DSC00639 ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Πάνος Βαρδάκης, δικηγόρος: «Το αντικείμενο της δικηγορίας είναι η καθημερινότητα όλων, κι ας μην το ξέρουμε»


Ο Πάνος Βαρδάκης ασκεί μάχιμη δικηγορία, ακολουθώντας την παιδική του επιθυμία. Η πραγματικότητα που ζει βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές του σκέψεις, δεν παύει όμως να αποτελεί για αυτόν ένα λειτούργημα, που τον βοηθάει να κατανοεί όλες τις πτυχές της λειτουργίας της κοινωνίας μας…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Είμαι Δικηγόρος παρ´ Εφέταις.

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα; Αν ναι αναφέρετέ τα.

Υπάρχουν επίπεδα (παρά Πρωτοδίκαις, παρ’ Εφέταις, παρ’ Αρείω Πάγω), τα οποία καθορίζουν τη δυνατότητα παράστασης στα αντίστοιχα Δικαστήρια.

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Ναι αποτελούσε.

[sociallocker]

Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;

Προέρχομαι από οικογένεια με νομική παράδοση, οπότε δε νομίζω πως θα μπορούσα επιλέξω κάτι διαφορετικό.

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Σε καμία περίπτωση.

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε; (Σχολείο, ανώτερες ή ανώτατες σπουδές)

Είμαι απόφοιτος του Κλασικού Λυκείου Αρσακείου Ψυχικού και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην οποία εισήχθην με σειρά προτεραιότητας 1.

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Αθλητισμός, ταξίδια, κινηματογράφος.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα; Εσείς πόσα έχετε αλλάξει στην ίδια δουλειά και ποια;

Εργάζομαι από το 2005, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου της άσκησης. Υπάρχουν διάφοροι τομείς του Δικαίου (αστικό, ποινικό, εμπορικό κοκ). Ασχολούμαι εξ αρχής με το αστικό – εμπορικό δίκαιο αλλά λόγω της διασύνδεσης των τομέων του δικαίου από την φύση των υποθέσεων που μπορεί να προκύψουν, έχω εργασθεί και σε ποινικές και διοικητικές υποθέσεις.

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Το αντικείμενο των νομικών σπουδών. Πρέπει να είσαι καταρτισμένος, ενημερωμένος, κοινωνικός, εύστροφος, μαχητικός, εύγλωττος και συνεπής.

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Αν πρέπει να παρασταθώ σε Δικαστήριο, ξεκινά η μέρα στις 07:00 και τις περισσότερες φορές τελειώνει πριν τις 15:00. Στη συνέχεια πηγαίνω στο γραφείο και προετοιμάζομαι για την επόμενη ημέρα. Αν δεν πρέπει να παρασταθώ σε Δικαστήριο, κάνω διάφορες εξωτερικές δουλειές και συναντήσεις με πελάτες. Εκτός εργασίας προσπαθώ να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Κατά τη γνώμη μου είναι μοναδικό, διότι το αντικείμενό του είναι κομμάτι της καθημερινότητας. Για παράδειγμα όταν πας να αγοράσεις κάτι στο περίπτερο, στην ουσία συνάπτεις μια σύμβαση παροχής – αντιπαροχής.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζω σήμερα είναι η υπέρμετρη φορολόγηση, η μη αναλογικότητα στις ασφαλιστικές μας εισφορές, οι συνεχείς τροποποιήσεις της νομοθεσίας και η μείωση της δικηγορικής ύλης. Ως ελεύθερος επαγγελματίας έχεις το πλεονέκτημα να κατανέμεις κατά το δοκούν το χρόνο σου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Οι πιο ευχάριστες στιγμές είναι η επιτυχής έκβαση μιας αντιδικίας και η πιο ανταποδοτική η ικανοποίηση του εντολέα και η αναγνώριση από αυτόν για την προσπάθεια που κατέβαλες.

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Αναλόγως. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τελικά δεν αμείφθηκα παρότι εργάσθηκα, περιπτώσεις που αμείφθηκα ελάχιστα και περιπτώσεις που αμείφθηκα ικανοποιητικά.

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα (συγκεκριμένη ιεραρχία) που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα; Ακριβή νούμερα κατά προσέγγιση (π.χ. Από 1000 μικτά έως 2000€ το μήνα)

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αναγωγή σε μηνιαία βάση, καθώς είναι αβέβαιο και επισφαλές το ποσόν που θα αποκομίσεις κάθε μήνα.

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Να συνεχίσω να εργάζομαι με την ίδια όρεξη.

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Σαφώς. Κάθε άνθρωπος επηρεάζεται και εν τέλει διαμορφώνει την προσωπικότητά του ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες του επαγγέλματός του.

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Γενικά είμαι ευχαριστημένος. Για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως δεν είναι η κατάσταση όπως την είχα στο μυαλό μου όταν ξεκίνησα.

[/sociallocker]

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Αν είναι πραγματικά το όνειρό τους, να το ακολουθήσουν και να το υπηρετήσουν.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.