάστα.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (ή σε ειδικό σκεύος για παέγια) ζεσταίνουμε τοελαιόλαδο και σωτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να ξεκινήσουν να ροδίζουν. Τότε προσθέτουμε  την πάστα που φτιάξαμε και ανακατεύουμε.

Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το καλαμάρι και τις αχιβάδες. Μαγειρεύουμε μέχρι να ανοίξουν οι αχιβάδες. Αν κάποια δεν ανοίξει, την βοηθάμε με ένα κουτάλι. Αν και πάλι δεν ανοίξει, την πετάμε.

Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα μύδια χωρίς το κέλυφος και τις αποφλοιωμένες γαρίδες. Ρίχνουμε και το νερό ή το ζωμό και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε από πάνω τις αναποφλοίωτες γαρίδες, τα μύδια με το κέλυφος και ό,τι άλλα θαλασσινά διαθέτουμε (π.χ. καβούρια, καραβίδες).

Όταν ο ζωμός ή το νερό πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20′ .

Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 5′, σκεπασμένο με πετσέτα.

tip 1: Αν θέλουμε να δώσουμε πιο εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα στο πιάτο μας, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σκόνη κουρκουμά στο νερό ή στο ζωμό.

tip 2: Η παέγια παραδοσιακά σερβίρεται στο σκεύος που την μαγειρέψαμε, στο κέντρο του τραπεζιού.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.